Ehdotelkaa uusia makuja vauvalle (ja vanhemmille)!
Pitäisi laajentaa ruokia ja makuja. Kaikki tavalliset perusjutut alkaa olla kokeiltu. Mistä erikoisemmista kasviksista ja hedelmistä teidän vauvat on tykänneet? Ehdottakaa jotain uutta ja "erikoista" ja kertokaa samalla miten tunnistan oikean kypsyyden ja miten se hedelmä/kasvis syödään (mikä osa siitä)?
Kaikki nää granaattiomenat sun muut on mullekin uusia. Oon tainnut jämähtää lapsuuteni 80-luvun ruokiin...
Kommentit (12)
Ei joka päivä tai viikkoakaan tartte uusia makuja. Perus maut ensin tutuiks kunnolla ja sitten uusia. Yks vuotiaina on lähinnä ne ruoat koluttu, mitä mekin syödään. Koska sitten siirrytty jo kokonaan kotiruokaan ja joskus jotain erikoisempia tarttunu mukaan kaupasta mitä itekkin samalla maisteltu.
Ei se makujen laajentaminen tarkoita sitä, että ostetaan keittobanaaneja ja kumkvatteja. Makujen laajentaminen on sitä, että tehdään monipuolista, maistuvaa ruokaa. Erilaiset tekstuurit, yhdistelmät ja mausteet ovat sitä laajentamista. Jos kaipaat ihan vain ruokavalion monipuolistamista, niin netti on puolillaan blogeja ruokaohjeineen. Ei se vauva ihan kauheasti hyödy siitä, että kotona arvuutellaan uppo-outojen raaka-aineiden kypsyyttä ja käyttötapaa. Tässä pari blogia:
No meillä on 1 vee synttärit kohta ja tuntuu vaan, että avoimessa pk:ssa kaikilla muilla on eväinä tosi erikoisiakin ruokia. Tuntuu kuin oltaisiin jäljessä. Vaikka eihän tää mikään kilpailu ole... Mietin vaan onko liian suppeaa, kun menee vasta perus banaania, omenaa, päärynää, vesimelonia, satsumaa, perunaa, bataattia, porkkanaa, kurkkua, tomaattia, munaa, lihaa jne. Tuossa ei siis ole kaikkia listattuna! Makuja on nyt vasta ehkä noin 50, kun on menty vain pari uutta per viikko tahtia. Kiinteät aloitettiin vasta 6kk iässä ja imetän vieläkin. Eikö ollut niin, että uusiin ruokiin olisi hyvä totuttaa samalla, kun vielä imettää? Luin jostain, että se vähentäisi allergiariskiä, kun saa vielä äidinmaitoa samalla kun saa uusia ruoka-aineita?
Vierailija kirjoitti:
Ei se makujen laajentaminen tarkoita sitä, että ostetaan keittobanaaneja ja kumkvatteja. Makujen laajentaminen on sitä, että tehdään monipuolista, maistuvaa ruokaa. Erilaiset tekstuurit, yhdistelmät ja mausteet ovat sitä laajentamista. Jos kaipaat ihan vain ruokavalion monipuolistamista, niin netti on puolillaan blogeja ruokaohjeineen. Ei se vauva ihan kauheasti hyödy siitä, että kotona arvuutellaan uppo-outojen raaka-aineiden kypsyyttä ja käyttötapaa. Tässä pari blogia:
On se tuotakin, mutta kyllähän lapsen on hyvä oppia ne uudet ruoat myös ihan sellaisenaan? Että oppii mikä on mitäkin ja mikä maistuu miltäkin.
Äidinmaidon sekoitus uusiin ruokiin antaa niille ainakin tuttua makupohjaa. Mutta siis kuulostaa siltä, että syö ohan perus sapuskoita mitä muutkin, ei meillä 5vuotiaskaan ole kaikkia mahdollisia makuja ja mausteita maistellut enkä ole itekkään vaikka ikää jo 30.
