Saako luomukanat liian vähän kalkkia?
Ostan usein luomumunia. Usein niiden kuori on todella hauras. Vaikka kuinka varovasti yrittää keittää, niin yleensä niiden kuori menee rikki keitettäessä. Harvoin näin käy tavallisten kananmunien kohdalla. Saako luomukanat liian vähän kalkkia vai miksi kuori on niin hauras? Miten siis on itse kananmunan ravinnepitoisuuden laita?
Kommentit (8)
Hölmöä jos saavat, sillä se kanojen kalkinsaanti hoidetaan ihan tavallisella kalkkikivellä, joka on murskattu soraksi. Linnut siis tarvitsevat joka tapauksessa pieniä kiviä, sillä niillä ei ole hampaita ja kivet hoitavat kivipiirassa hienontamisen. Kun käytetään kalkkikivisoraa, niin samalla hoidetaan myös kalkin riittävyys.
Kalkkikivisora on ihan luomua kaikissa tapauksissa.
No tämä sama ilmiö on kiusannut minua jo useamman vuoden. En ole seurannut tuottajaa pakettien päältä, käyn milloin missäkin kaupassa, joten tuskin tulee kananmunat samalta tuottajalta. Tuntuu olevan luomumunien yleinen ongelma.9
Monissa luomumunissa olen huomannut tuon, mutta Laitilan kanatarhan isot luomumunat ovat ihan ok.
Eikö kanoille enää anneta murskattuja munankuoria? Näin mummoni teki, kun piti vielä kanoja. Kanat söivät omien muniensa kuoret, nokkivat niitä mielellään maasta kun heitetiin.
Entäs kanan ikä ja sellaiset seikat, jotka vaikuttavat tuottavuuteen ja munan laatuun?
Mielenkiintoista. Ota yhteyttä tuottajaan? :-)