Tapahtumat

Kun kirjaudut sisään näet tässä ilmoitukset sinua kiinnostavista asioista.

Kirjaudu sisään

Neuvokaa, miten teen karjalanpaistin?

Vierailija
11.03.2017 |

Niin, ostin lihat ja ajattelin kokeilla karjalanpaistia ensimmäistä kertaa. Mutta netissä on tosi erilaisia ohjeita, enkä tiedä mikä olisi paras. Joissalin neuvotaan ruskistamaan lihat ensin pannulla, toisissa taas laittamaan raa'at lihat suoraan uuniin. Uunin lämpökin vaihtelee 100-300c. Mitä ihmettä? Kerro miten tehdään maukas, perinteinen karjalanpaisti.

Kommentit (25)

Vierailija
1/25 |
11.03.2017 |
Näytä aiemmat lainaukset

Paista lihat, siirrä pataan. Tilkka vettä pannulle ja kaada pataan. Pilko sekaan mahdollisesti porkkanaa ja lanttua tms ja mausta vaikka lihaliemikuutiota ja laakerinlehdellä, mustapippuria, mistä tykkäätkö vettä pataan ja uuniin. Uuni vaikka 200 astetta ja kun pata alkaa kiehumaan tiputa lämpöä reiluun sataan. Kansi vaan pataan niin saa muhia neljä viisi tuntia nyt ainakin. Tarkastele pataa täytyykö lisätä vettä tai mausteita. Hyvää ruokahalua! :)

Vierailija
2/25 |
11.03.2017 |
Näytä aiemmat lainaukset

Vierailija kirjoitti:

Paista lihat, siirrä pataan. Tilkka vettä pannulle ja kaada pataan. Pilko sekaan mahdollisesti porkkanaa ja lanttua tms ja mausta vaikka lihaliemikuutiota ja laakerinlehdellä, mustapippuria, mistä tykkäätkö vettä pataan ja uuniin. Uuni vaikka 200 astetta ja kun pata alkaa kiehumaan tiputa lämpöä reiluun sataan. Kansi vaan pataan niin saa muhia neljä viisi tuntia nyt ainakin. Tarkastele pataa täytyykö lisätä vettä tai mausteita. Hyvää ruokahalua! :)

Pahoittelut virheistä ja huonosta äidinkielestä. Kirjoitin puhelimella hirveällä kiireellä. Toivottavasti saat padan onnistumaan!

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Vierailija
3/25 |
11.03.2017 |
Näytä aiemmat lainaukset

Vierailija kirjoitti:

Paista lihat, siirrä pataan. Tilkka vettä pannulle ja kaada pataan. Pilko sekaan mahdollisesti porkkanaa ja lanttua tms ja mausta vaikka lihaliemikuutiota ja laakerinlehdellä, mustapippuria, mistä tykkäätkö vettä pataan ja uuniin. Uuni vaikka 200 astetta ja kun pata alkaa kiehumaan tiputa lämpöä reiluun sataan. Kansi vaan pataan niin saa muhia neljä viisi tuntia nyt ainakin. Tarkastele pataa täytyykö lisätä vettä tai mausteita. Hyvää ruokahalua! :)

Sun reseptistä unohtui sipuli!

Vierailija
4/25 |
11.03.2017 |
Näytä aiemmat lainaukset

Mitä lihaa ostit?  Aloitetaan siitä, että tiedetään tuleeko siitä karjalanpaistia.

Vierailija
5/25 |
11.03.2017 |
Näytä aiemmat lainaukset

Lihoja ei tarvitse ruskistaa. Kaikki ainekset pataan ja vettä sen verran, että päällimmäiset lihapalat näkyy. Kun ovat ruskistuneet niin kääntele välillä ja pidä huoli että neste riittää. Loppuajaksi voit laittaa kannen päälle.

Vierailija
6/25 |
11.03.2017 |
Näytä aiemmat lainaukset

Vierailija kirjoitti:

Paista lihat, siirrä pataan. Tilkka vettä pannulle ja kaada pataan. Pilko sekaan mahdollisesti porkkanaa ja lanttua tms ja mausta vaikka lihaliemikuutiota ja laakerinlehdellä, mustapippuria, mistä tykkäätkö vettä pataan ja uuniin. Uuni vaikka 200 astetta ja kun pata alkaa kiehumaan tiputa lämpöä reiluun sataan. Kansi vaan pataan niin saa muhia neljä viisi tuntia nyt ainakin. Tarkastele pataa täytyykö lisätä vettä tai mausteita. Hyvää ruokahalua! :)

Tuo uunin käyttäminen 200 asteessa on aivan turha välivaihe, ei mitään tarvetta, jos lihat on jo pintapaistettu pannulla. Pitkään ja matalalla lämmöllä vaan muhimaan. 

