Normaalipainoisena oleminen on ympäristöteko
Planeetallamme on rajallinen määrä resursseja eli energiaa.
Ylipainoisilla on tarpeeton määrä rasvakudosta eli vyötäisillä, alleissa, reisissä ja pyllyposkissa hyllyy sitoutuneena energiaa, joka voitaisiin hyötykäytää muualla.
Sen lisäksi, että ylipainoisuus rasittaa julkista terveydenhuoltoa ja verovarojen kautta kaikkien meidän kukkaroamme, myös planeettamme kärsii, kun rajalliset resurssit päätyvät väärään paikkaan, maaperä kuihtuu tarpeettomman suurien vilejlysmaiden vuoksi, hiilidioksidipäästöt kasvavat jne.
Mitäpä mieltä?
Kommentit (17)
Ongelmana on ylituotannosta johtuva hävikki. Länsimaissa menee tonneittain ruokaa roskiin joka päivä. Voi myös väittää että ylipaino on ekoteko, jos ihminen pyrkii syömään mahdollisimman paljon minimoidakseen hävikin.
Naisilla se "pyllyposkiin" ja reisiin sitoutunut rasva on ihan evolutiivisesti hyödyllistä rasvaa: vararavintoa lasten saamiseen ja imettämiseen. Mulla on esim. muutama kilo ylipainoa, josta suurin osa on persauksessa. Ihan tutkitusti reisiin ja takapuoleen sitoutunut rasva ei ole terveydelle haitallista, toisin ku vatsassa oleva, sisäelinten ympärille kerääntynyt, viskeraalinen rasva. Isopyllyiset naiset on myös fiksumpia ja terveempiä ku pienempipyllyiset naiset: http://www.universityherald.com/articles/5306/20131031/women-with-big-b…
Minä en siis ainakaan tunne huonoa omatuntoa "hyllyvästä" pehvastani. ;-)
Vierailija kirjoitti:
Ongelmana on ylituotannosta johtuva hävikki. Länsimaissa menee tonneittain ruokaa roskiin joka päivä. Voi myös väittää että ylipaino on ekoteko, jos ihminen pyrkii syömään mahdollisimman paljon minimoidakseen hävikin.
Hävikki voidaan hyötykäyttää biojätteenä.
Ylimääräisestä rasvakudoksesta ei ole kuin terveydellistä ja toiminnalista haittaa.
Toki optimaalinen tilanne olisi se, että mahdollisimman lähellä tuotettaisiin mahdollsimman oikea määrä ruokaa ja minimoitaisiin sekä havikki että kuljettamiseen kulutettava energia että sen aiheuttamat päästöt.
Vierailija kirjoitti:
Naisilla se "pyllyposkiin" ja reisiin sitoutunut rasva on ihan evolutiivisesti hyödyllistä rasvaa: vararavintoa lasten saamiseen ja imettämiseen. Mulla on esim. muutama kilo ylipainoa, josta suurin osa on persauksessa. Ihan tutkitusti reisiin ja takapuoleen sitoutunut rasva ei ole terveydelle haitallista, toisin ku vatsassa oleva, sisäelinten ympärille kerääntynyt, viskeraalinen rasva. Isopyllyiset naiset on myös fiksumpia ja terveempiä ku pienempipyllyiset naiset: http://www.universityherald.com/articles/5306/20131031/women-with-big-b…
Minä en siis ainakaan tunne huonoa omatuntoa "hyllyvästä" pehvastani. ;-)
Normaalipainon ylärajalla ihmisillä, etenkin naisilla, on jo aivan tarpeeksi rasvakudosta. Osalla liikaakin.
Mä en syyllistäisi ylipainoisia ihan niin paljoa kuin nykyään on vielä tapana. Nykyään lähes kaikki ruokatuotteet ovat valmisteita tai puolivalmisteita. Lähes kaikessa on lisättyä sokeria. Mainonnassa korostetaan esim. murojen kuitua ja lisättyä E-vitamiinia vaikka jokaikinen murolaatu on pelkkää höttöä ja sokeria tai hiilareita. Ja kuinka paljon ihminen saisi sitä lisättyä sokeria vuorokaudessa nauttia? Kaikki tietää kalorit, mutta tuo sokeri on se oleellinen (muuttuu rasvaksi lähes saman tien, kalori ei ole kalori). Harva tietää. Olisi ihan mahtavaa, jos kaikkiin tuotteisiin saataisiin sen kcal/vrk prosenttiosuuden lisäksi sokeria/vrk prosenttiosuus. Voisi olla pieni shokki, jos puolen litran limsapullossa lukisi, että sokeria 120% päivän tarpeista..