Vierailija kirjoitti:
No meillä on 1 vee synttärit kohta ja tuntuu vaan, että avoimessa pk:ssa kaikilla muilla on eväinä tosi erikoisiakin ruokia. Tuntuu kuin oltaisiin jäljessä. Vaikka eihän tää mikään kilpailu ole... Mietin vaan onko liian suppeaa, kun menee vasta perus banaania, omenaa, päärynää, vesimelonia, satsumaa, perunaa, bataattia, porkkanaa, kurkkua, tomaattia, munaa, lihaa jne. Tuossa ei siis ole kaikkia listattuna! Makuja on nyt vasta ehkä noin 50, kun on menty vain pari uutta per viikko tahtia. Kiinteät aloitettiin vasta 6kk iässä ja imetän vieläkin. Eikö ollut niin, että uusiin ruokiin olisi hyvä totuttaa samalla, kun vielä imettää? Luin jostain, että se vähentäisi allergiariskiä, kun saa vielä äidinmaitoa samalla kun saa uusia ruoka-aineita?
No kyllähän se vähän suppealta kuulostaa siihen nähde, että yksivuotias voisi jo siirtyä syömään samaa ruokaa kuin muu perhe. Ei ruokien tarvitse olla erikoisia, mutta kyllä yksivuotiaalle tulisi tarjota ihan tavallista ruokaa. Yksivuotias on jo taapero, eikä mikään pikkuvauva. Ruoka-aineiden ei tarvitse olla erillisiä, eikä tarvitse miettiä että mitä makuja tällä viikolla lisätään. Tärkeintä on miettiä, että mitä tavallista ruokaa voisi perheelle kokata ja tarkkailla esim. suolan määrää. Meidän vähän yli yksivuotias on tällä viikolla syönyt mm. lasagnea, riisiä ja kasvispyöryköitä, lohta ja perunamuussia, pinaattikeittoa, riisipuuroa ja mansikkasoppaa jne. Aamupalalla menee leipää, puuroa, talk-muroja ja jugurttia, välipalana usein viili ja leseitä ja hedelmiä. En minä tiedä montaako makua meidän lapsi on maistanut tähän ikään mennessä. Suolaa käytetään muutenkin aika vähän, mutta tarvittaessa lapselle voi ottaa pari annosta ruokaa sivuun ennen suolan tai mausteliemikuution lisäämistä. Perusmausteina meillä on pippuria, paprikaa, suolatonta currya, meiramia, timjamia, basilikaa, sipulijauhetta, suolaton välimeren yrttisekoitus jne. Niitä lätkitään sekaan roimalla kädellä.
Meillä siis syödään ihan tavallista ruokaa ja yksivuotiaalle vain pilkotaan kaikki sopiviksi paloiksi ja annetaanhaarukka/lusikka kouraan ja nokkamukista juomat. Imetys on hyvä juttu, mutta jos lapsenne ei ole saanut mitään allergia- tai yliherkkyysoireita, niin älkää sitä sen kummemmin miettikö. Allergisen lapsen kanssa meidän piti ihan oikeasti pitää vielä parivuotiaana kirjaa syömisistä ja ruoka-aineista, mutta tällä pienimmällä ei ole ollut mitään tietoakaan oireiluista, joten ei olla sen kummemmin tarkkailtu ruoka-aineita.
Vierailija kirjoitti:
Vierailija kirjoitti:
Ei se makujen laajentaminen tarkoita sitä, että ostetaan keittobanaaneja ja kumkvatteja. Makujen laajentaminen on sitä, että tehdään monipuolista, maistuvaa ruokaa. Erilaiset tekstuurit, yhdistelmät ja mausteet ovat sitä laajentamista. Jos kaipaat ihan vain ruokavalion monipuolistamista, niin netti on puolillaan blogeja ruokaohjeineen. Ei se vauva ihan kauheasti hyödy siitä, että kotona arvuutellaan uppo-outojen raaka-aineiden kypsyyttä ja käyttötapaa. Tässä pari blogia:
On se tuotakin, mutta kyllähän lapsen on hyvä oppia ne uudet ruoat myös ihan sellaisenaan? Että oppii mikä on mitäkin ja mikä maistuu miltäkin.