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Vierailija
7/25 |
11.03.2017 |
Näytä aiemmat lainaukset

EI MITÄÄN LIHALIEMIKUUTIOITA!!!

Sori huuto, mutta on se nyt jumankekka ihme, mihin ihmiset haluavat tunkea teollista lisäainesotkua.

Karjalanpaistissa ON jo vähintään kahta eri lihaa, siihen ei tarvita teollista lihan umami-makua eli lihaliemikuutiota. Suola ja pippuri riittää, laakerinlehdenkin voi panna.

Ja sipuli. Sipuli kuului aika itsestäänselvästi karjalanpaistiin.

Se sitten on makuasia, paistaako lihat erikseen pannulla. Minä en paista, vaan panen lihat ja sipulisilpun sellaisenaan rautapataan ja padan ilman kanttaa pariin sataan asteeseen uuniin hetkeksi niin, että lihat ruskistuvat siellä. Kääntelen vähän ja anna olla vielä hetken.

Hasta sitten panen sekaan - jos lihoissa ei ole itsesään tarpeeksi rasvaa - hiukan kiehuvaa vettä (kiehuvaa, ettei lämpötila turhaan laske) ja mausteet. Kansi päälle ja lämpötila uunissa noin 125 asteeseen.

Pataa haudutetaan vähintään kolme tuntia niin, että lihat ovat murenevia. Voi pitää pari tuntia pidempäänkin, tärkeäö kumminkin vähän vilkaista, ettei kuivu. Yleensä ei, koska lämpötila haudutusvaiheessa siis matala.

Perinteiseen karjalanpaistiin ei lisätä juureksia, vaan niistä voi tehdä erillisen lisukkeen tai vaikka juuresmuusin. Mutta toki jokainen voi soveltaa. Juurekset vaan tuppaavat monen tunnin haudutuksessa häviämään aika möhnöksi.

Vierailija
8/25 |
11.03.2017 |
Näytä aiemmat lainaukset

Hasta po. vasta.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Vierailija
9/25 |
11.03.2017 |
Näytä aiemmat lainaukset

Vierailija kirjoitti:

Lihoja ei tarvitse ruskistaa. Kaikki ainekset pataan ja vettä sen verran, että päällimmäiset lihapalat näkyy. Kun ovat ruskistuneet niin kääntele välillä ja pidä huoli että neste riittää. Loppuajaksi voit laittaa kannen päälle.

Juuri näin ja Marttojen ohje on se perinteinen.

http://www.martat.fi/ruoka/reseptit/karjalanpaisti/

Vierailija
10/25 |
11.03.2017 |
Näytä aiemmat lainaukset

Kokonaisia MAUSTEPIPPUREITA, ei mustapippureita. Ainakin 20, useita laakerinlehtiä. Pari sipulia.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Vierailija
11/25 |
11.03.2017 |
Näytä aiemmat lainaukset

Perinteinen mauste on maustepippuri, jos tahtoo paistinsa maistuvan mummon muistoille.

Itse laitan makeudeksi myös porkkanan tai sitten ihan viimeksi maistellessa voi tarvita lusikallisen sokeria. (makuasia tietty ja voi olla pyhäinhäväistystä joidenkin mielestä) En myöskään laita liemikuutioita koska liharuokaahan se on muutenkin, vaan vain suolaa.

Jos omistaa haudutuspadan, niin tämä ruoka jos mikä on siihen omiaan.

Hyvä siitä tulee, teetpä kenen tahansa ohjeella, mutta hyvä olisi lihojen olla vähän ruskettuneita, joko uunissa ennen enemmän nesteen lisäystä tai pannulla.

Näitähän pitkään haudutettavia lihapatoja tehdään kaikissa maissa pienillä eroille, esimerkiksi kreikassa stifadoon laitetaan mausteeksi kanelia, ja muuten paljon oliiviöljyä ja valkosipulia.

Vierailija
12/25 |
11.03.2017 |
Näytä aiemmat lainaukset

Ostan karjalanpaistiin yleensä esim possun kyljyksiä luilla, paloittelen lihan niistä ja laitan luut paistiin. Aina en laita edes naudanlihaa sekaan, vain possua.

Minulla on leivinuuni, sinne kaikki ainekset paistamatta yhtään mitään, kylmää vettä pataan niin paljon että ainekset juuri ja juuri peittyy. Mausteeksi suolaa, sipulia, pippuria ja laakerinlehti. Pata voi olla noin 120 asteisessa uunissa vaikka yön yli, kansi päällä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Vierailija
13/25 |
11.03.2017 |
Näytä aiemmat lainaukset

Vierailija kirjoitti:

Näitähän pitkään haudutettavia lihapatoja tehdään kaikissa maissa pienillä eroille, esimerkiksi kreikassa stifadoon laitetaan mausteeksi kanelia, ja muuten paljon oliiviöljyä ja valkosipulia.