Ruokaa on tarjolla joka paikassa. Rautakaupastakin voi nykyään ostaa kolaa ja suklaata hiukopalaksi. Kulttuurimme on muokkautunut sellaiseksi, jossa korostetaan jatkuvaa syömistä. Välipalaa välipalan perään. Joka paikassa pikaruokaa. Isot supermarketit täynnä sokerituotteita. Oikeastaan vain hevi- ja lihaosastoilla voi suurinpiirtein rauhassa ostaa mitä vain (kohtuudella siellä lihaosastolla, ei marinadeja =sokeria).
Ympäristömme ei enää tue normaalipainoa saatikka hoikkuutta. Siksi ylipainoisuus vain lisääntyy ja lisääntyy.
Vierailija kirjoitti:
Mä en syyllistäisi ylipainoisia ihan niin paljoa kuin nykyään on vielä tapana. Nykyään lähes kaikki ruokatuotteet ovat valmisteita tai puolivalmisteita. Lähes kaikessa on lisättyä sokeria. Mainonnassa korostetaan esim. murojen kuitua ja lisättyä E-vitamiinia vaikka jokaikinen murolaatu on pelkkää höttöä ja sokeria tai hiilareita. Ja kuinka paljon ihminen saisi sitä lisättyä sokeria vuorokaudessa nauttia? Kaikki tietää kalorit, mutta tuo sokeri on se oleellinen (muuttuu rasvaksi lähes saman tien, kalori ei ole kalori). Harva tietää. Olisi ihan mahtavaa, jos kaikkiin tuotteisiin saataisiin sen kcal/vrk prosenttiosuuden lisäksi sokeria/vrk prosenttiosuus. Voisi olla pieni shokki, jos puolen litran limsapullossa lukisi, että sokeria 120% päivän tarpeista..
Ruokaa on tarjolla joka paikassa. Rautakaupastakin voi nykyään ostaa kolaa ja suklaata hiukopalaksi. Kulttuurimme on muokkautunut sellaiseksi, jossa korostetaan jatkuvaa syömistä. Välipalaa välipalan perään. Joka paikassa pikaruokaa. Isot supermarketit täynnä sokerituotteita. Oikeastaan vain hevi- ja lihaosastoilla voi suurinpiirtein rauhassa ostaa mitä vain (kohtuudella siellä lihaosastolla, ei marinadeja =sokeria).
Ympäristömme ei enää tue normaalipainoa saatikka hoikkuutta. Siksi ylipainoisuus vain lisääntyy ja lisääntyy.
Viimeisenä muutamana vuosikymmenenä käsiimme räjähtäneen ylipainoepidemian pohjimmainen syy on yksinkertaisesti se, että hyvänmakuista, energiatiheää ravintoa on saatavilla 24/7/365.
Lisäksi ihminen on pohjimmiltaan laiska ja turhia liikkeitä viimeiseen asti välttävä olento ja lopputulema on tämä.
Tämä sanottua, mikään ei estä ketä tahansa yksilöä ostamasta pelkkiä puhtaita raaka-aineita ja koostamasta niistä itselleen ja perheelleen sopivan määrän energiaa sisältävän maukkaan ruokavalion.
Valintakysymys.
Sitten myös enengian tuhlaus on kiellettävä. Siitä ei ole mitään hyötyä kenellekään, että ihmiset kilpailevat siitä, kuka pystyy juoksemaan tai hiihtämään sekunnin muita nopeammin. Kilpaurheilijat käyttävät järjettömät määrät enegiaa harjoitteluun, lisäksi heille tulee paljon rasitus- ym. vammoja, joiden takia tehdään turhia leikkauksia ja kuntoutuksia. Kohtuullinen kuntourheilu on ok, mutta siihen ei tarvitse juosta maratoneja.
Ongelma on ennemmin ruokatarjonnassa, joka on täällä niin suurta, että pystyisimme joka ikinen hakemaan mättöä kaupasta ja lihottamaan itsemme vuodessa monta kymmentä kiloa painavammaksi. Tälläkin hetkellä kaupassa istuu tuotteita hyllyssä odottamassa että koska me tullaan ja vedetään itsemme ähkyyn. Ja menevät sitten hävikkiin, roskikseen, kun ei niitä osteta.
