Suuri Rypsiöljykeskustelu sanoi hups! ja häipyi poistoon
Olihan siinä jo paljon faktojakin. Olin lisäämässä tuota virgino-linkkiä. Paistamisesta kyse, täällä vastataan heti kolmannessa kysymyksessä, että voi paistaa. Kuitenkin kylmäpuristettu öljy, ei raffinoitu?
Höh, pitäiskö uskoa?
Kommentit (17)
Ei tuo kylmäpuristaminen/raffinoitu vaikuta mitenkään siihen, miten haitallista öljy on paistettaessa. Se kun on itse rasvahapot, jotka muuttuvat monityydyttymättömissä rasvoissa haitalliseen muotoon paiston aikana, ei mitkään "lehtivihreät" kuten tuolla linkissä väitetään viitaten esim. oliiviöljyyn ilmeisesti...
siis eikö rypsiöljyllä sa paistaa ? itse olen paistellut, luullut terveelliseksi
millä sitten paistetaan ?
Väittävät että diabetes ja rypsiöljyn käyttö kulkee käsikädessä. Ettei rypsi ole hyväksi maksalle ja siksi haima sairastuu.
Öljyssä epäpuhtaudet alentavat sille soveltuvaa lämpötilaa. Mitä kirkkaampi ja värittömämpi öljy, sen vähemmän epäpuhtauksia. Totta kai myös rasvahappojen muutokset korkeassa lämpötilassa vaikuttavat.
Vierailija kirjoitti:
Väittävät että diabetes ja rypsiöljyn käyttö kulkee käsikädessä. Ettei rypsi ole hyväksi maksalle ja siksi haima sairastuu.
tuota en ole kuullutkaan.
nykyään ei tiedä mitäpitäisi tehdä, mitä voi syödä jne
kaikki muuttuuu kaikenaikaa
Vierailija kirjoitti:
siis eikö rypsiöljyllä sa paistaa ? itse olen paistellut, luullut terveelliseksi
millä sitten paistetaan ?
Tänään täällä oli juuri linkki, että tutkimusten mukaan monityydyttymättömät öljyt (rypsi, auringonkukka, pellava) kuumennettaessa tuottavat syöpää ja jopa sikiöepämuodostumia aiheuttavia aineita. Sen sijaan voi, oliiviöljy ja kookosöljy ovat vakaampia ja siksi haitattomampia.
Ihme, että se keskustelu poistui, kun en itse ainakaan huomannut siinä mitään asiatonta.
Jaa-a.
Alkaa muuten mennä vaikeaksi tää rypsiöljy ja paistaminen. :D
No, tuolla puhutaan jotain savuamispisteestäkin...
Se on varmaan piste, jolloin AV -mamman korvista tuprauttaa mustat savut, kun pähkäilee millä öljyllä sitä nyt loppuelämänsä aikoo paistella :)
Ehkä olisi parasta, että lopettaisimme syömisen? Kuolisimme sitten johonkin muuhun kuin syöpään, kun kerran joka tapauksessa kuolemme johonkin.
Vierailija kirjoitti:
Öljyssä epäpuhtaudet alentavat sille soveltuvaa lämpötilaa. Mitä kirkkaampi ja värittömämpi öljy, sen vähemmän epäpuhtauksia. Totta kai myös rasvahappojen muutokset korkeassa lämpötilassa vaikuttavat.
Tuo "epäpuhtauksien" pahuus on minusta lähinnä rypsiöljyvalmistajien propagandaa, jolla yritetään todistella että rypsi on oliiviöljyä parempaa. Perusteella että oliiviöljyssä on paljon lehtivihreää, joka muka olisi jotenkin kuumennettaessa epäterveellistä. Paikkaansahan tällainen väite ei tutkimusten mukaan pidä.
Luonto yleensä merkkaa myrkylliset marjat ja kasvit epämiellyttävällä hajulla tai maulla. Rypsipelto haisee aivan mätääntyneelle. Onkohan haju merkki myrkyllisyydestä?
Tummemmalle oliiviöljylle voisi tulla paha mieli kun keskustellaan vain vaaleista rypsi-ja rapsiöljyistä...ettei vaan tilannetta voisi tulkita rasismiksi vahingossakaan, tämän palstan tapaan siitä tulee Hups!
Ja eikö vain, se on "aina" ollut niin, että voi ja kookosrasva olisivat ne parhaat paistamisessa, ei kehity myrkkyjä tms.
Tää on mielestäin jotenkin vanha ikitotuus.
Vierailija kirjoitti:
Vierailija kirjoitti:
Väittävät että diabetes ja rypsiöljyn käyttö kulkee käsikädessä. Ettei rypsi ole hyväksi maksalle ja siksi haima sairastuu.
tuota en ole kuullutkaan.
nykyään ei tiedä mitäpitäisi tehdä, mitä voi syödä jne
kaikki muuttuuu kaikenaikaa
Ei muutu. Kannattaa etsiä tietoa muualta kuin keskustelupalstoilta, somesta ja blogeista.
Vierailija kirjoitti:
Vierailija kirjoitti:
Vierailija kirjoitti:
Väittävät että diabetes ja rypsiöljyn käyttö kulkee käsikädessä. Ettei rypsi ole hyväksi maksalle ja siksi haima sairastuu.
tuota en ole kuullutkaan.
nykyään ei tiedä mitäpitäisi tehdä, mitä voi syödä jne
kaikki muuttuuu kaikenaikaa
Ei muutu. Kannattaa etsiä tietoa muualta kuin keskustelupalstoilta, somesta ja blogeista.
Lisäisin listaan että ei kannata myöskään lukea vain THL:n sivuja.
Vierailija kirjoitti:
siis eikö rypsiöljyllä sa paistaa ? itse olen paistellut, luullut terveelliseksi
millä sitten paistetaan ?
Voilla
Vierailija kirjoitti:
Vierailija kirjoitti:
Öljyssä epäpuhtaudet alentavat sille soveltuvaa lämpötilaa. Mitä kirkkaampi ja värittömämpi öljy, sen vähemmän epäpuhtauksia. Totta kai myös rasvahappojen muutokset korkeassa lämpötilassa vaikuttavat.
Tuo "epäpuhtauksien" pahuus on minusta lähinnä rypsiöljyvalmistajien propagandaa, jolla yritetään todistella että rypsi on oliiviöljyä parempaa. Perusteella että oliiviöljyssä on paljon lehtivihreää, joka muka olisi jotenkin kuumennettaessa epäterveellistä. Paikkaansahan tällainen väite ei tutkimusten mukaan pidä.
En tiedä ruokaöljyistä itse, vaan konepuolen käytöstä ja kemikaaleista. Ihan jos kuitenkin kemiaa ja sen puolen tutkimuksia katsoo, orgaaniset aineet ei paranna öljyn lämpötilan kestoa, päinvastoin.
Rypsiöljyn myyjät eivät tykänneet siitä. Se niinkuin huono mainos.