Näinpä. Kaikkialla on ollut sama tarve ruualle, josta työmies tulee täyteen ja jonka voi jättää tekeytymään aamulla lieden lämpöön, kun lähdetään töihin - ja ruoka on valmis, kun tullaan töistä syömään päivällä.

Ps. Taivahan tosi tuo maustepippurikin. Itse käytän sitä aina karjalanpaistissa. Äitini ei juuri muuta pippuria osannut käyttääkään, vasta vanhoilla päivillä opetteli mustapippurille...

7

Vierailija
14/25 |
11.03.2017 |
Näytä aiemmat lainaukset

Vierailija kirjoitti:

EI MITÄÄN LIHALIEMIKUUTIOITA!!!

Sori huuto, mutta on se nyt jumankekka ihme, mihin ihmiset haluavat tunkea teollista lisäainesotkua.

Karjalanpaistissa ON jo vähintään kahta eri lihaa, siihen ei tarvita teollista lihan umami-makua eli lihaliemikuutiota. Suola ja pippuri riittää, laakerinlehdenkin voi panna.

Ja sipuli. Sipuli kuului aika itsestäänselvästi karjalanpaistiin.

Se sitten on makuasia, paistaako lihat erikseen pannulla. Minä en paista, vaan panen lihat ja sipulisilpun sellaisenaan rautapataan ja padan ilman kanttaa pariin sataan asteeseen uuniin hetkeksi niin, että lihat ruskistuvat siellä. Kääntelen vähän ja anna olla vielä hetken.

Hasta sitten panen sekaan - jos lihoissa ei ole itsesään tarpeeksi rasvaa - hiukan kiehuvaa vettä (kiehuvaa, ettei lämpötila turhaan laske) ja mausteet. Kansi päälle ja lämpötila uunissa noin 125 asteeseen.

Pataa haudutetaan vähintään kolme tuntia niin, että lihat ovat murenevia. Voi pitää pari tuntia pidempäänkin, tärkeäö kumminkin vähän vilkaista, ettei kuivu. Yleensä ei, koska lämpötila haudutusvaiheessa siis matala.

Perinteiseen karjalanpaistiin ei lisätä juureksia, vaan niistä voi tehdä erillisen lisukkeen tai vaikka juuresmuusin. Mutta toki jokainen voi soveltaa. Juurekset vaan tuppaavat monen tunnin haudutuksessa häviämään aika möhnöksi.

Juuri näin tekee Pohjois-Karjalasta oleva anoppini ja näin teki mummini, molemmat tekevät (no, mummi tekee enää siellä Jesselle ja vaareille) maailman parasta karjalanpaistia ja näin tehdään se alkuperäinen oikea. Ei herranen aika mitään lihaliemikuutioita eikä nyt taivas varjele mitään lanttua sinne survota, johan se menee ihan mössöksi kun kunnolla haudutetaan. Tarkoittaa siis tunteja.

Avainjuttu on toi ensin kuumassa uunissa ilman nestettä ja vasta sitten kiehuva vesi niin että lihat juuri peittyy. En tajua ekan vastaajan systeemiä. Jos ruskistaa kerran lihat jo pannussa, niin miksi se uuni pitää ensin olla kuumalla?

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Vierailija
15/25 |
11.03.2017 |
Näytä aiemmat lainaukset

Vierailija kirjoitti:

Mitä lihaa ostit?  Aloitetaan siitä, että tiedetään tuleeko siitä karjalanpaistia.

Snellmanin kunnon karjalanpaistilihaa possu/nauta

Vierailija
16/25 |
11.03.2017 |
Näytä aiemmat lainaukset

Vierailija kirjoitti:

Vierailija kirjoitti:

EI MITÄÄN LIHALIEMIKUUTIOITA!!!

Sori huuto, mutta on se nyt jumankekka ihme, mihin ihmiset haluavat tunkea teollista lisäainesotkua.

Karjalanpaistissa ON jo vähintään kahta eri lihaa, siihen ei tarvita teollista lihan umami-makua eli lihaliemikuutiota. Suola ja pippuri riittää, laakerinlehdenkin voi panna.

Ja sipuli. Sipuli kuului aika itsestäänselvästi karjalanpaistiin.

Se sitten on makuasia, paistaako lihat erikseen pannulla. Minä en paista, vaan panen lihat ja sipulisilpun sellaisenaan rautapataan ja padan ilman kanttaa pariin sataan asteeseen uuniin hetkeksi niin, että lihat ruskistuvat siellä. Kääntelen vähän ja anna olla vielä hetken.

