Tässäpä teille hyvän suolaisen piirakan resepti: virolainen kaalipiirakka
Rahkavoitaikina:
250 g voita
250 g rahkaa
5,25 dl vehnäjauhoja
0,5 tl suolaa
1 tl sokeria
Sekoita huoneenlämpöinen voi, rahka ja kuivat aineet taikinaksi. Laita taikina hetkeksi jääkaappiin.
Täyte:
n. 1,5 kg:n painoinen valkokaali
(4 munaa)
2 dl hapankermaa
0,5–1 tl suolaa
1 tl sokeria
tilliä maun mukaan (tuoretta, pakastettua tai kuivattua)
200 g raastettua juustoa, esim. emmentaalia (mä käytin mustaleimaa)
Suikaloi kaali hienoksi. Keitä vähässä vedessä puolipehmeäksi. Valuta kaali siivilässä. Sekoita kaalin joukkoon hapankerma (ja munat) sekä mausteet. Levitä päälle juustoraaste. (Tai laita kerroksittain kaali + mausteet, juusto ja hapankerma-munaseos). Mä teen aina ilman munaa (meillä on perheestä lievästä muna-allergiasta kärsivä henkilö) ja tykkään siitä just sillä tavalla!
Paista 200 asteessa kypsäksi (20–min.).
Kommentit (40)
Vierailija kirjoitti:
Kuulostaa hyvältä!
Onneksi ja valitettavasti se on sitä! Tein tuota iltaruuaksi ja söin ihan liikaa.
Ap
Vierailija kirjoitti:
Mitä on hapankerma?
Eikö sitä Suomessa myydä sillä nimellä? Creme fraiche, smetana.
Ap
Kui se taikina on yhä siellä jääkaapissa?
Vierailija kirjoitti:
Kui se taikina on yhä siellä jääkaapissa?
Se tykkää olla siellä.
Ap
Nyt kaikki mammat tekemään tätä piirakkaa joulupöytään, niin huomataan sitten vierailuilla kuka muukin käy av:lla! :)
Vierailija kirjoitti:
Vierailija kirjoitti:
Mitä on hapankerma?
Eikö sitä Suomessa myydä sillä nimellä? Creme fraiche, smetana.
Ap
Ranskankerma ja smetana on eri juttuja täällä. Mutta veikkaisin, että smetanasta on kyse.
Vierailija kirjoitti:
Vierailija kirjoitti:
Vierailija kirjoitti:
Mitä on hapankerma?
Eikö sitä Suomessa myydä sillä nimellä? Creme fraiche, smetana.
Ap
Ranskankerma ja smetana on eri juttuja täällä. Mutta veikkaisin, että smetanasta on kyse.
No suomalainen smetana on koostumukseltaan erilaista kuin virolainen hapankerma. Mutta sekä creme fraiche ja smetana ovat hapankermaa, eipä sillä kauheasti väliä ole, kumpaa laittaa.
Ap
Vierailija kirjoitti:
Nyt kaikki mammat tekemään tätä piirakkaa joulupöytään, niin huomataan sitten vierailuilla kuka muukin käy av:lla! :)
Hah!
Ap
Kerro nyt hyvä ihminen se voitaikinan tekokin. Pitääkö sitä kaulia ja kääntää sata kertaa?
Kaalista menee maha aina ihan sekaisin 😞
Kiitos, kun jaoit reseptin! teen tätä takuulla. Hyvää joulua sinulle.
Vierailija kirjoitti:
Kerro nyt hyvä ihminen se voitaikinan tekokin. Pitääkö sitä kaulia ja kääntää sata kertaa?
Eiku ihan vaan käsin sekoitat. Ei tarvitse kaulia. Ei haittaa, jos ei tule niin tasalaatuista. Ja käsin painellaan pellille, se jäi pois.
Ap
Kerro mitä taikinalle tehään jääkaappivaiheen jälkeen?
Vierailija kirjoitti:
Kaalista menee maha aina ihan sekaisin 😞
No höh :( Se ei vain sovi sulle. Saanko ehdottaa toista piirakkaa samalla taikinalla? Feta-pinaattipiirakka.
Sekoita taikina ja muotoile jonkinlaiseksi neliöksi tai suorakaiteeksi kelmun päälle ja laita jääkaappiin. Ryöppää pinaatti. Jaa taikina kahtia ja kauli puolet leivinpapereille (muista laittaa jauhoja). Laita toisen puolikkaan päälle pinaatti ja paloiteltu feta ja mausta valkopippurilla. Asettele toinen puoli kanneksi päälle leivinpaperin avulla. VOitele munalla (perverssi!!!) ja painele haarukalla reikiä kanteen. Paista 200 asteessa kypsäksi.
Ap
Vierailija kirjoitti:
Kiitos, kun jaoit reseptin! teen tätä takuulla. Hyvää joulua sinulle.
Ole hyvä! Hyvää joulua myös sinulle. Sopii muuten vaikka uuden vuoden juhliin, jos ei ole kauhean hienostuneet tarjoilut :)
Ap
Vierailija kirjoitti:
Kelpaako valmis voitaikina?
Njaa, kait se on makuasia. Ihan eri makuista tulee. Jos tykkää! Mutta tuo taikina on kyllä erittäin helppo tehdä.
Ap
Kuulostaa hyvältä!