Nostatteko te jääkaapista ruuat pöydälle "tasottuu" noin puoli tuntia ennen kuin paistatte ne?
Mieheni on pakko tehdä näin aina. Nytkin on kala tasoittumassa pöydällä ennen uuniin laittamista. Miksi?
Kommentit (15)
Harvemmin.
Näinhän sanotaan, mutta en ehdi. Nykyään en viitsi. Koska En ole nähnyt siitä mitään hyötyö. En kyllä haittaakaan.
N49
Teen noin jos muistan silloin kun olen lämmittämässä jotakin, vaikka eilistä keittoa. Olen säästävinäni siinä sen 0,00001 senttiä, kun joudun käyttämään himpun verran vähemmän sähköä sen lämmittämiseen.
Lihan (eikä kalan) tarvitse mistään kulinaristisista syistä antaa lämmitä ennen paistoa, vaikka toisin luullaan. Tämän osoitti kesällä elintarvikekemisti grillausartikkeleissa.
Eli turhaa touhua, lyhyesti sanottuna.
Harvemmin tulee nostettua. Lihoja siis toisinaan yritän nostaa kun näyttävät nestettä niin kovin puskevan uunissa, mutta en ole varsinaisesti nähnyt hyötyä vielä.
En ole oikein koskaan tajunnut sitä, että pitäisi ensin tasoittua huoneenlämmössä, mutta sitten ruoan saa laittaa uuniin vasta kun sen on kunnolla lämmennyt. Eikö se tasoittuminenkin tapahtuisi siellä alkulämmöllä uunissa?
Lihan nostan lämpiämään. Muuten nesteet lähtevät.
Kalan kohdalla annan mausteiden imeytyä sen lämpötilan tasauksen ajan. Lihan kohdalla taasen kypsyy sutjakammin ilman pelkoa kuivumisesta lämpötilan tasauksen myötä.
Oikeaoppisesti niin kai pitäisi tehdä, mutta en kyllä tee oikeastaan ikinä. En muista/jaksa/ehdi. Saavat olla huoneenlämmössä sen aikaa mitä kestää uunin tai pannun lämpenemiseen, sitten menoksi.
Broilerin filee nyt huonelämmössä n puoli tuntia. Vastaus että kyllä liha. Kalaa en pidä huonelämmössä.
Kyllä nostan. Jos haluan esim. paistaa lihan pannussa, niin kuuma pannu jäähtyy, jos laitan lihan suoraan jääkaapista siihen. Tästä seuraa, että liha ei paistu kunnolla, vaan alkaa pikemminkin kiehua, koska lihasnesteet valuvat pannuun. Sama käy sekä kokolihalle että jauhelihalle. Samoin otan lihan ja kalan jääkaapista hyvissä ajoin ennen uuniin laittoa. Jääkaappikylmä liha jäähdyttää uunia ja lihasnesteet valuvat.
Lihat ei kannata paistaa paistinpannulla kylminä, laitan ne puolituntia aiemmin huoneenlämpöön. Samoin annan lihapullataikinan tekeytyä mausteissa huoneenlmmössä puolituntia ennen paistamista.
Lihat, jos muistan. Usein en muista, kun liharuokia kokkaillaan niin harvoin. Toisaalta ne ovat myös sen tyyppisiä ettei liha helposti kuivu, pataruokia yms.
Lihan ja kalan kanssa se kannattaa. Pihvistä on hankalaa saada hyvää, jos se on sisältä ihan kylmä. Porsaanlihan kanssa etenkin, koska sitä ei voi jättää sisältä raa-aksi (Vähän veikkaan, että 95 % ihmisistä paistaa possut rutiinilla ylikypsiksi, eli voi sitten heittää kylmänäkin pannulle). Uuni kalaa en ihan ymmärrä, mutta paistit nyt kannattaa myös ottaa huoneenlämpöön reilusti ennen valmistusta. Se vaan muuten on helposti aika kuiva ulkoreunasta, ennenkuin sisälämpötila on kohdallaan.
Vierailija kirjoitti:
Kyllä nostan. Jos haluan esim. paistaa lihan pannussa, niin kuuma pannu jäähtyy, jos laitan lihan suoraan jääkaapista siihen. Tästä seuraa, että liha ei paistu kunnolla, vaan alkaa pikemminkin kiehua, koska lihasnesteet valuvat pannuun. Sama käy sekä kokolihalle että jauhelihalle. Samoin otan lihan ja kalan jääkaapista hyvissä ajoin ennen uuniin laittoa. Jääkaappikylmä liha jäähdyttää uunia ja lihasnesteet valuvat.
Mutta testejähän on kuulemma tehty eikä lopputuloksessa ole eroa, siis jauhelihassa.
En koskaan muista, tai no joskus. En kyllä puhu mistään hemmetin tasottumisesta vaan lämpiämään nostamisesta.
Kyllä. Tasataan lämpötilaa.