Falafel, hummus ja tabouleh - kertokaa parhaat tekovinkit ja kastikkeet
Niin, olen tietenkin reseptejä googlannut, mutta kokemuksia olisi kiva kuulla.
Ja jos on jotain erikoisempia virityksiä mihin yhdistää jne.
Itselle tuli vastaan seesami kastike, mutta sen tarkka koostumus jäi arvoitukseksi.
Kommentit (8)
Toi on juuri iso ongelma ja sitäpaitsi niitä kikherneitä pitää ensin liottaa puolipäivää tai yönyli ja vielä keitellä pitkään. Niitä myytäneen myös tölkeissä, mutta eipä niin tuoreelta ja terveelliseltä enää kuulosta...
Itse olen tehnyt falafeleja noista GoGreenin pahvipurkissa olevista. Harvoin jaksaa alkaa keittelemään niitä herneitä. Ja hyvin ovat kestäneet koossa. Ei niitä keittämättömiä kikherneitä nyt kai kukaan syö. Suomessa kun tuppaavat olemaan kuivatuote.
Viimeksi kun olen yrittänyt tehdä itse falafelejä, ne ei pysyneet kasassa. Sen vuoksi mieluummin syön niitä ravintolassa.
Mutta hummusta olen tehnyt purkkikikherneistä. Enkä usko, että se liottaminenkaan nyt niin vaikeeta ole. Joka tapauksessa itse tehdystä hummuksesta tulee parempaa kuin kaupasta ostetusta.
Tykkään käyttää itse keitettyjä, ne eivät ole niin limaisia kuin ne tölkissä olevat. Keitän ison määrän ja laitan pakkaseen. Toisaalta syön hummusta melkein joka päivä, joten pussillinen menee nopeasti ja näillä määrillä tulee myös huomattavasti halvemmaksi.
Hyvät falafelit saat kun ostat lähikaupasta sellaisen valmispaketin ja teet ne siitä. Melkein itsetehtyä 😊
Hummuksen teen usein purkkikikherneistä, etentin kun haluan nopeasti/kiireessä sen valmiiksi. Sekaan sitruunan mehua, hieman öljyä, valkosipulia ja suolaa. Näiden lisäksi heitän joukkoonvälillä eri makuja, esimerkiksi aurinkokuivattuja tomaatteja tai paahdettua bataattia/porkkanaa. Jos jaksan nähdä vaivaa, teen hummuksen alusta asti kuivatuista kikherneistä Ottolenghi ohjeella (http://cooking.nytimes.com/recipes/1014943-hummus-from-jerusalem) Tahinia en itse laita, en pidä sen mausta. Hummus säilyy myös hyvin pakkasessa.
Falafelit teen myös välillä purkkikikherneistä ja välillä kuivatuista. Alkuun kikherneet sitruunan mehun ja vesitilkan kanssa mössöksi. Sekaan tuoretta korianteria, pannulla paistettua sipulia ja valkosipulia sekä suolaa. Jos on liian lötköä taikinaa, käytän lisäksi kikhernejauhoa. Pannulle paistamaan ja sitten syömään.
Falafelien kanssa syön itse usein tsatsikia. Turkkilaista jogurttia (vegaanisella tuotteella voi toki korvata), raastettua kurkkua/kesäkurpitsaa, sitruunan mehua, suolaa ja valkosipulia.
Vierailija kirjoitti:
Tykkään käyttää itse keitettyjä, ne eivät ole niin limaisia kuin ne tölkissä olevat. Keitän ison määrän ja laitan pakkaseen. Toisaalta syön hummusta melkein joka päivä, joten pussillinen menee nopeasti ja näillä määrillä tulee myös huomattavasti halvemmaksi.
Kaikki purkkivihannekset pitaa huuhuhtoa kunnolla ja valuttaa. Ei niita koskaan sellaisenaan kayteta.
Minäkin haluaisin tietää. Googlaamalla saa tiedon ettei keitetyistä kikherneistä pidä tehdä, kun taas eviran mukaan pitää keittää tunteroinen jotta lektiini häviää. Tällöin googlen ohjeiden mukaan falafelit taas eivät pysy koossa/ovat ihan paskaa.