Kinkun sulatusneuvoja
Valmistan elämäni ensimmäistä kertaa joulukinkkua. Ostin jäisen, 2,9 kg painavan mötikän. Milloin otan sen sulamaan, että sen sisälämpötila olisi oikea. Kinkun pakkausmuovissa on jotain ohjetta, mutta juuri sulatuksen kohdalla se muovi on niin rypyssä, ettei sitä pysty lukemaan. Siis milloin otan sulamaan ja mihin, jääkaappiin vai huoneenlämpöön? Tarkoitus on paistaa se aatonaattona.
Kommentit (9)
tiistai-aamuna ottaisin jääkaappiin sulamaan. Meillä 6,2kg kinkku ja otan jääkaappiin sen tänä iltana. Paistetaan aatonaattona.
Suoraan pakkasesta uuniin. Pienellä lämmöllä pitkällä paistoajalla niin hyvä tulee.
Vierailija kirjoitti:
tiistai-aamuna ottaisin jääkaappiin sulamaan. Meillä 6,2kg kinkku ja otan jääkaappiin sen tänä iltana. Paistetaan aatonaattona.
Näin tapahtuu. Paljon kiitoksia neuvosta ja hyvää joulun odotusta! ap
Meillä on isompi kinkku 10-12 kiloinen yleensä. Vien sen kylmäkellariin sulamaan pari kolme päivää ennen paistamista. Laitan ritilälle ja pesuvati alla. Ei mahtuisi jääkaappiin sulamaan.
http://www.snellman.fi/fi/ruokablogi/jainen-kinkku-suoraan-uuniin
eli ei tarvitse tosiaan viedä jääkaapista tilaa ja turhaan sulatella.
Vierailija kirjoitti:
Valmistan elämäni ensimmäistä kertaa joulukinkkua. Ostin jäisen, 2,9 kg painavan mötikän. Milloin otan sen sulamaan, että sen sisälämpötila olisi oikea. Kinkun pakkausmuovissa on jotain ohjetta, mutta juuri sulatuksen kohdalla se muovi on niin rypyssä, ettei sitä pysty lukemaan. Siis milloin otan sulamaan ja mihin, jääkaappiin vai huoneenlämpöön? Tarkoitus on paistaa se aatonaattona.
Mistä olet löytänyt noin pienen kinkun? Sellaisia 8-10 kiloisia olen antanut sulaa vähintään vuorokauden eli ainakin 24 tuntia. Mittarin kun olen työntänyt kuolleen possun pehvaan niin sillä olen päätellyt onko riittävän sulanut. Aina on ollut tarpeeksi sulanut.
Paistaminen sit miedolla lämmöllä. 125 astetta niin laskennallisesti ensimmäiselle kilolle puolitoista tuntia ja lopuille kiloille 45 minuuttia per kilo. Itse luotan mittariin joka on osoittatunut luottamuksen arvoiseksi. Oikeastaan aina laskettu aika ei ole riittänyt.
Mielummin syön ylikypsää kuin raaàksi jäänyttä kinkkua. Joka kerta mitä olen kinkun paistanut niin siitä on tullut hyvä. Perinteinen kuorrutus turun sinapilla (vihreä) ja sokeria sekä korppujauhoa. Makutuomareina on toiminut ensin kaverit ja myöhemmin lapset. Aina sama tuomio, niin hyvää että saahan tätä lisää.
Itsellä samankokoinen pakastekinkku ja riittää meidän perheelle oikein hyvin. Sulatus tehdään jääkaapissa. Ajattelin laittaa keskiviikkona illalla jääkaappiin ja uuniin laitan perjantaiaamuna. Ritilän päälle ja mittari paksuimpaan kohtaan. Aluksi kuumalla noin 200 astetta ja puolen tunnin päästä 125 asteeseen ja saa kypsyä niin kauan, että mittari näyttää vähintään 70 astetta. Silloin on sisältä kypsä. Saa vetäytyä uunin ulkopuolella rauhassa ja otan ihrakerroksen pois, koska emme syö sitä. En kuorruta kinkkua millään. Hyvää on tullut vuosikausia tällä ohjeella.
Tosiaan sulatus jääkaapissa ja sitten vielä huoneenlämmössä pari tuntia ennen uuniin laittoa.
70 mittarissa ei riitä kinkulle. Maun mukaan 75-85 mittarissa. Me tykätään ylikypsästä eli 85 ja ei kuorruteta kinkkua koska se kuivuisi liikaa.
ooop