Mitä lisäät ruokaan tehdäksesi terveellistä?
Laitetaan vinkit jakoon.. Mitä terveellisyyttä edistäviä vinkkejä teillä on päivittäiseen ruuanlaittoon, sellaisia mitä itse käytätte?
Minulla tulee nyt heti mieleen
Kurkumaa lähes joka ruokaan, samoin paljon valkosipulia ja tuoretta persiljaa. Nämä jokapäiväisessä käytössä meillä.
Sipulia, jota lapsi inhoaa muttei usein edes huomaa, kun sitä on kätketty joka ruokaan.
Tomaattimurskaa, pyrettä ym aina kun se sopii ruokaan. Terveellistä!
Vihanneksia tietysti kätkettynä joka paikkaan, esim. lihapulliin ja jauhelihakastikkeeseen.
Salaatit tökkivät lapsilla mutta herkuksi on osoittautunut vihreät pavut ja ruusukaali. Niitä lähes joka toinen päivä.. Ja pinaattia on helppo laittaa joka ruokaan.
Kommentit (23)
En lisää mitään, vaan jätän epäterveelliset pois. LIhapulliin ei laiteta ranskalaistapussisipulikeittoa, eikä kerman sijasta laiteta viidenjuustonkolmensipulinruokakermaa, kahviin ei laiteta sokeria.
Minua sipuli pierettää, joten en tykkäisi yhtään, jos minulle syötettäsiin salaa sipulia.
Vain yksinkertaisia raaka-aineita ja jätän teolliset puolivalmisteet ja korvikkeet kauppaan.
En tee epäterveellistä ruokaa saadakseni lisätä siihen jotain, joka "tekee" sen terveelliseksi.
Tä? No en kyllä piilottele mitään. Kurkuma on mauste, miten se tekee ruoasta sen terveellisempää kuin vaikkapa curry? Syödään vihannekset vihanneksina, ei piilossa lihapullassa, mitä ihmettä? :D Valkosipulista tykätään, mutten tiennyt sen ja yrttien olevan jotain superruokaa, ihan maun vuoksi käytän.
Mä en tajua tuota ilmaisua "kätkettynä". Meidän lasten mielissä porkkana on ruoka-aines siinä kuin perunakin, eikä vihanneksia tarvitse mihinkään kätkeä. Kuka niille on opettanut että vihanneksissa on jotain pahaa?
Me tehdään kaikki ruuat hyvistä, tuoreista ja terveellisistä raaka-aineista, eikä pilata niitä liialla sokerilla tai rasvalla. Ei tarvitse erikseen kikkailla kun kaikki ruoka on terveellistä.
No, selvennän vähän. Minäkin teen ruoan itse, puolivalmista käytetään harvoin, eineksiä ei lainkaan. Lisäaineita vältellään.
Tarkoitin nyt saada aikaan keskustelua siitä, miten tehdä ruoasta mahdollisimman terveellistä. Kun googlaa esim. valkosipulin, lämmitetyn tomaatin, persiljan ja kurkuman niin huomaa, että niillä on paljon muutakin kuin maustearvoa.
Kasviksia tarjotaan tietysti sellaisenaan meilläkin raakana ja kypsänä mutta myös piilotettuna ruokaan sillä yksi kolmesta lapsesta on hyvin valikoiva syöjä. Ruoan seassa menevät kaikki kasvikset, kun eivät näy. Muille lapsille maistuu kaikki.
Vihannekset syötän usein alkupalaksi ruokaa odotellessa, hyvin uppoavat nälkäisiin lapsiin :-).
Ap
Voita ja/tai muuta elukkarasvaa. Kasviksia liharuokien sekaan. Esim jos teen jotain lihapataa, sinne uppoaa vaikka ja mitä rehua, mitä ei tulisi syötyä jos ne olisivat erillisenä kasvislisäkkeenä.
Käytän siemeniä, auringonkukka, kurpitsa, pellava ym. Kokonaisina, rouhittuna ja jauhettuna. Niissä on hyviä rasvoja. Voi lisätä useaan ruokaan sekä "piilottaa" kuten ap ilmaisee. Syön joka aamu puuroa jossa 2-3 rkl jauhettuja siemeniä. Ostan siemenet kokonaisina ja jauhan tai rouhin itse pienen määrän kerrallaan niin saan aina tuoretta. Siemenet nimittäin säilyvät paremmin kokonaisina.
Mun mielestä aloitus on vähän hassu. Vai tekeekö joku muka esim. lihapataa niin, että siinä on pelkkää lihaa? Enkä nyt lähtis tunkemaan vaikkapa persiljaa saatika kurkumaa joka ruokaan, kun ei se lähellekään kaikkiin sovi.
Mä laitan lehtisalaatinpalan pekoni-kinkku-juusto-pastani päälle, niin TADAA, se muuttuu terveelliseksi :)
Eiku... enemmän mä jätän turhat lihat, maidot ja viljat pois. Ja jätän kasvikset, sienet ym. Syön kasviksia todella runsaasti ja monipuolisesti.
Natriumglutamaattia.
Näin voin vähentää suolan määrää maun kärsimättä.
Tomaattimurska purkissa ei ole terveellistä. Kurkuma on niin tunkkaisen makuista että miten voit haluta kaikki ruokasi sen makuisena.
Vierailija kirjoitti:
Tomaattimurska purkissa ei ole terveellistä. Kurkuma on niin tunkkaisen makuista että miten voit haluta kaikki ruokasi sen makuisena.
Millä perusteella tomaattimurska purkissa ei ole terveellistä?
Vierailija kirjoitti:
Natriumglutamaattia.
Näin voin vähentää suolan määrää maun kärsimättä.
Ja ensimmäinen heikkolahjainen hysteerikko alapeukutti. :D
Ap:n eka viesti kuulosti skitsolta mutta seuraava selvensi. Lisään lapsille rypsiöljyä puuroon tai muuhun ruokaan 1rkl/vrk. Kasviksia kannattaa tarjota eritavoin valmistettuina. Esim parsakaali höyrytettynä margariinin/voin kanssa. Parsakaalikin on superruokaa. Porkkanasta voi tehdä spagettia kuorimaveitsellä. Porkkanaa voi myös lisätä lettuihin ja pannariin. Bolognesekastike maistuu myös soijarouheeseen tehtynä.
Vierailija kirjoitti:
Natriumglutamaattia.
Näin voin vähentää suolan määrää maun kärsimättä.
Jee, sieltäpä löytyi se varsinainen terveyselintarvike no. 1
Kai tuo oikeasti oli vitsiksi tarkoitettu?
Sipuli on aika voimakas. Minunkin äidilläni oli tapana piilotella ja tunkea sitä kaikkialle, mutta kun aikuisena tutustuin enemmän refluksiini, niin olen vähentänyt sitä ruokavaliosta. Samoin kuin voimakkaita mausteita. Ihan vaan huomiona että nämä ei kaikille sovi.
MCT-öljyä...