IBS ja kasvissyönti
Onko täällä kasvissyöjiä/vegaaneja, jotka kärsivät IBS:stä? Mitä syötte? Mistä saatte oireita? Noudatatko fodmap-ruokavaliota?
Monet kasvikset sekö pavut, linssit yms. ärsyttävät suoltani. Samoin gluteeni ja jotkut maitotuotteet. Miten olette onnistuneet hyvän ja tasapuolisen kasvisruokavalion ja samalla IBS:lle sopivan ruokavalion noudattamisessa?
Kommentit (14)
Ei kannatta IBS:stä kärsivän noudattaa täysin kasvisruokavaliota. Viljat kun jo joutuu jättämään pois, niin aika suppeaksi jää ruokavalio.
Googlaa vegan fodmap. FB:ssa on myös suomenkielinen ryhmä (Vegaaninen FODMAP muistaakseni). Vaikket olisi vegaani, saat hyviä vinkkejä yms.
*
Itse noudatan osittaista fodmapia. Minulla hamppuproteiini on aika keskeinen, herkimmille sekään ei sovi, mutta monille.
Minulle ei vaan sovi kasvisruokavalio IBS:in takia. En voi syödä kaikkia vihanneksia, mitään palkokasveja, gluteenia enkä maitotuotteita. Plus kaikki pitkälle prossessoidut kasvisvalmisteet ja gluteenittomat tuotteet sisältävät aina jotain epämääräisiä ainesosia jotka ärsyttävät vatsaani.
Ruokavalioni on hyvin yksinkertainen. Kauraa, mustikoita, siemeniä ja joitakin pähkinöitä sekä paljon hedelmiä ja vihanneksia. Syön myös joka päivä yhden kananmunan.
Vierailija kirjoitti:
Ei kannatta IBS:stä kärsivän noudattaa täysin kasvisruokavaliota. Viljat kun jo joutuu jättämään pois, niin aika suppeaksi jää ruokavalio.
Höpö höpö.
IBS ja vegaanius sopivat oikein hyvin yhteen, kunhan on valmis muuttamaan näkökulmaansa siihen, mitä syö ja mitä ei syö. Tietenkin se vaatii uskallusta, viitseliäisyyttä ja halua oppia käyttämään uusia raaka-aineita, mitä monilla laiskoilla ja mukavuudenhaluisilla nykynössöillä ei ole.
Viljoja ei myöskään tarvitse jättää pois. Toki vehnämössön puputus on lopetettava mutta sen ei pitäisi olla kovin vaikeaa.
Muita viljoja, joista voi tehdä ruokavalion kulmakiviä, ja jotka sisältävät myös paljon proteiinia.
1. Kaura
2. Riisi
3. Maissi
4. Hirssi
5. Durra
Sekä ”viljankaltaiset” kasvit tattari ja kvinoa.
Näitä raaka-aineita voi käyttää käytännössä rajattomin tavoin kaikkeen mahdolliseen ruuanlaittoon.
Siemenet (esim. pinjansiemen, pellavansiemen, hampunsiemen, kurpitsansiemen) tuovat nekin proteiinia, rasvaa ja aminohappoja ruokavalioon.
Kookos (vaikka vegaanijuustot) on erinomainen rasvan lähde.
Peruna sisältää proteiinia.
Paprika, kurkku ja porkkana ovat useimmille tuttuja raaka-aineita. Myös vihanneksissa on kasviproteiinia.
Se on kyllä valitettava fakta, että ulkona syöminen on IBS-potilaalle mennyttä elämää, mutta tämä johtuu siitä, että ravintoloitsijat tunkevat joka ruokaan sipulia, valkosipulia, soijaa, vehnää ja muita vatsaa ärsyttäviä ainesosia. Kotona kokkaamiseen saattaa kuitenkin mieltyä siinä määrin, että alkaakin kaivata aina puhtaampaa ravintoa, eikä ravintoloiden epäterveellistä moskaa.
Viitseliäisyyttä ja alkuun uusien ruokailutottumusten opettelemista tämä ruokavalio kyllä vaatii, mutta kyllä oman elimistön puhdistaminen ärsytystekijöistä tekee ihmisen niin paljon paremman vointiseksi, että se on todellakin vaivan arvoista.
