Kokki, saatko viedä tekemääsi ruokaa kotiin?
Ihmettelen kun ystäväni on kokki, ja suurimmassa osassa työpaikoista hän ei saa ilmaiseksi ottaa tekemiään ruokia kotiin, roskiin pistetään mielummin.
Myöskään eväiksi ei saa syödä oma tekemiä ruokia ilmaiseksi? Pitää maksaa 5e. Jotenkin hölmöä maksaa itse tehdystä ruoasta mitä on paljon jäljellä.
Onko tämä yleinen käytäntö vai onko Ystäväni vain piheillä firmoilla töissä?
Kommentit (9)
Ilmainen ruoka aiheuttaa ihan ensimmäiseksi verotusongelman.
Sama syy varmana kuin kauppiailla siihen sääntöön ettei päiväysvanhaa tuotetta saa viiä roskin sijaan omaan kotiin vaikka syötävässä kunnossa olisikin.
Jos saisi viiä kotiin, yllättäen tälläinen hävikin määrä kasvaisi - työntekijät kun alkaisivat hyväksikäyttämään mahista ilmaiseen ruokaan ja tavaraan eli tekisivät isompia annoksia/pistäisivät tilaukseen tavaraa sellasia määriä ettei kaikki mene ajallaan kaupaksi, "hups putosi maahan "vahingossa", menee hävikkiin eli vien kotii vaikkei ole mitään vikaa"-tapaukset lisääntyisi....
On yleistä, ruokaraha on ravintola-alan vakiokäytäntö. Siitä voi toki kieltäytyä, mutta sitten työpaikalla ei nautita edes kahvikuppia. Ruokaa ei saa viedä kotiin, syystäkin. Muutoinhan kokit voisivat tehdä joka päivä viisi kiloa ylimääräistä uunilohta ja paahtopaistia. Ihan vaan vahingossa.
Verotuksellisista syistä se 5 e taitaa olla minimi hinta, joka työntekijän pakko maksaa. Riippumatta siitä onko kokki vai kirjanpitäjä niin sen enempää ei työnantaja voi tukea.
Mun mies saa ottaa lounasruokia kotiin, jos muuten menossa roskiin. Ruoka maksaa sille kanssa 5e ja se otetaan suoraan palkasta. Joskus tuo kotiin hampparia tai jotakin muuta jos pyydän (listalta siis). Tämä on ok, jos ei ole joka viikkoista. Tuo 5e summa on tavallaan läppä, koska mies ei ehdi aina edes syödä työpäivän aikana.
Aina on pitänyt maksaa tavalla tai toisella. Ulosvietävä on ollut maksullinen aina, mutta olen ollut sellaisissa paikoissa, joissa keittiön puolella on saanut syödä ilmaiseksi ns koiranmahan, mutta salin puolella syötäessä on mennyt henkilökuntahinta. Yleensä menee maksu (eräässä paikassa jopa suoraan palkasta, perusteluna se, että kokki syö joka tapauksessa).
Up