ei niin yleiset mutta erinomaiset vihannekset -vinkkejä
Onko teillä mielessä vihanneksia, mitkä ovat tosi helppoja laitettavia,silti hyviä ja halpoja, mutta jostain syystä suomalaisessa kotikeittiössä ei niin käytettyjä. Ja sais kyllä löytyä lähikaupasta. Esim munakoiso josta nyt paistan viipaleita. Antakaa hyviä vinkkejä mitä nappaan seuraavaksi testattavaksi!
Kommentit (40)
Tarkoitin siis kasviksia yleensä. Mitä tehdään kyssäkaalista?
Palsternakka, voit käyttää kuin perunan.
Myskikurpitsa on nyt (ainakin hetki sitten oli) halpaa. Tosi terveellistä ja hyvää mutta en ole vielä törmännyt toiseen ihmiseen joka sitä arjessa käyttäisi.
Itse pilkon ja laitan kuutiot uuniin paahtumaan suolalla, pippurilla ja oliiviöljyllä maustettuna. Joskus heitän pekonia (pilkottuna) päälle ja on kyllä hyvää!
Vierailija kirjoitti:
Tarkoitin siis kasviksia yleensä. Mitä tehdään kyssäkaalista?
Pilko palasiksi ja napostele välipalaksi. Meillä oli alakoulussa 80-luvulla usein välipalana lanttukuutioita.
Voi olla toki muiden mielestä ihan tavallinen, mutta itse kun en ole mikään erityinen kokki niin pidän ruusukaalia vähän erikoisena, siitä saa kuitenkin vaikka mitä hyvää. Tykkään ihan vaan höyrytettynäkin siitä. Ite ostan pakasteena.
Myskikurpitsa tai muukin kurpitsa on tosiaan hyvää. Uunilohkojen lisäksi sitä voi käyttää kuin perunaa, esim. muusattuna perunoiden (ja vaikka porkkanoiden) kanssa tulee maukasta muusia.. ja värikästä. ;) Meillä syödään usein kurpitsa-perunamuusia.
Kupritsaa voi käyttää myös leipiin ja skonsseihin/sämpylöihin.
Vierailija kirjoitti:
Voi olla toki muiden mielestä ihan tavallinen, mutta itse kun en ole mikään erityinen kokki niin pidän ruusukaalia vähän erikoisena, siitä saa kuitenkin vaikka mitä hyvää. Tykkään ihan vaan höyrytettynäkin siitä. Ite ostan pakasteena.
Pakasteruusukaalit on mielestäni ihan kuraa, mutta tuoreet ruusukaalit (nyt niitä saa!) ovat todella herkullisia.
Sosekeitto myskikurpitsasta on myös hyvää.
Kukkakaali on täällä tavallinen, mutta siitä saa tehtyä myös hyvää muusia. (hiilareiden tarkkailijat käyttävät sitä usein niin). Pitää vain muistaa pestä kattilat ja kipot heti, sillä se jämähtää kuin sementti kuivuessaan! En olisi uskonut, mutta sekin piti itse kokea kantapään kautta.
Joskus ostin pussillisen pakasteruusukaalia, ne oli niin kitkeriä että jäi pussinpohjat kyllä syömättä.
Mulla retiisit ohuiksi siivuiksi leikattuina on oleellinen osa salaatteja.
Laitan myös kalakeittoon retiisilohkoja.
Mustajuurta voi käyttää lisäkkeenä, mutta siitä saa upeaa sosekeittoa. Samoin maa-artisokasta. Keltajuuri maistuu punajuurelta, mutta ei värjää, jotein sopii hyvin uunijuureksiin.
Maa-artisokka, tulee ihanaa sosekeittoa! Samoin mustajuuri on hyvää.
Jos hedelmiä saa mainita myös niin granaattiomena, ihanan raikasta salaateissa tai vaikka jugurtin tms. päällä.
Ihastuin vuosia sitten yksinkertaiseen peruna-purjososekeittoon. Ei olisi tullut mieleen soseuttaa perunaa ja purjoa sekaisin, mutta siitä tuli tosi maukasta ja helppoa tehdä. Netissä vaihtelevia ohjeita eri maustamisiin.
Osta varhaiskaalia ( heti kesäkuussa). Pilko ja laita joukkoon ananasta, sinappia ja maitoa. Makeaa ja kalorit kohdallaan.
Fenkoli on hyvää kuin vain hauduttaa/paistaa pannulla esim sipulin kanssa. Mausteeksi suolaa ja pippuria ja vähän vettä haudutukseen. Sopiii hyvin kalan kanssa.
Tuorepinaattia pannulle ja kun on menny mössöksi heitä joukkoon fetaa ja maun mukaan pippuria ja suolaa. Lisäksi voit laittaa sipulia tähänkin.
Molemmat em. siis lisukkeita ruoalle. Pinaatista voi tehdä kyllä palak paneeriakin joka on hyvää.
Juureksista voi tehdä vaikka uunijuureksia ja niihin kelpaavat niin porkkanat, lantut, nauriit, sipulit ja vaikka palsternakka.
Maa-artisokasta tulee erinomaista muusia ja samoin kukkakaalista (kannattaa laittaa pari perunaa mukaan)
retiisiä kannattaa laittaa salaattiin sellaisenaan.
Kyssäkaali, lanttu ja nauris. Toki ovat juureksia tms.