Ruispalojen terveellisyys?
Kuinka suuri ero Vaasan ruispaloilla on oikeaan ruisleipään? Olen nyt täydessä leipälakossa, ajattelin että jatkossa voisin olla vain (vähäisellä) ruisleivällä. Vaasan ruispalat ovat olleet suosikkini, koska maku ei ole ihan sitä tumminta ruista. Onko siinä kuitenkaan suurta eroa lopulta vaaleampiin leipiin?
Kommentit (4)
Leipä kuin leipä, sama asia. Eipä noi ruispalat mitään ruisleipää edes ole.
Vierailija kirjoitti:
Leipä kuin leipä, sama asia. Eipä noi ruispalat mitään ruisleipää edes ole.
Jotkut ovat, jotkut eivät. Kannattaa lukea tuoteseloste. Joidenkin ruispalojen täysjyväruispitoisuus on kiitettävä, ja jossakin toisessa ruista voi olla esim. 46 % kuiva-aineesta, ja sekin kuorittua ruista. Loppu on vehnää ja perunaa. Mutta on sekin parempaa ravintoa kuin pullavehnästä tehty sämpylä.
Rukiin terveysväittämät kaatuivat muun kuin kuidun osalta (jota saat muualtakin) ovat kaatuneet ajat sitten, mutta silti ihmiset siihen uskovat. Leipien suolot, AGE-yhdisteet yms. eivät varmasti voi olla hyväksi terveydelle muutenkaan, oli kyse mistä tahansa leivästä. Paras siis jos voi olla ilman. Toisaalta, jos ei voi olla ilman ja ruisleipä aiheuttaa vatsavaivoja ja pään sekoamista (gluteeniherkkyys), niin eiköhän sekin ole jokaisen oma asia.
Vehnäjauho... myrkyllistä!