Viljansyöjällä odotettavissa lyhyempi elinikä ja sairauksia?
Nykyään monet pitää esim. leipää vahingollisena ravintona. Siis millä tavalla se on haitallista? Mitä tapahtuu terveydelle jos syö leipää joka päivä? Siis jos ei ole keliakiaa.
Kommentit (16)
Olisi kiva tietää. Jos karppaavat av mammat näkisivät päivän syömiseni niin varmaan pyörtyisivät.
En tiedä. Joka laihdutusketjussa kehotetaan jättämään leipä pois ja ylipäätään viljat.
Jos ei ota huomioon "se ei pidä nälkää"-argu enttia, MIKSI se pitäisi jättää pois?
Isäni on 92-v ja syönyt joka päivä leipää.
Yhdessä ketjussa alkoholitonta olutta paheksuttiin. 'Nestemäistä leipää'. Leipä on kai nyt sitten uusi sokeri. Mitään niin kamalaa ei voi syödä? Kai?? Mikähän nostetaan seuraavaksi listalle. Siellä on jo liha, sokeri, hedelmät ja leipä.
Viljojen sieto on yksilöllistä. Minulla on nivelpsoriasis ja esim. viljoja välttämällä en tarvitse lääkkeitä.
Jos syön viljoja, minulla alkaa limanmuodostus, suolisto-oireet; ilmavaivat, ripuli... Myöhemmin myös niveltulehdukset.
Olen ainakin herkistynyt gluteenille.
Leipää en juuri syö gluteenittomanakaan, enkä puuroina.
Kun olen vältellyt gluteenia, minun olisi syötävä gluteenia kolme kuukautta mennäkseni keliakia testiin 😕 Ei pysty.
Minkä tahansa syöjällä on odotettavissa lyhyempi elinikä ja elintasosairauksia jos sitä syö aivan liikaa.
# 6 siis en syö gluteenittomia viljapuuroja.
Viljattomia ja maidottomia puuron kaltaisia tuorejuttuja kyllä 😊
Liikunta, liikuunta, ruokabloggaus ja perusasiantunetmus kuten: oimintakeittiössä: vaatetus, kuorma, varastointi, omavalvonta (Vastaanotto, tarkistus, lämpötilamittaukset, varastointi, siisteys, puhtaus, lämpötilamittaus, esivalmistus, valmistus, säilytys, ristikotiminaatiovaarat ja lämpötilat, uudelleenkuumennus, jäähdytys, ) puhtaanapito, astiahuolto, työpiste, raaka-aineiden tuntemus (lihat, kalat, siipikarja, kasvikset) ja niiden käyttö, koneet/laitteet, valmistus- ja kypsennysmenetelmät (koneet/laitteet: uuni, parila, pata, kylmä- ja lämpöhauteet, kahvinkeittimet, sekoittimet, cutterit... Kypsennys: keittäminen, hauduttaminen, höyryssä kypsennys, paistaminen pannulla, paineessa kypsennys, savustaminen, graavaaminen, hiillostaminen, uppopaistaminen, hyydyttäminen. Suurustaminen/saostaminen: Rasvasuurustus, kokonestesaostus, osanestesaostus ), oman työn suunnittelu, organisointi ja aikataulutus, kestävä kehitys ja jätteiden lajittelu, ruokalistasuunnittelu, ravitsemus ja terveellinen ruoka, ravitsemussuositukset ja erityisruokavaliot, ruokaohjeen surentaminen ja pienentäminen, leivonta(vaahtotaikina, murotaikina, voitaikina, kohottamattomat taikinat, kylmäleivonta), ruoka ja juomakulttuuri, juomat ja anniskelulainsäädäntö, matkailu, ravitsemus ja talousalan työntekijää koskeva lainsäädäntö ja ohjeistus ja turvallisuus ja pealstus.
Minua hämmentää luulo, että jos jokin sulaa hyvin ja nopeasti, eli ei "pidä nälkää", se on epäterveellistä. Puuro ja leipä esimerkiksi.
Kun todellisuudessahan se on täsmälleen päinvastoin. Hyvin sulava ja ruuasulatusta edistävä, kuitupitoinen ruoka ON JUURI SIKSI TERVEELLISTÄ, ETTÄ SE SULAA NOPEASTI EIKÄ JÄÄ MAHAAN MÄLLIKSI tuntikausiksi.