Onhan se sairasta että toisella puolella maapalloa kuollaan nälkään ja toisella liikalihavuuteen. Maapallolla tuotettaisiin tällä hetkellä ruokaa niin paljon että se riittäisi kaikille, mutta ongelmana on että lähes kaikki siitä tulee tänne. Niin vinoutunutta.
Vierailija kirjoitti:
Onhan se sairasta että toisella puolella maapalloa kuollaan nälkään ja toisella liikalihavuuteen. Maapallolla tuotettaisiin tällä hetkellä ruokaa niin paljon että se riittäisi kaikille, mutta ongelmana on että lähes kaikki siitä tulee tänne. Niin vinoutunutta.
Nykyään tilanne alkaa olemaan jo se, että tämä sama liikalihavuusepidemia alkaa vaikuttamaan jo näihin kehittyviin maihinkin. Kiina, Brasilia, Intia, Venäjä, Meksiko. Länsimainen ruokakulttuuri on löytänyt jalansijan näissä maissa. Tai siis tarkemmin sanottuna valtavien jättiyritysten tuotteet ja pikaruokalat.
Vierailija kirjoitti:
Mä en syyllistäisi ylipainoisia ihan niin paljoa kuin nykyään on vielä tapana. Nykyään lähes kaikki ruokatuotteet ovat valmisteita tai puolivalmisteita. Lähes kaikessa on lisättyä sokeria. Mainonnassa korostetaan esim. murojen kuitua ja lisättyä E-vitamiinia vaikka jokaikinen murolaatu on pelkkää höttöä ja sokeria tai hiilareita. Ja kuinka paljon ihminen saisi sitä lisättyä sokeria vuorokaudessa nauttia? Kaikki tietää kalorit, mutta tuo sokeri on se oleellinen (muuttuu rasvaksi lähes saman tien, kalori ei ole kalori). Harva tietää. Olisi ihan mahtavaa, jos kaikkiin tuotteisiin saataisiin sen kcal/vrk prosenttiosuuden lisäksi sokeria/vrk prosenttiosuus. Voisi olla pieni shokki, jos puolen litran limsapullossa lukisi, että sokeria 120% päivän tarpeista..
Ruokaa on tarjolla joka paikassa. Rautakaupastakin voi nykyään ostaa kolaa ja suklaata hiukopalaksi. Kulttuurimme on muokkautunut sellaiseksi, jossa korostetaan jatkuvaa syömistä. Välipalaa välipalan perään. Joka paikassa pikaruokaa. Isot supermarketit täynnä sokerituotteita. Oikeastaan vain hevi- ja lihaosastoilla voi suurinpiirtein rauhassa ostaa mitä vain (kohtuudella siellä lihaosastolla, ei marinadeja =sokeria).
Ympäristömme ei enää tue normaalipainoa saatikka hoikkuutta. Siksi ylipainoisuus vain lisääntyy ja lisääntyy.
Boldattu on täyttä huuhaata. Eli perus siskotiedettä.
De novo lipogenesis (googleta jo kiinnostaa) on nimeltään prosessi, jossa rasvakudosta muodostetaan muista lähteistä kuin ravinnon rasvasta, ja kyseinen prosessi on ihmisillä kohtuullisen tehoton ja merkittävässä roolissa vain jos rasvansaanti ravinnosta on minimaalista.
Ravinnon rasvan ihmiskeho taasen osaa varastoida rasvakudokseksi hyvinkin tehokkaasti.
Tietysti rasvakudoksen kasvatus vaatii aina myös sen, että ravinnosta saatu energiamäärä ylittää energiankultuksen.
Pointti on siis se, että kalorit on kunkku, makroravinnejakauma/-lähde ei niinkään. Ja tämä ei tarkoita sitä, etteivätkö ihmiset nauttisi näinä päivinä liikaa sokeria, kunhan oion harhakäsityksiä / väärää tietoa postauksessasi.
Vierailija kirjoitti:
Vierailija kirjoitti:
Onhan se sairasta että toisella puolella maapalloa kuollaan nälkään ja toisella liikalihavuuteen. Maapallolla tuotettaisiin tällä hetkellä ruokaa niin paljon että se riittäisi kaikille, mutta ongelmana on että lähes kaikki siitä tulee tänne. Niin vinoutunutta.