Myös painonhallinta muuttuu silkaksi leikiksi, kun turha vehnäturvotus, palkokasvien aiheuttamat ilmavaivat, suolistossa huonosti sulava liha vaarallisine rasvoineen, eläinten eritteiden synnyttämä laktoosipöhötys ja moni muu epäterveellinen ja tarpeeton ns. elintarvike jää pois.
Rohkeasti kokeilemaan muutkin asiaa puntaroivat.
Täällä IBS ihminen joka vegetaristi jo 16 vuotta.
Vegaaniksi en pystyisi ryhtymään, koska en voi syödä kovin paljoa palkokasveja, ja vegaaniruokavaliossa ne olisivat välttämättä tärkeä proteiinin lähde. Lakto-ovovegenä onnistuu, kun voin ottaa proteiinia paljon maitotuotteista ja munista. Pystyn myös ongelmitta syömään monia ns. lihankorviketuotteita, yllättäen jopa palkokasvipohjaisia. Esim. tofu, quorn, soijaproteiinivalmisteet, kaikki käy. Mutta jos ihan keitettyä papua tai linssiä syön sellaisenaan niin ripuli ja kouristukset on taatut.
FODMAPia en harrasta, koska ei auta mulla mitään. Olen kokeillut, ravitsemusterapeutin ohjauksessa ja käyttäen erityistä kännykkäsovellusta josta näkee kunkin ruoan FODMAP pitoisuudet. Mun vatsalle tuntuu olevan ihan sama syönkö paljon niitä FODMAPin mukaan ongelmaruokia vai vähän.
Mulle pahimmat vatsan ärsyttäjät on täysjyväviljat (valkoiset versiot ei ärsytä) sekä raa'at vihannekset ja jotkut hedelmät (omena, persikka, päärynä ainakin). Mutta tosiaan valkoista riisiä, pastaa, leipää voin syödä ilman vatsaongelmia, samoin kypsennettynä niitä vihanneksia jotka raakana aiheuttaa oireita.
IBS-vegaani kirjoitti:
Vierailija kirjoitti:
Ei kannatta IBS:stä kärsivän noudattaa täysin kasvisruokavaliota. Viljat kun jo joutuu jättämään pois, niin aika suppeaksi jää ruokavalio.
Höpö höpö.
IBS ja vegaanius sopivat oikein hyvin yhteen, kunhan on valmis muuttamaan näkökulmaansa siihen, mitä syö ja mitä ei syö. Tietenkin se vaatii uskallusta, viitseliäisyyttä ja halua oppia käyttämään uusia raaka-aineita, mitä monilla laiskoilla ja mukavuudenhaluisilla nykynössöillä ei ole.
Viljoja ei myöskään tarvitse jättää pois. Toki vehnämössön puputus on lopetettava mutta sen ei pitäisi olla kovin vaikeaa.
Muita viljoja, joista voi tehdä ruokavalion kulmakiviä, ja jotka sisältävät myös paljon proteiinia.
1. Kaura
2. Riisi
3. Maissi
4. Hirssi
5. DurraSekä viljankaltaiset kasvit tattari ja kvinoa.
Näitä ra
No siis toi on hyvä jos sopii, mutta tuosta sun listasta ei mulle sovi oikeastaan mikään. Olin juuri muuttamassa ruokavaliota kasvispainotteiseksi vuosien jälkeen kun tajusin etten mitenkään pidä itseäni hengissä ilman eläinperäistä proteiinia. Muista että IBS usein on ihan hiilihydraattiherkkä, eli ei väliä missä muodossa se tulee. En myöskään usko että kovin monelle riittää perunan tai paprikan proteiini..
Jos et ole ihan täysin kasvissyöjä, niin kotimaista järvikalaa suosittelisin. Sitä riittää kyllä, se on elänyt vapaasti jbe. Toki se pitää pistää hengiltä, mikä voi harmittaa. Kyllä minustakin kalat on sympaattisia ja kivan näköisiä, mutta kun jotain pitää syödä.
Et ap voi olla tosissas. Sulla on suolistosairaus ja haluat vielä pahentaa sitä kasvisruualla. Ota nyt järki käteen ja syö terveytesi mukaan.
IBS-vegaani kirjoitti:
Vierailija kirjoitti:
Ei kannatta IBS:stä kärsivän noudattaa täysin kasvisruokavaliota. Viljat kun jo joutuu jättämään pois, niin aika suppeaksi jää ruokavalio.
Höpö höpö.
