Oletteko joskus jättäneet tippaamatta New Yorkissa ja oletteko saaneet sen jälkeen mulkoilua tai opetusta työntekijältä?
Sellaista palvelua ei olekaan jossa ei tarvitsisi tippailla. Onko joku työntekijä ojentanut teitä jos tippi on meinannut jäädä saamatta..?
- Waiters/Waitresses: 15% - 20% for average - good service, more for exceptional service.
- Headwaiter/captain: May get a cut of table server's tip; so tip your server extra to reward captain, or tip captain separately.
- Bartenders: $1 - $2 a round -or- 15% to 20% of the tab, with a minimum of 50 cents per soft drink, $1 per alcoholic drink. If you tip well, and have more than 2-3 drinks, you'll probably get a "buy-back" - a drink on the house - as a reward.
- Cocktail Waitresses: $1 - $2 per drink
- Sommelier or wine steward: 15% of cost of the bottle
- Buffet Servers: At least $1 per head if you get your own beverages. If you order beverages (or more) from the server, then you should tip 10-20% of the bill based on service quality.
- Coatroom attendant: $1-2 per coat
- Room Service: 15% - 20% (However, if a tip is already included in the bill, you may forego the tip or tip lightly as an extra thank you.)
- Valet Attendant: $2 - $5 average for each trip to the car; more may be appropriate given conditions (like weather or location).
- Pool Attendant: $1 - $2 for each service (e.g., providing towels or lounge chairs).
- Showroom Maitre d': $1 - $2 for preassigned seats
- For unassigned seating, you may tip according to where you want to sit (usually a tip over $50 will guarantee your seat)
- Washroom attendant: 50 cents to $1
- Taxi driver: Varies depending on locality. Assume 15% will be enough; an extra $1 to $2 for help with bags.
- Food delivery person: The Greater of 10% of the bill or $2.00. Should tip 15%-20% for a difficult delivery.
- Grocery loader: Check with store policy if tips are accepted. If so, $1 for bringing bags to car; $1.50 to $3 if you have more than 3 bags.
- Barber: 15% to 20%, minimum $1, for a haircut. For other services (shampoo, shave or manicure) tip $1 to $2 to service provider.
- Hairdresser: 15% to 20%. (It is acceptable to tip owner, unless he or she says otherwise.)
- Shampoo person: $2 or more
- Manicurist: 15% or more
- Spa service: 15% to 20%. If service is provided by owner, no tip.
- Coffee/food retailers w/ tip jars: Tip is optional.
- Handyman: Tip is optional but frequently expected.
- Gas attendant: Tip is optional.
- Skycap at airport: $1 per bag if you check-in curbside; $2 per bag if skycap takes bags to check-in counter.
- Hotel doorman: $1 per bag for help with luggage; $1 per person for hailing a cab.
- Hotel bellhop: $1 per bag for bringing luggage to your room (but a $2 minimum if you have just one bag)
- Hotel housekeeper: $2 - $5 per night. Customary to leave on the nightstand with a note such as, "To Housekeeping: Thank you!"
- Tour guide: $2 - $5 per person in your party. But, first inquire with the tour company whether tips are included in the cost of the tour.
- Hotel concierge: $5 for getting you tickets or reservations ($10-plus if they're hard to get). No tip required when you ask for directions, suggestions for restaurants. But if they make a reservation for you at the restaurant, they would appreciate a nominal tip.
- Cruise: Varies. Ask cruise line about customary gratuities.
Kommentit (88)
USA:n ja monen muunkin maan tippikäytäntö on todella perseestä. Matkustaessani em. maissa jätän tietenkin aina asiaankuuluvan tipin, mutta Suomessa en koskaan, sillä en halua olla millään tavoin edistämässä tuon vastenmielisen käytännön yleistymistä täällä. Aika monet ravintolat täälläkin tarjoavat tippimahdollisuutta korttimaksun yhteydessä, ja monesti hieman jopa vihjaavatkin, että tippi olisi kiva. Em. ravintoloihin en mene koskaan uudelleen, vaikka kokemus muuten olisi ollut kuinka hyvä tahansa.
Miksi vain New Yorkissa? Suomalaiset käyvät varmaan muissakin kaupungeissa. Jätän AINA tippaamatta silloin, kun tippi on erillisen ilmoituksen mukaan jo sisällytetty hintaan. Se hintaan sisällytetty tippi on yleensä 18 %, joten siinä on jo enemmän kuin tarpeeksi. Muuten tietenkin tippaan aina, koska en ole ääliöjuntti.
Niin, tätähän sitä ajetaan Suomeenkin, kun valitetaan suureen ääneen työvoimakuluista ja ay-liikkeen jähmeydestä. Monestiko olette kuulleet, että turistit ovat pettyneitä kun Helsingin keskustassa ravintolat on sunnuntaisin kiinni? Olisivat varmasti auki vaikka 24/7, jos työntekijät tulisivat töihin kerjäämään toimeentulonsa pelkistä tipeistä.