Nykyään tilanne alkaa olemaan jo se, että tämä sama liikalihavuusepidemia alkaa vaikuttamaan jo näihin kehittyviin maihinkin. Kiina, Brasilia, Intia, Venäjä, Meksiko. Länsimainen ruokakulttuuri on löytänyt jalansijan näissä maissa. Tai siis tarkemmin sanottuna valtavien jättiyritysten tuotteet ja pikaruokalat.
Jep, silloin kun maa (esi)teollistuu niin tarpeiden saantimahdollisuudet paranee. Siltikin taitaa maailmassa kuolla enemmän ihmisiä nälkään tai ainakin veden puutteeseen, kuin koskaan aiemmin.
Vierailija kirjoitti:
Vierailija kirjoitti:
Mä en syyllistäisi ylipainoisia ihan niin paljoa kuin nykyään on vielä tapana. Nykyään lähes kaikki ruokatuotteet ovat valmisteita tai puolivalmisteita. Lähes kaikessa on lisättyä sokeria. Mainonnassa korostetaan esim. murojen kuitua ja lisättyä E-vitamiinia vaikka jokaikinen murolaatu on pelkkää höttöä ja sokeria tai hiilareita. Ja kuinka paljon ihminen saisi sitä lisättyä sokeria vuorokaudessa nauttia? Kaikki tietää kalorit, mutta tuo sokeri on se oleellinen (muuttuu rasvaksi lähes saman tien, kalori ei ole kalori). Harva tietää. Olisi ihan mahtavaa, jos kaikkiin tuotteisiin saataisiin sen kcal/vrk prosenttiosuuden lisäksi sokeria/vrk prosenttiosuus. Voisi olla pieni shokki, jos puolen litran limsapullossa lukisi, että sokeria 120% päivän tarpeista..
Ruokaa on tarjolla joka paikassa. Rautakaupastakin voi nykyään ostaa kolaa ja suklaata hiukopalaksi. Kulttuurimme on muokkautunut sellaiseksi, jossa korostetaan jatkuvaa syömistä. Välipalaa välipalan perään. Joka paikassa pikaruokaa. Isot supermarketit täynnä sokerituotteita. Oikeastaan vain hevi- ja lihaosastoilla voi suurinpiirtein rauhassa ostaa mitä vain (kohtuudella siellä lihaosastolla, ei marinadeja =sokeria).
Ympäristömme ei enää tue normaalipainoa saatikka hoikkuutta. Siksi ylipainoisuus vain lisääntyy ja lisääntyy.
Boldattu on täyttä huuhaata. Eli perus siskotiedettä.
De novo lipogenesis (googleta jo kiinnostaa) on nimeltään prosessi, jossa rasvakudosta muodostetaan muista lähteistä kuin ravinnon rasvasta, ja kyseinen prosessi on ihmisillä kohtuullisen tehoton ja merkittävässä roolissa vain jos rasvansaanti ravinnosta on minimaalista.
Ravinnon rasvan ihmiskeho taasen osaa varastoida rasvakudokseksi hyvinkin tehokkaasti.
Tietysti rasvakudoksen kasvatus vaatii aina myös sen, että ravinnosta saatu energiamäärä ylittää energiankultuksen.
Pointti on siis se, että kalorit on kunkku, makroravinnejakauma/-lähde ei niinkään. Ja tämä ei tarkoita sitä, etteivätkö ihmiset nauttisi näinä päivinä liikaa sokeria, kunhan oion harhakäsityksiä / väärää tietoa postauksessasi.
Tämä on totta, mutta sokerit tai hiilihydraatit ylipäätään edesauttavat rasvan varastoimista myös epäsuorasti, kun niiden nauttiminen erittää insuliinia, joka vuorostaan signaloi rasvasoluille, että ylimääräistä ravintoa on tulossa.
Mutta toki, sisäänmenevä energiahan loppupeleissä se ainoa merkittävä seikka on.
Ongelma on ilmastonmuutos ja karjatalous sen suurimpana aiheuttajana.
Minä valitsin läskiyden, mutten lisäänny. Olen ekologisempi kuin normaalipainoinen lisääntyjä. Tosin fuusiovoiman kynnyksellähän tässä ollaan, niin ei se säästeliäisyys kohta ole enää ajankohtaista.
Kyllä. Ylipainoisena olemisen valitseminen on itsekästä sekä muita ihmisiä että luontoa kohtaan.
Mutta toisaalta niin on myös tarpeettoman tavaran hamstraaminen, roskaaminen ja moni muu asia.
Toki se, että joku asia on väärin, ei tee muista vääristä asioista hyväksyttäviä.