No voi hyvän tähden, kyllä niitä ehtii opetella myöhemminkin. :D Sitähän se monipuolisuus tarkoittaa, että on, öh, monipuolista ruokaa, eli ruoka-aineita käyteään niinq monipuolisesti. :) Esimerkiksi porkkanaa voi tarjota höyrytettyinä paloina, mutta yhtä hyvin peruna-porkkana -sosekeitossa, raasteena kasvispihveissä tai lasagnen seassa tai ihan sellaisenaan. Ei yksivuotiaalle tarvitse eritellä ruoka-aineita lautaselle, vaan siis huolehtia siitä, että ruoka-aineita käytetään monipuolisesti ja ne tulevat tutuiksi sekä sellaisenaan, että erilaisissa muodoissa ja erilaisten muiden ruoka-aineiden kanssa yhdisteltyinä. Ja tosiaan se yleisohjeistus on, että yksivuotias voi siirtyä syömään samaa ruokaa muun perheen kanssa, kunhan suolan, sokerin ja rasvan käyttö on huomioitu.
Hitto kun linkit sekoittavat lainauksen:
En mä ainakaan laskenut, mitä makuja lapsi on maistanut ja mitä ei, siis muutaman ekan maistelukuukauden jälkeen.
Vähän sen mukaan, mitä itsekin syötiin, tarjottiin. Meidän lapsi oli kesällä maisteluiässä, joten tietty kaikki tuoreet marjat käytiin läpi, herneet, syksymmällä juurekset, kurpitsaa ostin lähinnä lapsen takia ja totesin sen itsekin kivaksi vaihteluksi.
Lihaa, kalaa, kanaa, munaa sai eri muodoissa.
Meidän lapsi oli aika vähäruokainen vaikkakin ennakkoluuloton, yleensä annettiin vähintään osa ruuasta sormiruokana niin söikin jotain.
Vierailija kirjoitti:
No meillä on 1 vee synttärit kohta ja tuntuu vaan, että avoimessa pk:ssa kaikilla muilla on eväinä tosi erikoisiakin ruokia. Tuntuu kuin oltaisiin jäljessä. Vaikka eihän tää mikään kilpailu ole...
Kannattaisiko huomiostasi tehdä jokin päätelmä?
Kyllä nykyään neuvolassakin suositellaan nimenomaan tarjoamaan mahdollisimman paljon erilaisia makuja ja mausteisiakin ruokia jo reippaasti ennen 1v päivää - siis jos vaan vauvalle kelpaa.
Tässä jotain vinkkejä: Limellä tai sitruunalla maustettu kalakeitto, kookosmaitoon tehty riisipuuro (eihän sitä nyt kovin usein kannata, mutta kookos on ihan hyvä makukokeilu), mango- ja passionhedelmäpalaset, viinirypäleen puolikkaat, fenkoli ja palsternakka pehmeäksi kypsennettynä, kesäkurpitsa on monille lapsille herkkua viipaleina oikein pehmeäksi kypsennettynä, lihapulliin voi ujuttaa uusia yrttejä ja makuja (itse teen timjami-valkosipulipullia usein), hunajameloni ja vesimeloniviipaleet, avokado sellaisenaan tai guacamolena suolattoman pehmeän sämpylän päällä, maapähkinvoilla sivelty leivänpalanen, linssipihvit, puna- ja mustaherukka sellaisenaan, soseena tai vaikka sokerittomana kiisselinä.
Facebookissa on esimerkiksi simppeliä sormiruokaa -ryhmä, jossa jokaisena kuukautena annoskuvaketju, eli ihmiset linkkavat kuvan oman muksunsa ateriasta. Niistä saa tosi kivoja vinkkejä piristämään ruokailua.
Montako eri makua teillä on ollut muuten kokeiltuna 1v ikään mennessä?