Tapahtumat

Kun kirjaudut sisään näet tässä ilmoitukset sinua kiinnostavista asioista.

Kirjaudu sisään

Haluaisin valmistaa enemmän erilaisia kalaruokia

Vierailija
18.02.2016 |

Yleensä tulee syötyä vain uunilohta. Haluaisin ostaa muutakin kalaa, mutta en oikein tiedä mitä kalaa ja mitä siitä valmistaisin. Pitäisi varmaan tutustua kalatiskien valikoimiin, mutta en tiedä mistä aloittaa... Vinkkejä?

Kommentit (16)

Vierailija
1/16 |
18.02.2016 |
Näytä aiemmat lainaukset

Paisteeu kuha, silakat tai muikut. Helppoa. Paneroitu turska tai tee siitä kalakeitto, tai uunissa valkokastikkeessa. Kalavuoka.

Vierailija
2/16 |
18.02.2016 |
Näytä aiemmat lainaukset

Sama juttu. Tykkään kalasta ja perhekin tykkäisi. Meillä aina lohta, kun en tiedä, mistä kalasta saisi hyvää ruokaa. Ja googlettaa osaan, nyt ihan omia vinkkejä minäkin kyselen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Vierailija
3/16 |
18.02.2016 |
Näytä aiemmat lainaukset

Ehkä voisi kysyä myös sieltä kalatiskiltä, siellä on osaavaa henkilökuntaa. Ne osaa varmasti suositella sulle jotain muuta kuin lohta, ja neuvoa jopa miten sitä kannattaa valmistaa.

Vierailija
4/16 |
18.02.2016 |
Näytä aiemmat lainaukset

Paistettu siika on hyvää.

Vierailija
5/16 |
18.02.2016 |
Näytä aiemmat lainaukset

Kun kutsuu kaloja päivälliselle, kannattaa muistaa varata oikeanlainen akvaario. Osa kaloista vihtyy meriakvaariossa, osa makean veden tankissa. Lämpötilat ovat tärkeitä.

Vierailija
6/16 |
18.02.2016 |
Näytä aiemmat lainaukset

Kaikki kalathan on hyviä. Omasta mielestäni melkein kala kuin kala on paras suolalla ja pippurilla maustettuna, pannulla voi-öljyseoksessa paistettuna. Vähän sitruunaa kylkeen ja hyvä kasvislisäke. Ah! Ahven, kuha, nieriä esimerkiksi toimii näin loistavasti. Silakkapihvit ruisjauhoilla leivitettynä myös hyviä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Vierailija
7/16 |
18.02.2016 |
Näytä aiemmat lainaukset

Syömme paljon kalaa, tässä muutamia suosikkeja.

Kaikkein helpointa on paistaa kuha- tai ahvenfileet(pyörittelen ne vehnäjauhossa) pannulla öljy-voissa, ne ei kaipaa muuta kuin suolaa ja ehkä vähän mustapippuria/varovasti). Hyvät perunat ja kermaviilistä tehty kastike, siinä se.

Haukipullat ja haukimureke ovat meidän perheen suosikkeja kuten silakkapihvit, joiden sisällä on mustapekkajuustoa. Pihvit pyöritellään ruisjauhoissa ja joko paistetaan voi-öljyssä pannulla tai pannaan uuniin voideltuun vuokaan.

Paistettuja muikkuja syötiin tänään ja huomenna tehdään madekeitto.

Kuharullat on oikeaa juhlaruokaa.

Ja siika se on vasta monipuolinen kala, savustettuna verraton ja paistettuna parasta, kun antaa nahan olla paikoillaan ja paistaa kalan nahkapuoli alaspäin.

Vierailija
8/16 |
18.02.2016 |
Näytä aiemmat lainaukset

Siis ette halua, oikeasti, oletteko nähneet ne kilohinnat?

Jonain alkupalana ehkä, mutta jos nälkäänsä meinaa syödä niin pitää olla paksu lompakko.

Tai käydä itse kalassa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Vierailija
9/16 |
18.02.2016 |
Näytä aiemmat lainaukset

Savulohi ja savusiika muussin kera. Ja, siis itse savustettu.

Vierailija
10/16 |
18.02.2016 |
Näytä aiemmat lainaukset

Vierailija kirjoitti:

Siis ette halua, oikeasti, oletteko nähneet ne kilohinnat?

Jonain alkupalana ehkä, mutta jos nälkäänsä meinaa syödä niin pitää olla paksu lompakko.

Tai käydä itse kalassa.

Ostin tänään perattuja muikkuja 9.90/kg ja haukifileitä murekkeeseen 7,80/kg. Silakkafileet oli 5,20/kg.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Vierailija
11/16 |
18.02.2016 |
Näytä aiemmat lainaukset

Ruisjauhoissa paneroidut ja voissa paistetut neulamuikut ovat herkkua. "Tavalliset" muikut ei niinkään innosta, vaikka saisikin valmiiksi perattuna.

Savukalat maistuvat aina, harmi vaan kun ei ole itsellä savustamismahdollisuutta. Nämä ovat tyyristä herkkua.

Kylmäsavu- tai graavilohipakkauksista saa maistuvan lisän kalakeittoon pakasteseitin/tuoreen lohen lisäksi. Myös kylmäsavulohipastakastike on kokeilemisen arvoinen (valkokastike, mausteita oman maun mukaan ja suikaloitua kalaa). Toinen hyvä resepti on: keitetty riisi, graavi-kylmäsavulohta pienittynä, ruokakermaa plus mausteita ja päälle juustoraastetta. Uuniin "paistumaan" miedolla lämmöllä noin puoleksi tunniksi.

