Syötkö joulupöydässä ensin kylmät vai kasaatko lautaselle vähän kaikkea?
Kommentit (33)
Alkupaloja ensin, ja sitten vähän lisää. Pääruokaa vain vähän.
No ei meillä ole erikseen mitään alkupaloja tai kylmiä tarjottavia (mitä lie ne edes on), joten kaikki jouluruoat ovat samaan aikaan otettavissa.
Kaikkea samalla ja kerralla.
Haluan nimenomaan tehdä toisin,kuin hienostunut kulttuuriväki on opettanut ja keksinyt ,että ensin sipistellään haarukalla kylmää katkaravun jalkaa mustapippuri kastikkeessa ja sitten itsetehdyllä veitsellä syödään lämmin kinkkusuikale :)
Ensin kylmät kalat + rosolli sit kylmät lihaleikkeleet ja sit vasta kinkku ja laatikot. Mieheni vetää taas kaikkea kerralla lautaselle ja se vähän ärsyttää.
Vierailija kirjoitti:
No ei meillä ole erikseen mitään alkupaloja tai kylmiä tarjottavia (mitä lie ne edes on), joten kaikki jouluruoat ovat samaan aikaan otettavissa.
No rosolli ja graavilohi on yleensä kylmiä... sitten laatikot ja karjalanpaistit sun muut :)
Kylmiä on kaikki kylmät eli sellaiset joita ei ole lämmitetty, kuten rosolli, sienisalaatti ja graavilohi esimerkiksi.
Kolmonen, kylmät alkuruuat on mm. graavi kala, sillit ja silakat, sienisalaatti, rosolli, pateet jne. Niitä on, jos on.
Syon ensin kalat lempeimmästä väkevimpään, sitten lihapohjaiset alkupalat rosollin kanssa, jos tilaa on.
Lopuksi lämmin ruoka.
Inhoan sotkemista ja mättämistä, eihän silloin maista mitään! :)
Kala- ja kinkkukattaus ovat erikseen. Hullukaan jaksa kaikkea syödä kerralla. ;)
Lämpimät tuodaan pöytään vasta kalapöydän jälkeen.
Ensiksi kalat ja kylmät, sitten laatikot ja kinkku yms. Sitten kaikkia sekaisin jos vielä jaksaa ts. mitä tekee vielä mieli.
Kaikkea sekaisin, näin on mennyt aina.
Alkuun rosolli ja kalat (sillit, graavit, kylmäsavut, silakat, lämminsavukala, mousset) + kylmät lihat (lihahyytelö, pateet, kieli, savuliha (hevonen, härkä). Näiden kanssa myös kuoritut, höyrytetyt perunat.
Sitten lämmin kinkku, laatikot, vihannekset ja salaatti. Kinkun päällä konjakkisinappi ja neilikat.
Jälkiruoka tarjoillaan ruoan yhteydessä (karpalojäädyke tms. + jälkkäriviini). Kahvit konjakkeineen ja pikkumakeineen parin tunnin päästä ruokailusta, juustot vielä myöhään illalla.
Ja joo, meillä on alkuruokapöydässä ~15 eri sorttia. Syömme vasta 18 jälkeen, puvut ja klänningit päällä.
Puolison kotona pienemmällä porukalla otetaan vähän rennommin ja syödään mm. blinejä, mädeillä tottakai.
Inhoan jos lautanen on liian täynnä ja erilaiset ruokalajit sekoittuvat keskenään. Joten juu, otan ensin kylmiä ruokia ja niiden jälkeen lämpimiä ruokia.
Meillä on aina ollut alkupalat ja kämpimät erikseen. Eli lämpimät tuodaan pöytään vasta, kun alkupalat on syöty, ja samalla alkupalat kerätään pois tilaa viemästä. Toki jokainen halutessaan keräilee vielä lautaselleen lisää alkupaloja lämpimien seuraksi, jos niin haluaa, ennen astioiden korjaamista pois. Mutta sen verran pieni pöytäkin, ettei siihen kaikki ruoka mahtuisi samalla kertaa esille, jos halutaan mahtua vielä syömäänkin.
Joulupöydässäni on vain kahta sorttia, kaljaa ja viinaa, joita otan vuorotellen fiiliksen mukaan. Aluksi molempia kylmänä, mutta illan mittaan ne saattavat lämmetäkin. Eipä sillä tosin siinä vaiheessa ole niin väliä.
Meidän joulupöytä katetaan kahdessa vaiheessa. Ensin kylmät ja sitten lämpimät.
t. Pitkän kaavan mukaan
Vierailija kirjoitti:
Vierailija kirjoitti:
No ei meillä ole erikseen mitään alkupaloja tai kylmiä tarjottavia (mitä lie ne edes on), joten kaikki jouluruoat ovat samaan aikaan otettavissa.
No rosolli ja graavilohi on yleensä kylmiä... sitten laatikot ja karjalanpaistit sun muut :)
Kiitos vastauksesta. Eli ne on just näitä ruokia ( Kolmonen, kylmät alkuruuat on mm. graavi kala, sillit ja silakat, sienisalaatti, rosolli, pateet jne) mistä ei edes pidetä ja siksi loistavat poissaolollaan. :)
Laatikot ja kinkku on lopuksi erikseen, rosolli on tarjolla kaiken aikaa.
Kaikkea sekaisin ja edestakaisin.