Muistakaa tämä, kun seuraavan kerran luette yrittäjien valitusta työntekijöistä aiheutuvista kustannuksista yrittämisen jarruna.
Vierailija kirjoitti:
Miksi vain New Yorkissa? Suomalaiset käyvät varmaan muissakin kaupungeissa. Jätän AINA tippaamatta silloin, kun tippi on erillisen ilmoituksen mukaan jo sisällytetty hintaan. Se hintaan sisällytetty tippi on yleensä 18 %, joten siinä on jo enemmän kuin tarpeeksi. Muuten tietenkin tippaan aina, koska en ole ääliöjuntti.
Siksi NY:ssa, koska palkkauskäytännöt vaihtelee tosi paljon osavaltioittain. Sen mukaan vaihtelee myös tippauskulttuuri. New Yorkissa tippauskulttuuri on vahvimmillaan kuin ehkä missään muualla USA:ssa.
Toisin kuin Suomessa yleisesti luullaan, koko USA:ssa on olemassa yleinen minimipalkka eli federal minimum wage, joka on 7,25$. Tästä minimipalkasta voidaan joissakin osavaltioissa poiketa tietyillä toimialoilla, kuten esim. ravintola-alalla. Alimmillaan ravintola saa maksaa työntekijälleen 2,13$ tuntipalkkaa, loput on sitten saatava tippeinä.
En ole kertaakaan tipannut New Yorkissa, eikä siitä ole mitään ongelmia koitunut.
Olen saanut mutta ajattelen siitä niin että jos se tippi kerta on pakollinen, opetelkoot sisällyttämään sen (sekä ne hiikatin verot) siihen hintaan!
Joutuukohan ne tipeistä maksamaan mitään veroa? Tai pitääkö ne periaatteessa ilmoittaa mutta ovat käytännössä verotonta tuloa jos ei ilmoita verottajalle? Jos on verotonta tuloa, niin sittenhän kyseessä voi olla tosi merkittävä tulonlähde.
Jos et tippaa niin käytännössä tarjoilja maksaa että saa palvella rouvaa.
Työnantaja usein laskee että saa 16% tippiä joten tarjoilijalta pidätetään automatic
8% tippejä firmalle. Näin jenkeissä.
Juntit eivät tiedä asioista.
Mahtaisit itsekin lopettaa tarjoilemiselle jos joutuisit siitä maksaan. Olisit kuin ilmaa.
Suomessa ainakin tippi kuuluu laskuun eli sitä ei tarvitse antaa. Monissa muissakin maissa toimitaan näin. Jenkkien tippauskulttuuri on aivan turhaa säätämistä ja yksi heidän monista pinnallisuuksistaan.
Vierailija kirjoitti:
Olen saanut mutta ajattelen siitä niin että jos se tippi kerta on pakollinen, opetelkoot sisällyttämään sen (sekä ne hiikatin verot) siihen hintaan!
Jos tarjoilija sulle mulkoilee, niin luuletko että sillä tarjoilijalla on sananvaltaa siihen miten ravintolan omistaja tai osavaltio päättää palkanmaksusta?
Eli kyllä siinä väärää puuta haukkuu, jos rankaiset tarjoilijaa sillä että jätät tippaamatta, vain sen takia että laskutus ei ole tarpeeksi selvää sinulle.
Tippauskulttuurin varjopuolia on se, että ravintolassa palvelemaan tuleva tarjoilija on AINA ylilipevä ja epäaito, koska tietysti yrittää nyhtää sinulta niin hyvät tipit kuin vain mahdollista.
Säälittävä kulttuuri. Kerjäys ei kuulu kehittyneen maan kansalaisten tulonlähteisiin. Tietenkin tässä tulee vielä tasa-arvonäkökohdatkin esille, koska luonnollisesti hyvännäköinen tarjoilija saa enemmän tippiä kuin huonomman näköinen. Nainen enemmän kuin mies. Nuori enemmän kuin vanha jne.
Kyllä palkan pitää olla sama kaikille.
Olen tipannut, mutta en nyt sentään jossain hodarikojulla.
Kerran tulin JFK:n kentälle ja vastassani oli yhteistyökumppanimme maksama limusiini kuski, joka piteli nimikylttiä ja kun kaikki muut olivat häipyneet aloin ajatella josko se omaperäinen kirjoitusasu jotenkin liittyisi minun nimeeni.
Ja näinhän se oli. Kun kerroin matkalla oikean kirjoitusasun, alkoi hän kysellä lisää suomalaisista nimistä ja oikeinkirjoituksesta.
