Help! Miksi mun sämpylätaikina kohoaa mutta sitten lässähtää?
Sämppistaikina kohoaa ja sitten kun kosken siihen niin se lässähtää paljon pienemmäksi? En kyllä koskaan saa sitä kohoamaan kunnolla mutta kun se sentään kohoaa edes jonkunkaan verran, niin sitten kun pitäs alkaa kaataan se taikina pöydälle niin se lässähtää kun siihen koskee..
Luulin että johtuu siitä etten sitä taikinaa ole kunnolla vaivannut, joten vaivasin sitä lisää ja annoin taas kohota uudelleen.. No se kohosi taas mutta jälleen kerran lässähti kun siihen menee kohoamisen jälkeen koskemaan.. :(
Sämppikset kyllä siitä saan tehtyä ja hyviä tulee mutta ei niitä paljoa tule noin pienestä taikinasta kun ei pysy kohonneena..
Taikinaan käytin 5 dl maitoa, 50g tuorehiivaa, 1 rkl sokeria, 1/2 rkl suolaa, öljyä noin 0,5 dl
Kommentit (13)
Ne kohotetaan uudelleen leipomisen jälkeen.
Minuakin kiinnostaisi, minulla käy näin pizzataikinalle, jota ei kohoteta uudelleen. Onko kyse liian huonosta vaivaamisesta vai hiivan "kuolemasta" liian kuumassa nesteessä? Vai jostain muusta?
Kauanko annat kohota? Itse annan tunnin. Ja pyörittelyn jälkeen annan kohota vielä 30min. Muista vaivata kunnolla, n.20min.
Luin sämpyläjauhopussin kyljestä että "kohota 20 minuuttia". Veikkaan että kohotat liian kauan ja sitten kun olet leiponut niin sämpylät eivät enää jaksa kohota.
Annoin taikinan kohota 30min. Sitten olin alkamassa tekemään niitä pullia mutta lässähti. Aattelin että vaivasin taikinaa tekohetkellä liian vähän aikaa, joten vaivasin hetken sitä ja annoin noin 15-20min taas kohota. Mutta lässähti taas. Sen jälkeen kuitenkin aloin tekemään sämppiksiä kun en nähnyt järkeä antaa enään uudelleen kohota.
Eihän se taikina saisi lässähtää ollenkaan silloin kun sen on antanut kohota 2 kertaiseksi? Senhän pitäisi siis kohota ihan kunnolla ja myös pysyä siinä mutta kun mulla se kohoaminen lässähtää heti kun menen siihen taikinaan sitten koskemaan.
AP
Vierailija kirjoitti:
Kauanko annat kohota? Itse annan tunnin. Ja pyörittelyn jälkeen annan kohota vielä 30min. Muista vaivata kunnolla, n.20min.
Pitkä kohotusaika pahentaa tilannetta koska hiiva työstää sokerin ja tämän jälkeen taikina ei enää kohoa vaan lätsähtää.
Vierailija kirjoitti:
Annoin taikinan kohota 30min. Sitten olin alkamassa tekemään niitä pullia mutta lässähti. Aattelin että vaivasin taikinaa tekohetkellä liian vähän aikaa, joten vaivasin hetken sitä ja annoin noin 15-20min taas kohota. Mutta lässähti taas. Sen jälkeen kuitenkin aloin tekemään sämppiksiä kun en nähnyt järkeä antaa enään uudelleen kohota.
Eihän se taikina saisi lässähtää ollenkaan silloin kun sen on antanut kohota 2 kertaiseksi? Senhän pitäisi siis kohota ihan kunnolla ja myös pysyä siinä mutta kun mulla se kohoaminen lässähtää heti kun menen siihen taikinaan sitten koskemaan.
AP
Taidat olla joku trolli. Et arvaa kuinka sieppaa ottaa kantaa vakavissaan ja sitten huomata että on joku trolli?
Vierailija kirjoitti:
Annoin taikinan kohota 30min. Sitten olin alkamassa tekemään niitä pullia mutta lässähti. Aattelin että vaivasin taikinaa tekohetkellä liian vähän aikaa, joten vaivasin hetken sitä ja annoin noin 15-20min taas kohota. Mutta lässähti taas. Sen jälkeen kuitenkin aloin tekemään sämppiksiä kun en nähnyt järkeä antaa enään uudelleen kohota.
Eihän se taikina saisi lässähtää ollenkaan silloin kun sen on antanut kohota 2 kertaiseksi? Senhän pitäisi siis kohota ihan kunnolla ja myös pysyä siinä mutta kun mulla se kohoaminen lässähtää heti kun menen siihen taikinaan sitten koskemaan.
AP
Kun taikina on tehty ja odottaa sen 20 min ja leipoo sämpylät ja odottaa toiset 20-30 min ehkä leivinpaperilla peiteltynä ja suhteellisen varovasti laittaa uuniin säädettyyn lämpötilaan ja paistaa n. säädetyn ajan ja simsalapim sämpylät on valmiita ja sämpsylät on kohoneita.
Tämän yksinkertaisempaa homma ei ole.
Olen aina kuvitellut, että taikinan kuuluukin lässähtää ekan kohotuksen jälkeen. :D Toka kohotus tärkeämpi.
En sitten tiedä mistä johtuu. Voisiko silloin olla liian nopea (siis liian lämmin) kohotus?
kyllä sen taikinan pitäs pysyä kohoneena eikä todellakaan mitään lässähdellä.. mulla turpoaa ihan kulhon reunojen ylikin melkein ja sellasena pysyy vaikka kuinka kosken siihen.. eli ei ole normaalia lässähtää.
Puolita hiivan määrä, ei se sämpylä mitään pullataikinaa ole
Huonoa hiivaa,ota kunnon tavaraa alapäästä?
Ja jauhoja laitoin sen verran että ei tartu sormiin mutta jätin kuitenkin sopivan löysäksi
AP