Viljojen terveellisyys
Miksi jotkut sanovat, että viljat ovat epäterveellisiä. Mihin tämä väite perustuu?
Kommentit (9)
Viljat ovat erittäin tärkeä hyvien hiilihydraattien, kuidun, proteiinin ja hyvälaatuisen rasvan lähde. Viljojen demonisointi on trendihölynpölyä johon ei kannata kiinnittää mitään huomiota.
Vierailija kirjoitti:
Niissä, erityisesti täysjyväviljoissa on lektiinejä. Lektiinejä on paljon mm. pavuissa ja siksi niiden liottaminen on tärkeää. Lektiinien takia ihmisiä joutu myrkytysoireiden takia sairaalahoitoon Suomessakin (lähinnä pavuista).
Lisäksi viljojen gluteenit voivat olla haitallisia joillekin vaikkei olisikaan keliakiaa. Myöskin viljoissa olevat glukoosimäärät ovat suuria ja voivat olla haitallisia jos on jo merkkejä aineenvaihduntahäiriöistä.
Viljoissa on gluteenin lisäksi muitakin proteiineja, joihin voi reagoida, jos on vilja-allerginen.
Lisäksi harva tietää että vehnä on suurin yksittäinen ruoka-aine, jotka aiheuttaa ärtyneen suolen oireita. Miksi? Vehnässä kuten muissakin kotimaisissa viljoissa on ns. fodmapeja eli suolistossa fermentoituvia hiilihydraatteja.
Valkoinen, pölyksi jauhettu vehnä ei sisällä juuri mitään järkevää, vaikeuttaa vain suolinukan toimintaa.
Lektiinejä on viljoissa niin kuin kaikkialla luonnossa, niiden välttäminen on mahdotonta. Myrkytyksen voi saada jos yrittää syödä papuja käsittelemättä, mutta ei myrkytystä viljoista saa.
Vierailija kirjoitti:
Valkoinen, pölyksi jauhettu vehnä ei sisällä juuri mitään järkevää, vaikeuttaa vain suolinukan toimintaa.
Sinulleko sana vilja tarkoittaa vain ja ainoastaan vehnäjauhoa?
Vierailija kirjoitti:
Vierailija kirjoitti:
Niissä, erityisesti täysjyväviljoissa on lektiinejä. Lektiinejä on paljon mm. pavuissa ja siksi niiden liottaminen on tärkeää. Lektiinien takia ihmisiä joutu myrkytysoireiden takia sairaalahoitoon Suomessakin (lähinnä pavuista).
Lisäksi viljojen gluteenit voivat olla haitallisia joillekin vaikkei olisikaan keliakiaa. Myöskin viljoissa olevat glukoosimäärät ovat suuria ja voivat olla haitallisia jos on jo merkkejä aineenvaihduntahäiriöistä.
Viljoissa on gluteenin lisäksi muitakin proteiineja, joihin voi reagoida, jos on vilja-allerginen.
Lisäksi harva tietää että vehnä on suurin yksittäinen ruoka-aine, jotka aiheuttaa ärtyneen suolen oireita. Miksi? Vehnässä kuten muissakin kotimaisissa viljoissa on ns. fodmapeja eli suolistossa fermentoituvia hiilihydraatteja.
Tervesuolisella ihmisellä ei ole mitään syytä välttää viljoja.
Vierailija kirjoitti:
Vierailija kirjoitti:
Vierailija kirjoitti:
Niissä, erityisesti täysjyväviljoissa on lektiinejä. Lektiinejä on paljon mm. pavuissa ja siksi niiden liottaminen on tärkeää. Lektiinien takia ihmisiä joutu myrkytysoireiden takia sairaalahoitoon Suomessakin (lähinnä pavuista).
Lisäksi viljojen gluteenit voivat olla haitallisia joillekin vaikkei olisikaan keliakiaa. Myöskin viljoissa olevat glukoosimäärät ovat suuria ja voivat olla haitallisia jos on jo merkkejä aineenvaihduntahäiriöistä.
Viljoissa on gluteenin lisäksi muitakin proteiineja, joihin voi reagoida, jos on vilja-allerginen.
Lisäksi harva tietää että vehnä on suurin yksittäinen ruoka-aine, jotka aiheuttaa ärtyneen suolen oireita. Miksi? Vehnässä kuten muissakin kotimaisissa viljoissa on ns. fodmapeja eli suolistossa fermentoituvia hiilihydraatteja.
Tervesuolisella ihmisellä ei ole mitään syytä välttää viljoja.
Saattaa joillakin olla syynsä.
Niissä, erityisesti täysjyväviljoissa on lektiinejä. Lektiinejä on paljon mm. pavuissa ja siksi niiden liottaminen on tärkeää. Lektiinien takia ihmisiä joutu myrkytysoireiden takia sairaalahoitoon Suomessakin (lähinnä pavuista).
Lisäksi viljojen gluteenit voivat olla haitallisia joillekin vaikkei olisikaan keliakiaa. Myöskin viljoissa olevat glukoosimäärät ovat suuria ja voivat olla haitallisia jos on jo merkkejä aineenvaihduntahäiriöistä.