Mitä syöt paljon ja mitä vähän?
Tuli mieleen sipulia silputessa, että näitä syön arviolta 50 kiloa vuodessa eli selvästi tavallista enemmän. Samoin greippejä, varmaan 100 kiloa vuodessa. Sen sijaan banaaneita ja jäätelöä syön ehkä kilon vuodessa molempia, mikä on kai hyvin vähän. Mitä tavallista ruokaa sinä syöt keskimääräistä enemmän ja mitä vähemmän?
Kommentit (11)
Alkoholia menee noin 10 % suomalaisten keskikulutuksesta. Eräitä juureksia syön huomattavan paljon, kiitos oman kasvimaan. Sieltä nousee mm. maa-artisokkaa, palsternakkaa ja mustajuurta kilotolkulla.
Eläinrasvaa paljon; voita menee pari kolme pakettia viikossa, kermaa pari kolme litraa viikossa, rasvaista lihaa ja muuta eläinperäistä rasvaa paljon (ei niinkään lihaslihaa, mutta kaikkea muuta elukanrämmälettä ja sisäelimiä), luu-lihalientä monta litraa kuukaudessa. Kotimaisia marjoja ja hedelmiä menee tuoreena ja säilöttynä kymmeniä kiloja vuodessa. Sipulia, juureksia, myös perunaa, kaalia syön vuodessa monta kiloa. Kesäkurpitsaa kesällä monta monta kappaletta ja säilön talveksikin jossain muodossa.
Viljaa tosi vähän, käytännössä ei lainkaan. Kaukomaiden hedelmiä todella vähän. Kalaa ehkä pari kertaa kuukaudessa, eli tosi vähän, en vaan tykkää mausta. Sokeripussi kestää yli vuoden. Muutkaan makeat ei oikein uppoa. Makeista syön ehkä eniten hunajaa ja jonkin verran suklaata, mutta sekin on aika vähäistä.
Syön paljon rasvaa ja vähän sokeria.
Hedelmiä syön paljon, joskus yli kilon päivässä.
Syön vähän prosessoituja lihatuotteita. Ällöttää niiden rakenne ja se mitä kaikkea niihin jauhetaan.
Syön todella paljon sokeria eri muodoissa.
Syön todella vähän kasviksia.
Vegenä en tietenkään syö mitään, millä on ollut silmät, ja vastaavasti proteiinipitoisia kasvikunnan tuotteita menee selvästi keskikulutusta enemmän.
Paljon
-sipulia
-kurkkua
-tomaattia ja tomaattimurskaa
-pinaattia
-banaania
-teetä
-kasvisruokaa (9/10 aterioista)
-kikherneitä
-linssejä
Vähän
-lihaa
-kalaa (perheessä allergiaa joten ei tule usein laitettua kalaa)
-perunaa
-kahvia
-ruisleipää
-jäätelöä
-karkkia
-sokeria
-maitoa ja kermaa
Sipulia niukasti. Ruokaohjeessa jos on kaksi sipulia, niin pistän ehkä neljänneksen, se riittää minulle. Lapsena en syönyt sipulia lainkaan, ja edelleen siitä tulee helposti närästystä ja jopa pahoinvointia, jos sitä on liikaa, vaikka se makunsa puolesta moneen ruokaan sopiikin. Ei silti, makukin on usein liian voimakas.
Punajuureen olen mieltynyt, nytkin on jääkaapissa borssia päivälliseksi. Syön sitä myös raakana. Greippejä ja greippimehua kuluu myös. Retikkaa ja munakoisoa varmaan enemmän kuin suomalaisilla keskimäärin.
Irtokarkit ja karkkipussit eivät kuulu ruokavaliooni, ei vain maistu. Olutta joisin ilman mitään rajaa, jos siitä ei tulisi terveyshaittoja.
Olutta juon arviolta 365 litraa vuodessa, mikä on ilmeisesti aika paljon. Väkeviä alkoholijuomia juon noin puoli litraa vuodessa, mikä on ilmeisesti aika vähän.
Vähän: lihaa, maitotuotteita, perunaa, vaaleaa leipää
Paljon: pastaa, kahvia, karkkia, ruisleipää, vähän aika sitten söin usein tonnikalaa mutta olen nyt korvannut sen kasvikunnan proteiineilla
Syön paljon kasviksia ja vähän kalaa.