IBS ja vegaanius sopivat oikein hyvin yhteen, kunhan on valmis muuttamaan näkökulmaansa siihen, mitä syö ja mitä ei syö. Tietenkin se vaatii uskallusta, viitseliäisyyttä ja halua oppia käyttämään uusia raaka-aineita, mitä monilla laiskoilla ja mukavuudenhaluisilla nykynössöillä ei ole.
Viljoja ei myöskään tarvitse jättää pois. Toki vehnämössön puputus on lopetettava mutta sen ei pitäisi olla kovin vaikeaa.
Muita viljoja, joista voi tehdä ruokavalion kulmakiviä, ja jotka sisältävät myös paljon proteiinia.
1. Kaura
2. Riisi
3. Maissi
4. Hirssi
5. DurraSekä viljankaltaiset kasvit tattari ja kvinoa.
Näitä ra
Älä viitsi levittää näitä sairaita ohjeitasi.
IBS-vegaani kirjoitti:
Vierailija kirjoitti:
Ei kannatta IBS:stä kärsivän noudattaa täysin kasvisruokavaliota. Viljat kun jo joutuu jättämään pois, niin aika suppeaksi jää ruokavalio.
Höpö höpö.
IBS ja vegaanius sopivat oikein hyvin yhteen, kunhan on valmis muuttamaan näkökulmaansa siihen, mitä syö ja mitä ei syö. Tietenkin se vaatii uskallusta, viitseliäisyyttä ja halua oppia käyttämään uusia raaka-aineita, mitä monilla laiskoilla ja mukavuudenhaluisilla nykynössöillä ei ole.
Viljoja ei myöskään tarvitse jättää pois. Toki vehnämössön puputus on lopetettava mutta sen ei pitäisi olla kovin vaikeaa.
Muita viljoja, joista voi tehdä ruokavalion kulmakiviä, ja jotka sisältävät myös paljon proteiinia.
1. Kaura
2. Riisi
3. Maissi
4. Hirssi
5. DurraSekä viljankaltaiset kasvit tattari ja kvinoa.
Näitä ra
"Peruna sisältää proteiinia.
Paprika, kurkku ja porkkana ovat useimmille tuttuja raaka-aineita. Myös vihanneksissa on kasviproteiinia."
Lopetin lukemisen tuohon.
Vanha aloitus, mutta IBS eli ärtyneen suolen oireyhtymä on tulehduksellinen suolistosairaus. Kaikki mikä pahentaa tulehdusta ärsyttää, esim. lihat, sokerit, hiivat, alkoholi, säilykkeet, maito, gluteiini, runsas rasva, väärin koostetut ruoka-aineyhdistelmät, monet valmisruuat, joissa lisäaineita.
Ruokavalion yksinkertaistaminen auttaa esim, jos raaka porkkana ei käy, kypsennettynä voi käydä. Itselläni nuo pahentavat eivät sovi lainkaan ja joudun hyvin tarkkaan miettimään mitä voin syödä.
Mulla on IBS ja olen ollut kasvissyöjä kohta 30 vuotta. En noudata FODMAPia, koska mulla se ei edes tiukasti noudatettuna vaikuta yhtään mitään - on kokeiltu. Ja hyvä niin, eipä tarvi sitten rajoittaa ruokia. Mulla ne vatsalle pahat on liika kuitu ja kaikenlaiset keinomakeutusaineet. Palkokasveja maha kestää myös vain rajoitetusti. Joten kokeiluni olla vegaani epäonnistui pahasti, siinä kun joutuu ottamaan niin suuren osan proteiineistaan nimenomaan palkokasveista. Mutta lakto-ovovegetaristina pärjään mainiosti.
Mulla hauska kyllä valkoinen vehnä ja riisi on yksiä parhaiten mahalle sopivista ruoista. Täysjyväiset taas on pahoja, koska kuitu. Eli on tekosyy syödä noita herkullisia mutta epäterveellisiä ruokia :D
Vierailija kirjoitti:
Ei kannatta IBS:stä kärsivän noudattaa täysin kasvisruokavaliota. Viljat kun jo joutuu jättämään pois, niin aika suppeaksi jää ruokavalio.
IBS on kauhean yksilöllinen, ei kaikille viljat aiheuta ollenkaan mahavaivoja, ainakaan jos ne syö "kuorittuina", mahdollisimman valkoisina.
Laktoosi ja viljat pois, ne auttoivat minua.