Kotitekoinen jugurtti, onko hyvää?
Minä tykkään kovasti tuosta Lidlin maustamattomasta jogurtista, mutta kun köyhä olen, niin ei sitä ole aina varaa ostaa. Nyt kun noita ohjeita olen katsellut, niin melko simppeliähän olisi valmistaa jogurttia itse ja se tulisi noin puolet halvemmaksi, kuin kaupasta ostettu. Mutta tuleeko siitä itse tehdystä ihan oikeasti kaupasta tehdyn veroista, tai jopa parempaa, vai vaan onnetonta lirua?
Kommentit (12)
Minäkin haluaisin tietää. Rakastan Bulgarian jogurttia ja tiedän, että sitä voi tehdä itse. Jogurttikoneitakin on myytävänä, mutta kellään ei tunnu olevan omakohtaisia kokemuksia.
Olen tehnyt jugurttia ja tulee ihan hyvää, mutta millä ihmeen laskuopilla saat siitä halvempaa kuin kaupasta ostettu?
Eihän se tarvitse kuin ruokalusikallisen sitä kaupan maustamatonto juggea kädenlämpöisen maidon sekaan ja antaa olla muutaman tunnin huoneenlämmössä ja sitten jääkaappiin. Mitään konetta siihen tarvita...
Vierailija kirjoitti:
Eihän se tarvitse kuin ruokalusikallisen sitä kaupan maustamatonto juggea kädenlämpöisen maidon sekaan ja antaa olla muutaman tunnin huoneenlämmössä ja sitten jääkaappiin. Mitään konetta siihen tarvita...
Ei se kyllä ihan näin onnistu. Olen tehnyt useita kertoja ja joskus jopa epäonnistuu. Vaatii vähintään yön yli lämpimässä esim. kylmälaukussa jossa on pari litraa kiehuvaa vettä (astiassa) myös. Jos siitä haluaa paksua ja rasvaista pitää ostaa täysmaitoa sekä laittaa lisäksi maitojauhetta, mitä paksumpaa haluaa sen enemmän maitojauhetta. Ei tule kovin halpaa jugurttia.
Vierailija kirjoitti:
Olen tehnyt jugurttia ja tulee ihan hyvää, mutta millä ihmeen laskuopilla saat siitä halvempaa kuin kaupasta ostettu?
No millä ihmeen laskuopilla sinä saat siitä kalliimpaa, tai yhtä kallista kuin kaupasta ostettu, eli mikä on sinun reseptisi?
Vierailija kirjoitti:
Vierailija kirjoitti:
Eihän se tarvitse kuin ruokalusikallisen sitä kaupan maustamatonto juggea kädenlämpöisen maidon sekaan ja antaa olla muutaman tunnin huoneenlämmössä ja sitten jääkaappiin. Mitään konetta siihen tarvita...
Ei se kyllä ihan näin onnistu. Olen tehnyt useita kertoja ja joskus jopa epäonnistuu. Vaatii vähintään yön yli lämpimässä esim. kylmälaukussa jossa on pari litraa kiehuvaa vettä (astiassa) myös. Jos siitä haluaa paksua ja rasvaista pitää ostaa täysmaitoa sekä laittaa lisäksi maitojauhetta, mitä paksumpaa haluaa sen enemmän maitojauhetta. Ei tule kovin halpaa jugurttia.
Itse en halua mitään kovin paksua, vaan samanlaista, kuin Lidlin maustamatonkin, sehän nyt ei mitään kovin paksua ole. On totta, että maitojauhe ja täysmaitokin nostaa hintaa. Etenkin tuo maitojauhe foodiesta vilastuna näytti olevan sikakallista ja se kyllä nollaisi tuon edullisuuden kerrasta. Itse lähden siitä, että kokeilisin joko rasvattomasta, tai kevytmaidosta tehdä ja ilman maitojauhetta. Rasvaton ja kevytmaitohan ei maksa kuin rapiat 60 senttiä litra. Toki se siemenenä käytetty jogurttikin maksaa, mutta jatkossahan voisi käyttää sitä itsetehtyä siemenenä.
En tiedä, kun ei ole vielä koskaan onnistunut kunnolla. Joissakin resepteissä neuvotaan laittamaan lisäksi vähän maitojauhetta, niin tulee sakeampaa. Ongelma on kai siinä, että pitäisi olla tarpeeksi pitkään sopivan lämmintä.
Viilin valmistus on helpompaa ja onnistuu varmemmin: lusikallinen viiliä kupin pohjalle ja lisätään homogenoimaton maito, sitten pimeään kaappiin noin vuorokaudeksi. Valmistuu nopeammin lämpimästä maidosta, mutta onnistuu kylmästäkin.
Vierailija kirjoitti:
En tiedä, kun ei ole vielä koskaan onnistunut kunnolla. Joissakin resepteissä neuvotaan laittamaan lisäksi vähän maitojauhetta, niin tulee sakeampaa. Ongelma on kai siinä, että pitäisi olla tarpeeksi pitkään sopivan lämmintä.
Viilin valmistus on helpompaa ja onnistuu varmemmin: lusikallinen viiliä kupin pohjalle ja lisätään homogenoimaton maito, sitten pimeään kaappiin noin vuorokaudeksi. Valmistuu nopeammin lämpimästä maidosta, mutta onnistuu kylmästäkin.
Joo viiliä olen minäkin tehnyt ja hyvin onnistui. Nyt kuitenkin kiinnostais nimenomaan jogurtti. Se mitä tuota juttua vähän googlailin, niin se lämpötila on siinä aika olennainen juttu, eli rapiat 40 astetta pitäis löytyä ja sehän ei siis normaalilla huoneenlämmöllä onnistu vaan se on saatava aikaan jotenkin muuten.
Se kylmälaukku ja kuumaa vettä riittävästi, tarvittaessa vaihdetaan. Onnistuu melkein aina. Maito tietenkin lämmitetään ensin siihen n. 40 asteeseen ja jugurtinsiemen myös ainakin huoneenlämpöistä ja sitä riittävästi, 2dl.
Vierailija kirjoitti:
Se kylmälaukku ja kuumaa vettä riittävästi, tarvittaessa vaihdetaan. Onnistuu melkein aina. Maito tietenkin lämmitetään ensin siihen n. 40 asteeseen ja jugurtinsiemen myös ainakin huoneenlämpöistä ja sitä riittävästi, 2dl.
Onnistuuko siis myös ilman maitojauhetta?
Eikö todellakaan kukaan ole itse tehnyt jogurttia?