Apua, jouluruokien teko on katastrofi!
Hei apua, kaikki menee päin mäntyä! Lupasin tehdä sitä ja tätä, mutta kaikki epäonnistuu, ostin vääriä tuotteita, en ehdi, en osaa.
Nyt yksinkertaistan menua rutkasti. Osaisitteki auttaa perinteisen luumukiisselin kanssa. Vaikuttaa tarpeeksi simppeliltä tähän kriisiini. Ikinä en oo nähnyt tai maistanut sitä, mutta nyt teen kaappiin jääneistä luumuista.
Voiko sen tehdä etukäteen?!? Syödäänkö se lämpimänä vai kylmänä? Ehtisin tänään tekemään alta pois pari ruokaa, esim tämän kiisselin. Kannattaako?
Kommentit (18)
-Ota luumut lämpimään ainakin 2h enne
-Luumujen lämmetessä ruskista pannulla n. 1dl vehnäjauhoja
-Lisää ruskistettujen jauhojen sekaan pari liivatelehteä
-Lisää vettä n. 3 dl
-Keitä, kunnes seos sakenee
-Lisää luumut ja sekoita voimakaasti
-Lisää n. 2dl kermaa, tai lihalientä
-Laita uuniin 225 asteeseen n. 15 minutiiksi
-Tarjoile kylmänä vuohenjuuston kera
Luumukiisseli tai kiisseli yleensäkään ei ole niin helppo kuin voisi kuvitella - siitä tulee kokemattoman kokkaajan käsissä helposti liisteriä tai litkua. Luumurahka on helpompi eli vaahdota kermavaahtoa (2 dl tai 4 dl kermaa syöjien määrästä riippuen), lisää joukkoon rahka (250 g tai 500 g vrt. kerman määrä), luumusosetta (100 g tai 200 g) ja paloitetuna ne kuivatut luumut sekä tarvittaessa sokeria ja vaniljasokeria.
Muuten saat melkein kaikkea ostettua valmiina kaupasta ja voit halutessasi vain vähän tuunata niitä (esim. lisäämällä valmislaatikkoon lämmitystä enen vähän kermaa ja muutaman voinokareen päälle). Mitä oikein oelt mennyt lupaamaan tehdä? Alkoi kiinnostaa, kun noin totaalikatastrofin olet saanut aikaan.
Vierailija kirjoitti:
-Ota luumut lämpimään ainakin 2h enne
-Luumujen lämmetessä ruskista pannulla n. 1dl vehnäjauhoja
-Lisää ruskistettujen jauhojen sekaan pari liivatelehteä
-Lisää vettä n. 3 dl
-Keitä, kunnes seos sakenee
-Lisää luumut ja sekoita voimakaasti
-Lisää n. 2dl kermaa, tai lihalientä
-Laita uuniin 225 asteeseen n. 15 minutiiksi
-Tarjoile kylmänä vuohenjuuston kera
Mitä tuosta tulee?
Jos kokkaustaitosi ovat tuolla asteella, ettet osaa edes googlettaa ruokaohjeita, niin olisiko parempi ostaa valmiina, koska kaikkea saa kaupasta.
Vierailija kirjoitti:
Vierailija kirjoitti:
-Ota luumut lämpimään ainakin 2h enne
-Luumujen lämmetessä ruskista pannulla n. 1dl vehnäjauhoja
-Lisää ruskistettujen jauhojen sekaan pari liivatelehteä
-Lisää vettä n. 3 dl
-Keitä, kunnes seos sakenee
-Lisää luumut ja sekoita voimakaasti
-Lisää n. 2dl kermaa, tai lihalientä
-Laita uuniin 225 asteeseen n. 15 minutiiksi
-Tarjoile kylmänä vuohenjuuston kera
Mitä tuosta tulee?
Ei ainakin iloista joulutunnelmaa :(
Tilaa ravintolasta safkat. Elämä helpottuu käden käänteessä.
Lähiperheessä on tapahtunut suuria muutoksia. Vanhempia ei oleole enää tänä jouluna, siskoni on aina ollut oikea kodinhengetär mutta on nyt sairastanut koko syksyn. Koetan kai lasten takia (omat ja siskon) lähinnä luoda sitä samaa jouluateriaa ja tunnelmaa, johon on totuttu. Ennen oltiin serkkujenkin kanssa isolla porukalla aattona, tänä vuonna se ei onnistu kun osa porukkaa lähti ulkomaille nauttimaan lämmöstä. On vain sattumusten kautta kovin erilainen joulu kuin aiemmin. Luumukiisseliä siskoni kovin toivoi, kun viimeksi juteltiin vaikken tiedä mistä hitosta sen on keksinyt kun en muista että oltaisiin sitä ikinä syöty.
Näinhän tässä käy kun ajattelee että aika x riittää, mutta samalla tulee töissä jotain, lapsilla jotain, unohtaa jonkun tuotteen, ei ehdi kauppaan yms yms. Ekaa kertaa kun sählään niin tätähän se on. Huomenna pitää jo olla kamat autossa ja nokka kohti joulutupaa, jotta ehditään perille ja hautakierrokset ja kaikki.
Jälkiviisas voi aina olla :D ei ois kannattanut lupailla mitään, ei.
Siis sinun pitää kokata ja lähteä niiden ruokien kanssa eri paikkaan. Pakko sanoa, ettävjärkyttävää sähläystä ja stressiä joidenkin joulut.