Tonnikalasta saa erilaisia kastikkeita kasvisten kera (tomaattinen ja mausteinen/kermainen) pastalle, riisille tai couscousille yms. Tonnikalaleivät uunissa (ruisleivälle tehtynä), ovat helppo ja nopea ruoka/iltapala.

Vierailija
12/16 |
19.02.2016 |
Näytä aiemmat lainaukset

Kiusaukset ja laatikot onnistuvat myös, esimerkiksi "piikkilankaesteenä" tunnettu silakkalaatikko, josta kannattaa valmistaa vähäruotoisempi versio. Lisää makua ja epäterveellisiä kaloreja saa lisäämällä siihen vaikka pekonia perunoiden ja kalan lisäksi.

Tonnikalakiusaus on eräs helpoimmista, siis pakaste-perunasipulisekoitusta, purkillinen tonnikalaa, ruokakermaa, mausteita ja juustoraastetta vuokaan ja uuniin. Tonnikalan sijasta voi käyttää mitä tahansa: kirjolohta tai vaikka anjovista, jolloin siitä tulee janssoninkiusaus.

Nopein tapa valmistaa kalaa on paistaa se pannulla, kuten ruisjauhotetut muikut tai sitruunalla ja kalamausteilla maustetut pakasteseit ja haukifileet.

Jos omistaa leivinuunin, monenlaiset kukot joko padassa tai taikinassa ovat hyviä, mutta niihin menevät pienten muikkujen lisäksi kaikki pienetkin pilkkikalat, kiiskiä myöten.

Yksi vanhanaikainen ruoka on kalapotut = kuorineen keitettyjä perunoita ja kalaa keitetään samassa kattilassa, kastikkeeksi voisulaa ja sipulia. Tähän aikaan vuodesta tulee erityisen hyvää mateista.

Kalakeittoa voi tehdä mistä kalasta tahansa, mutta varo että et keitä kaloja aivan muusiksi. Valinnanvaraa resepteissä on ranskalaistyyppisestä bouillabaissesta (tai jotain sinne päin) mummon perinteiseen madevelliin.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Vierailija
13/16 |
19.02.2016 |
Näytä aiemmat lainaukset

Paistettu pakastekala on tosi hyvää

Vierailija
14/16 |
19.02.2016 |
Näytä aiemmat lainaukset

Nyt on madeaika, mateen voi ostaa valmiiksi nyljettynä, siitä tulee mahtava keitto. 

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Vierailija
15/16 |
19.02.2016 |
Näytä aiemmat lainaukset

Silakkafileitä on nyt ollut kaupoissa, ja niistä tulee aiemmin mainittujen pihvien lisäksi oopperakellerin silakoita ja uunissa tomaattisoseella maustettuna silakkavuokaa.

Kannattaa etsiä ensin pari mielenkiintoista reseptiä eri kaloille ja lähteä sitten katsomaan, mitä sopivaa kalaa sattuu löytymään kohtuullisen halvalla ja ehdottomasti tuoreena.

Vierailija
16/16 |
19.02.2016 |
Näytä aiemmat lainaukset

Sulla on tosi paljon mahdollisuuksia.

Esim. kalakeittoja on n. 1000 muutakin kuin se maitoon tehty lohikeitto: bouillabaisse (josta on helppo tehdä arkinen, halvempi versio pakastekalasta ja purkkisimpukoista), kirkaslieminen keitto, venäläistyyppinen seljanka, mademuhennos (nyt on made-aika!), rantakala, johon et tarvitse kuin pikkukaloja, vettä, sipulia, perunoita, suolaa ja rannan  jne.

Silakka- ja lohilaatikot. Silakkalaatikko ei ole mitään piikkilankaa kun sen itse tekee ja rauhassa kypsyttää. Silakka on muutenkin ihan mainio aines: laita fileiden päälle aurinkokuivattuja tomaatteja ja mausteita, kääri rullalle ja lado vuokaan, sekoita kermaan tomaattipyrettä ja kaada päälle, kypsennä uunissa n. 200C, n. 20-25 min. Samalla periaatteella voit maustaa ja valmistaa vaikka minkälaisia silakkarullia. 

Uunilohenkin voi tehdä monella tavalla: kalan vatsaan suolaa, pippuria, reilusi tilliä ja sitruunaa, vuokaan lorotat valkoviiniä ja kypsennät (tämä on se perinteinen malli). Jos kalaa jää yli, tee salaattia tai kalapyttäriä. Lohi on tanakka kala, se kestää reipasta maustamista. Kokeile esim soijaa ja paahdettuja seesaminsiemeniä tai valkosipulia, basilikaa ja sitruunaa jne. Siikaakin voit käsitellä noin, mutta mausta varovaisemmin. Kassisiika on rasvaisempi, villisiika "kuivempi". 

Marttojen sivuilta löydät hyviä kalaohjeita ja googlaamalla muutenkin. Ellet jo osaa, kannattaa opetella pikkuhiljaa käsittelemään kalaa (hyvä veitsi A ja O). Kokonainen kala on halvempi ja paremman makuinen kuin kaupassa valmiiksi käsitelty. Samalla saat kaikki perkeet, joista keität liemen. Pakasta se ja sinulla on valmiina hyvä kalasopan pohja. 

Tässä vain muutamia vinkkejä. Hyvää kalareissua! :)

Kirjoita seuraavat numerot peräkkäin: yhdeksän neljä kuusi