Miten kala tulee käsitellä? Tietävät auttakaa!
Käsitelläänkö kaikki kalat samalla tavalla? Vai esim. pienet ja suuret erikseen? Miten luokitellaan onko kala iso vai pieni?
Ja jos ostan nyt siis kokonaisen kalan, vaikkapa ahvenen, niin mitä minun täytyy tehdä sille, jotta siitä tulee syömäkelpoinen? Mitä osia tulee poistaa?
Kiitos jo etukäteen vastauksista! Ei kuittailua!
Kommentit (11)
Ja muita hyviä videoita löytyy paljon.
Ei sais nauraa vaikka naurattaa, mutta itselläkin on kavereita jotka ei ymmärrä kalan perkuusta mitään ja olivat mökillä huuli pyöreänä kun perkasin ahvenia. Riippuu vähän kaloista, esim. kampela perataan erilailla kun ahven. Mutta jos jotain ihan perus ahventa, lohta, kuhaa ja haukea perkaat niin pääpiirteet perkaamisessa on samat oli kala iso tai pieni. Itse perkaan ahvenet niin että avaan vatsan peräaukosta päätä kohti sitten sisälmykset varovasti ulos ja kidusten takaa leikkaan pään irti niin että sisälmykset lähtee pään mukana. Sitten onkin oma valinta kypsentääkö sellaisenaan ruotoineen vai pistääkö fileiks ja poistaa ruodot. Pikkukaloja nyt ei kannata fileiks pistää. Mut googlaa tai katso YouTubesta opetusvideo.
Poista sisukset. Eli puuko/sakset persiiseen ja siitä viiltäen, sahaten, leikaten kaulaan asti(varo sappea joka on kaulan päädyssä äläkä leikkaa liian syvältä siitä kohtaa). Revi etusormi peukalo otteella peräsuoli poikki muut vatsalaukut ja suolet irtoavat helposti kiduksiin asti varo taas sappea(sininen pallo) kun irroitat samalla otteella kidukset. Ota kaikista kiduksita ote ja repäise ensin suolien puolelta irti ja sitten leuan alta toinen pääty jossa kidukset on kiinni. Huuhtaise mahdollisimman vähällä vedellä kala puhtaaksi. Nyt kalan voi maustaa ja laittaa uuniin. Kalassa on paljon ruotoja vielä ja isommat jokaisen evän kohdalla(paitsi pyrstön) ja kylkiluut jotka opit käytännössä poistamaan kun erottlet lihan kypsästä kalasta.Pää ja kidus kannet on myös täynnä teräviä luunkappaleita. Muista syödä poskilihas.
Muuten hyviä noi edelliset ohjeet, mutta suomusta ennenkuin alat perkaamaan, niin saat paremmin suomit veks. Eli esim veitsen lappeella raaputat "vastakarvaan" vaikka veden alla niin ei roisku suomut ihan jokapaikkaan. Sit sakset peräaukkoon ja leikkelemään. Siis sen kalan peräaukkoon. Ei omaan. Kyl se siitä.
Sanoisin, et pieni kala on kämmenen kokoinen tai pienempi, isommat sit siitä ylöspäin.
Minä perkaan ahvenet kurkusta peräaukkoon päin ja kidusten kanssa suolet pois. Pää jää paikalleen. Suomustusta ei tarvi tehdä aina.
Kiitos! Hahmotan asian, paitsi sen, että missä tarkalleen ottaen kalan peräaukko sijaitsee?
Youtubesta löytyy videoita eri kalojen perkaamiseen. Vaihtelee vähän kalasta miten se tehdään. Ja mitään nauramista tuossa nyt ei ole, kun perkaamatonta kalaa ei edes saa nykyään kaupasta eikä kaikilla nyt vaan ole aikaa/kiinnostusta kalastaa, niin että oppisi.
juu kalan perkaaminen on vaikeaa, jos ei koskaan tehnyt. Pitää hiukan tuntea kalan anatomiaa että se sujuu näppärästi. Itsekään en kampelaa osais perata. Lohikalat, hauet ja ahvenet ja muikut yms "yleiset kalat" kyllä luonnistuu nopeasti ja helposti.
Vierailija kirjoitti:
Youtubesta löytyy videoita eri kalojen perkaamiseen. Vaihtelee vähän kalasta miten se tehdään. Ja mitään nauramista tuossa nyt ei ole, kun perkaamatonta kalaa ei edes saa nykyään kaupasta eikä kaikilla nyt vaan ole aikaa/kiinnostusta kalastaa, niin että oppisi.
Eikä välttämättä saa kalaakaan vaikka kalastaisikin, sekin pitää ensin oppia. Tietenkin jotain pikku affenia saa mato ongella, ehkä sattumalta jonkun isomman. Missä käyt kalassa ap mistä saat kalat joihin oppi kyselet ja oletko jo katsonut videot you tubesta.
Sori, mutta hymyilyttää. Googleta kalan perkaus. Tsemppiä.