No jaa, älkää nyt itsekään niin vakavasti ottako. Hyvä tästä tulee, kun saa hetken panikoida ja sitten miettiä uudemman kerran.. siis ei ole vaihtoehtoja niin tietysti jotenkin onnistui. Ja osaanhan mä googlettaa ohjetta, mutta en löytänyt tietoa miten hyvin/huonosti se säilyy ja onko se tarkoitus syödä heti tuoreeltaan ja lämpimänä. Sorppa. En kysy tai kommentoi täältä nyt enempää mitään, lähden kaupoille. Kiitosrakastan vastauksista. Ostan osan valmiina, laatikkovinkki oli myösihan hyvä, mutta ne on jo tulossa.
Kiisselin teko on helppoa ja luumukiisseli on hyvää. Halutessasi voit sen myöhemmin lämmittää mutta myös kylmänä käy. Keitä luumuja vähässä sokerivedessä kunnes ovat pehmenneet. Sekoita kylmään veteen perunajauhoa (määrän näet paketin kyljestä) ja liruta luumujen sekaan hämmennellen. Voilá, valmista on.
Miten mulla meni noin omasta mielestä.. kirjoitti:
Lähiperheessä on tapahtunut suuria muutoksia. Vanhempia ei oleole enää tänä jouluna, siskoni on aina ollut oikea kodinhengetär mutta on nyt sairastanut koko syksyn. Koetan kai lasten takia (omat ja siskon) lähinnä luoda sitä samaa jouluateriaa ja tunnelmaa, johon on totuttu. Ennen oltiin serkkujenkin kanssa isolla porukalla aattona, tänä vuonna se ei onnistu kun osa porukkaa lähti ulkomaille nauttimaan lämmöstä. On vain sattumusten kautta kovin erilainen joulu kuin aiemmin. Luumukiisseliä siskoni kovin toivoi, kun viimeksi juteltiin vaikken tiedä mistä hitosta sen on keksinyt kun en muista että oltaisiin sitä ikinä syöty.
Näinhän tässä käy kun ajattelee että aika x riittää, mutta samalla tulee töissä jotain, lapsilla jotain, unohtaa jonkun tuotteen, ei ehdi kauppaan yms yms. Ekaa kertaa kun sählään niin tätähän se on. Huomenna pitää jo olla kamat autossa ja nokka kohti joulutupaa, jotta ehditään perille ja hautakierrokset ja kaikki.
Jälkiviisas voi aina olla :D ei ois kannattanut lupailla mitään, ei.
Sanot vain siskolle, ettet valitettavsati osannut tehdä kiisseliä, niin teit helpomman - tuo luumurahka voisi toimia, niin on ainakin sitä luumua. Ja muut ostat tosiaan valmiina (laatikot, rosollin ja vaikka kylmäsavulohta ja lämminsavulohta, jos niitä teillä perinteisesti on ollut), ja sitten tosiaan vaikka voipaketti mukaan, niin saat valmislaatikoista vielä maukkaampia. Eli ostat valmiina kaiken, minkä saat ja ne ,mitä teet itse, teet helpoimman mukaan.
Ota käteesi iso kourallinen eineslanttulaatikkoa ja levitä se sitten lapsesi päälle.
Kaupan laatikoista saa tosi hyviä kun ottaa pois boksista (kuori paistopinta vaan pois) ja lisää mausteita, kuohukermaa ja perunalootaan vähän siirappia. Sitten nättiin omaan vuokaan ja uuniin :) Lusikalla voi tehdä pintaan vielä suomukuviot.
Vierailija kirjoitti:
Vierailija kirjoitti:
-Ota luumut lämpimään ainakin 2h enne
-Luumujen lämmetessä ruskista pannulla n. 1dl vehnäjauhoja
-Lisää ruskistettujen jauhojen sekaan pari liivatelehteä
-Lisää vettä n. 3 dl
-Keitä, kunnes seos sakenee
-Lisää luumut ja sekoita voimakaasti
-Lisää n. 2dl kermaa, tai lihalientä
-Laita uuniin 225 asteeseen n. 15 minutiiksi
-Tarjoile kylmänä vuohenjuuston kera
Mitä tuosta tulee?
Taisi tuulenpuuska kääntää keittokirjan sivun kesken kaiken.
Mä en tee muuta kuin kinkun paistan. Kovasti karsittu noita jouluruokia.
Kun en tykkää niin en tykkää.
Nyt on mentävä moikka kirjoitti:
No jaa, älkää nyt itsekään niin vakavasti ottako. Hyvä tästä tulee, kun saa hetken panikoida ja sitten miettiä uudemman kerran.. siis ei ole vaihtoehtoja niin tietysti jotenkin onnistui. Ja osaanhan mä googlettaa ohjetta, mutta en löytänyt tietoa miten hyvin/huonosti se säilyy ja onko se tarkoitus syödä heti tuoreeltaan ja lämpimänä. Sorppa. En kysy tai kommentoi täältä nyt enempää mitään, lähden kaupoille. Kiitosrakastan vastauksista. Ostan osan valmiina, laatikkovinkki oli myösihan hyvä, mutta ne on jo tulossa.
"Sorppa", ihana, otan tuon itselleni käyttöön! :D
Tsemppiä ap, kaikki meistä ei vaan voi olla kodinhengettäriä. Ja oikein hyvää joulua!
Luumukiisseli yök. Tee luumuvaahtoa. Ihanaa jälkiruokaa. Miten olet joutunut tuollaiseen ruoanlaittotilanteeseen, jos ei kokemusta?