Eri asia tietysti, jos joku on vilja-allergikko tai keliaakikko.
Mutta perustervellee viljat - etenkin täysjyvä - ovat hyvä kuidun, kivennäisaineiden ja suoliston hyvää bakteerikantaa ylläpitävien aineiden lähde.
Miettikää sitä paitsi esimerkiksi kuuluisaa Välimeren ruokavaliota. Siinä olennainen aines on täysjyvävilja. Jopa se monen kammoama vehnä!
https://oldwayspt.org/traditional-diets/mediterranean-diet/traditional-…
Ukkini eli 98 v. ja joka päivä mätti leipää. Tietysti jotkut haluavat elää ikuisesti, mutta joillekin 100 v. riittää ihan hyvin..
Vierailija kirjoitti:
Minua hämmentää luulo, että jos jokin sulaa hyvin ja nopeasti, eli ei "pidä nälkää", se on epäterveellistä. Puuro ja leipä esimerkiksi.
Kun todellisuudessahan se on täsmälleen päinvastoin. Hyvin sulava ja ruuasulatusta edistävä, kuitupitoinen ruoka ON JUURI SIKSI TERVEELLISTÄ, ETTÄ SE SULAA NOPEASTI EIKÄ JÄÄ MAHAAN MÄLLIKSI tuntikausiksi.
Eri asia tietysti, jos joku on vilja-allergikko tai keliaakikko.
Mutta perustervellee viljat - etenkin täysjyvä - ovat hyvä kuidun, kivennäisaineiden ja suoliston hyvää bakteerikantaa ylläpitävien aineiden lähde.
Miettikää sitä paitsi esimerkiksi kuuluisaa Välimeren ruokavaliota. Siinä olennainen aines on täysjyvävilja. Jopa se monen kammoama vehnä!
https://oldwayspt.org/traditional-diets/mediterranean-diet/traditional-…
Eii siinä mitäään muuta ongelmaa ole kuin etttä viet vain liika pitkälle teoriasi. Jos jollakiin on peruasiat jo noin hyvin niin sen jälkeen ihmisellä ei vissiiin ole enää mutaa huolenaiheita mitä siis aivomme jatkuvastti tuottavat kun niitä ei rasiteta tarpeeksi, niiin tuossa kohtaa sen sijaan etttä ihminen alkaa pelkäämään jopa omai varjojaaan, niin kannattaa jo hankkia jotakin enemmän yleishyödyllisempää tekemistä. Muuutoin elimistö lähtee liika hygieeenisen tilan vuoksi torpedoimaaan ympäristössä oleviaa ainesosasia.
Viljat (gluteeniviljat) eivät vain sovi kaikille. Oma lapseni saa niistä ilmavaivoja, ihottumaa ja niveloireita, eli hän pysyy kyllä huomattavasti paremmassa kunnossa ilman niitä. Jos viljat eivät aiheuta mitään ongelmia, niin voihan niitä silloin syödä. Minäkin voisin, mutta huomaan, että painonhallinta on paljon helpompaa ilman viljoja.
Vierailija kirjoitti:
Vierailija kirjoitti:
Minua hämmentää luulo, että jos jokin sulaa hyvin ja nopeasti, eli ei "pidä nälkää", se on epäterveellistä. Puuro ja leipä esimerkiksi.
Kun todellisuudessahan se on täsmälleen päinvastoin. Hyvin sulava ja ruuasulatusta edistävä, kuitupitoinen ruoka ON JUURI SIKSI TERVEELLISTÄ, ETTÄ SE SULAA NOPEASTI EIKÄ JÄÄ MAHAAN MÄLLIKSI tuntikausiksi.
Eri asia tietysti, jos joku on vilja-allergikko tai keliaakikko.
Mutta perustervellee viljat - etenkin täysjyvä - ovat hyvä kuidun, kivennäisaineiden ja suoliston hyvää bakteerikantaa ylläpitävien aineiden lähde.