Hasta sitten panen sekaan - jos lihoissa ei ole itsesään tarpeeksi rasvaa - hiukan kiehuvaa vettä (kiehuvaa, ettei lämpötila turhaan laske) ja mausteet. Kansi päälle ja lämpötila uunissa noin 125 asteeseen.

Pataa haudutetaan vähintään kolme tuntia niin, että lihat ovat murenevia. Voi pitää pari tuntia pidempäänkin, tärkeäö kumminkin vähän vilkaista, ettei kuivu. Yleensä ei, koska lämpötila haudutusvaiheessa siis matala.

Perinteiseen karjalanpaistiin ei lisätä juureksia, vaan niistä voi tehdä erillisen lisukkeen tai vaikka juuresmuusin. Mutta toki jokainen voi soveltaa. Juurekset vaan tuppaavat monen tunnin haudutuksessa häviämään aika möhnöksi.

Juuri näin tekee Pohjois-Karjalasta oleva anoppini ja näin teki mummini, molemmat tekevät (no, mummi tekee enää siellä Jesselle ja vaareille) maailman parasta karjalanpaistia ja näin tehdään se alkuperäinen oikea. Ei herranen aika mitään lihaliemikuutioita eikä nyt taivas varjele mitään lanttua sinne survota, johan se menee ihan mössöksi kun kunnolla haudutetaan. Tarkoittaa siis tunteja.

Avainjuttu on toi ensin kuumassa uunissa ilman nestettä ja vasta sitten kiehuva vesi niin että lihat juuri peittyy. En tajua ekan vastaajan systeemiä. Jos ruskistaa kerran lihat jo pannussa, niin miksi se uuni pitää ensin olla kuumalla?

Se eka vastaaja ei ymmärrä sen ruskistamisen tarkoitusta. Eikä näin ollen sitä uunin aloituksen kuumuuttakaan. Se on jompi kumpi.

Vierailija
17/25 |
11.03.2017 |
Näytä aiemmat lainaukset

Vierailija kirjoitti:

Paista lihat, siirrä pataan. Tilkka vettä pannulle ja kaada pataan. Pilko sekaan mahdollisesti porkkanaa ja lanttua tms ja mausta vaikka lihaliemikuutiota ja laakerinlehdellä, mustapippuria, mistä tykkäätkö vettä pataan ja uuniin. Uuni vaikka 200 astetta ja kun pata alkaa kiehumaan tiputa lämpöä reiluun sataan. Kansi vaan pataan niin saa muhia neljä viisi tuntia nyt ainakin. Tarkastele pataa täytyykö lisätä vettä tai mausteita. Hyvää ruokahalua! :)

Tää on kyllä omituinen ohje. Lanttua ja lihaliemikuutioita, mutta ei sipulia. Ja mustapippuria maustepippurin sijaan.

Lihapataa joo, hyvääkin varmaan, mutta ei karjalanpaistia.

Vierailija
18/25 |
11.03.2017 |
Näytä aiemmat lainaukset

Ap ei tullut kertomaan, mitä lihaa on ostanut. Siitä riippuu tuleeko lihapataa vai karjalanpaistia.

Vierailija
19/25 |
11.03.2017 |
Näytä aiemmat lainaukset

Vierailija kirjoitti:

Ap ei tullut kertomaan, mitä lihaa on ostanut. Siitä riippuu tuleeko lihapataa vai karjalanpaistia.

Vastasin kyllä siihen kysymykeen aiemmin 😃

Vierailija
20/25 |
11.03.2017 |
Näytä aiemmat lainaukset

Vierailija kirjoitti:

Vierailija kirjoitti:

Mitä lihaa ostit?  Aloitetaan siitä, että tiedetään tuleeko siitä karjalanpaistia.

Snellmanin kunnon karjalanpaistilihaa possu/nauta

Näistä tulee ihan hyvä! Mutta anna hautua piiiitkään.

Tee tuolla ohjeella, joka aloitti huutamalla ettei mitään liemikuutioita. Sillä tulee hyvä ja perinteinen.

Et tartte rautapataa, itsellänikään ei valitettavasti ole, mutta teen tuon ohjeen mukaan vaikka mulla on vaan tavallinen keraaminen uunivuoka.Tärkeää on kuumentaa lihan pinta kiinni ennen haudutusta.

Sipulia, maustepippuria ja suolaa tarttet lisäksi, laakerinlehdet plussaa, muttei pakollinen - muut on :) Jonkun vinkkaama sokeri lopussa on hyvä, antaa useisiin ruokiin hyvän säväyksen ja sopii myös karjalanpaistiin mainiosti. 

Kirjoita seuraavat numerot peräkkäin: viisi kolme kolme