Olin aikaisemmin käynyt NYssä ihan opastetulla turstiajelulla, mutta tämä kuski todella osasi kertoa kotikaupungistaan paljon enemmän ja mielenkiintoisemmin.
Hotellini oli Manhattanin keskellä ja oli ruuhka-aika, joten miellä oli aikaa jutella.
Varmaan ei edellyttänyt minulta mitään tippiä, koska toinen firmahan se muutenkin maksoi mutta teki mieli muistaa hyvästä palvelusta.
Sattui vain niin kun olin markkoja taaloiksi vaihtanut, niin pienin raha mitä minulla oli mukanani oli 20$ seteli. Sellaisen annoin, niin kuljettaja oli todellakin enemmänkin kuin kiitollinen.
Vierailija kirjoitti:
Jos et tippaa niin käytännössä tarjoilja maksaa että saa palvella rouvaa.
Työnantaja usein laskee että saa 16% tippiä joten tarjoilijalta pidätetään automatic
8% tippejä firmalle. Näin jenkeissä.
Juntit eivät tiedä asioista.
Mahtaisit itsekin lopettaa tarjoilemiselle jos joutuisit siitä maksaan. Olisit kuin ilmaa.
Näköjään itse olet juntti. Ei ole sellaista yleistä käytäntöä kuin "näin jenkeissä".
Käytäntö vaihtelee osavaltioittain tosi paljon:
https://www.dol.gov/whd/state/tipped.htm
Eli esim. Kaliforniassa tarjoilija saa aina vähintään 10$ tuntipalkaa, ja Oklahomassa voi joutua tyytymään 2$ tuntipalkkaan tietyissä tapauksissa.
Itse en ole tarkoituksella jättänyt tippaamatta, mutta en ehkä ihan kaikkia mahdollisia ok tullut aina edes ajatelleeksi.
Kertaan kuulin, kun naapuripöydän pikku pissikset oli jättämässä vaan jotain hiluja niin vanhempi tarjoilija piti kunnon puhuttelun.
Menee maku koko touhusta kun saa olla joka suuntaan jakelemassa rahojaan. Kaiken maailman helppoheikkejä ja siipeilijöitä pitäisi tukea.
Vierailija kirjoitti:
Säälittävä kulttuuri. Kerjäys ei kuulu kehittyneen maan kansalaisten tulonlähteisiin. Tietenkin tässä tulee vielä tasa-arvonäkökohdatkin esille, koska luonnollisesti hyvännäköinen tarjoilija saa enemmän tippiä kuin huonomman näköinen. Nainen enemmän kuin mies. Nuori enemmän kuin vanha jne.
Kyllä palkan pitää olla sama kaikille.
Tämä onkin mielenkiintoista, yutuubissa on pseudotieteellinen koevideo, kaksi lattarintaista näyttelijätärtä oli viikon töissä baarissa ja sitten toisen viikon niin että heillä oli täpötäyteen topatut rintsikat.
Koeviikot oli valittu niin että ne olisivat mahdollisimman samanlaisia ja kävijöitä olisi keskimäärin saman verran.
Näyttelijät eivät kokeen aikana muuttaneet käyttäytymistään mitenkään.
Ja niin kuin arvata saattaa, rintsikkojen toppaaminen nosti tippejä huomattavasti. Mutta kaikkein erikoisinta minusta oli että nimenomaan naiset tippasivat isopovisia tarjoilijoita huomattavasti enemmän kuin miehet.
Vierailija kirjoitti:
Menee maku koko touhusta kun saa olla joka suuntaan jakelemassa rahojaan. Kaiken maailman helppoheikkejä ja siipeilijöitä pitäisi tukea.
Jos joku palvelutyöntekijä auttaa sinua eli tekee sinulle uuden kampauksen tai tuo sinulle ruoan eteesi tai kantaa tavaroitasi hotellilla, niin onko se sinun mielestäsi siipeilyä?
En ole jättänyt tippaamatta, mutta huomaan olevani iloinen, että minun ei vlttämättä tarvitse Suomessa tipata. Olsi ikävää ajatella, että jonkun toimeentulo on kiinni vain muiden hyväntahtoisuudessa. Ja varsinkaan kun ei tiedä miten nuo tipit jaetaan. - Omasta kokemuksestani (Jenkeissä työskenneeleenä) tiedän, että toisisssa paikoissa tipit jaetaan työnantajan toimesta kaikkien työntekijöiden kanssa tasan + työnantjakin saaattoi ottaa toisinaan mielivaltasen osuutensa ja toisissa jokainen tipin aanut sai itse pitää sen.
tippaamiskulttuuri on vierasta mutta ymmärrän mulkoilut kun kuulin mitä esim tarjoilija saa tuntipalkkaa: 4-5$... kaveri sanoi että opiskeluaikoinaan työskenteli tarjoilijana ja käytännössä eli tipeillä, palkka ei riittänyt edes matkakuluihin.