Miettikää sitä paitsi esimerkiksi kuuluisaa Välimeren ruokavaliota. Siinä olennainen aines on täysjyvävilja. Jopa se monen kammoama vehnä!
https://oldwayspt.org/traditional-diets/mediterranean-diet/traditional-…
Eii siinä mitäään muuta ongelmaa ole kuin etttä viet vain liika pitkälle teoriasi. Jos jollakiin on peruasiat jo noin hyvin niin sen jälkeen ihmisellä ei vissiiin ole enää mutaa huolenaiheita mitä siis aivomme jatkuvastti tuottavat kun niitä ei rasiteta tarpeeksi, niiin tuossa kohtaa sen sijaan etttä ihminen alkaa pelkäämään jopa omai varjojaaan, niin kannattaa jo hankkia jotakin enemmän yleishyödyllisempää tekemistä. Muuutoin elimistö lähtee liika hygieeenisen tilan vuoksi torpedoimaaan ympäristössä oleviaa ainesosasia.
Nyt kyllä tipahdin. Missä minä pelkään yhtään mitään? Ota ne lääkkeesi nyt!
Vierailija kirjoitti:
Isäni on 92-v ja syönyt joka päivä leipää.
Mun vaari eli 94-vuotiaaksi. Poltti tupakkaa päivittäin n. 80 vuoden ajan.
Vierailija kirjoitti:
Minua hämmentää luulo, että jos jokin sulaa hyvin ja nopeasti, eli ei "pidä nälkää", se on epäterveellistä. Puuro ja leipä esimerkiksi.
Kun todellisuudessahan se on täsmälleen päinvastoin. Hyvin sulava ja ruuasulatusta edistävä, kuitupitoinen ruoka ON JUURI SIKSI TERVEELLISTÄ, ETTÄ SE SULAA NOPEASTI EIKÄ JÄÄ MAHAAN MÄLLIKSI tuntikausiksi.
Eri asia tietysti, jos joku on vilja-allergikko tai keliaakikko.
Mutta perustervellee viljat - etenkin täysjyvä - ovat hyvä kuidun, kivennäisaineiden ja suoliston hyvää bakteerikantaa ylläpitävien aineiden lähde.
Miettikää sitä paitsi esimerkiksi kuuluisaa Välimeren ruokavaliota. Siinä olennainen aines on täysjyvävilja. Jopa se monen kammoama vehnä!
https://oldwayspt.org/traditional-diets/mediterranean-diet/traditional-…
Välimeren ruokavalio ei ole mikään yhdenmukainen ruokavalio, vaan eri alueilla voi olla isojakin paikallisia eroja.
Jos niistä nyt jonkun yleistyksen haluaisi tehdä, niin oliiviöljy on yksi. Oliiviöljyä kaadellaan ruuan sekaan aika rennolla kädellä, ja tunnetustihan rasva pitää hyvin nälkää.
Kala ja äyriäiset ovat välimeren alueella tärkeä proteiinin lähde, ja kyllähän Suomessakin on saaristolaisia ja rannikkoseutujen asukkaita jotka syövät kalaa viitenä päivänä viikossa. Hyvien kalavesien äärellä asuville kala on aina ollut lihaa merkittävämpi proteiinin lähde. Alueella syötävä liha on tyypillisimmin vaaleaa lihaa.
Pähkinät ja palkokasvit. Välimeren ruokavalioon kuuluu tärkeänä osana pähkinät ja palkokasvit, joista saadaan kasvikunnan proteiinia ja hyviä rasvoja (pähkinät). On hyvä pitää mielessä, että proteiinin saannista huolehditaan vaikka se meikäläisittäin tärkein proteiininlähde (punainen liha) ei kuulukaan ruokavalioon.
Vihreät kasvikset, salaatit, hedelmät. Tässä on ryhmä joka kuuluu virallisterveelliseen ravintosuositukseen, ja kuuluu ehkä hedelmiä lukuunottamatta myös oikeaoppiseen karppausruokavalioon. "Karppaaja" joka ei syö kasviksia ja salaattia, ei karppaa vaan tekee itsemurhaa.
Punkku kuuluu myös ruokavalioon ruokajuomana, kohtuudella käytettynä.
Vaalea leipä ei ole välimeren alueiden ruokavalioita yhdistävä tekijä kuten ei viljatuotteet yleensäkään, mutta niitä käytetään aterioilla vaihtelevasti.
Syön itse leipää päivittäin, vaikka nyt onkin muotia välttää viljoja.