Tapahtumat

Kun kirjaudut sisään näet tässä ilmoitukset sinua kiinnostavista asioista.

Kirjaudu sisään

Mies kysyy, miten oppia kiinalainen keittiö?

Vierailija
25.03.2014 |

Miten aloittaa kiinalaisen ruuan tekeminen kotona uutena harrastuksena parhaiten? Tausta se, että, ruuanlaittotaito yleensäkin on  heikko minulla. Osaan keittää ja paistaa kanamunia -pohjalta pitää lähteä ponnistamaan ja tavoittelemaan kiinalaisen keittiön saloja ja oppia matkan varrella.

 

Söin niin hyvää suikaloitua ankkaa eräässä helsinkiläisessä vähän kalliimman hintaluokan kiinalaisessa ravintolassa (annoksen hinta n. 25€), että innostuin niin paljon, että haluaisin oppia itse kokkaamaan kiinalaista hyvälaatuista ruokaa (tämä ravintola oli erikoistunut pohjois-koillis kiinalaiseen keittiöön ja oli ylivoimaisesti paras koskaan kokemani kiinalaisravintolaelämys). Nyt lihaa ei tarjoiltu limaisen oloisessa kastikkeessa, vaan mausteisessa ja tulisessa kastikkeessa, joka ei ollut ollenkaan liisterinen kuten yleensä näissä Suomen kiinalaisissa ravintoloissa. Liha ei myöskään ollut sitkeätä kumia, vaan selkeästi laadukasta mureaa ankkaa. Tällaista haluaisin oppia itsekin tekemään!

 

Millä välineillä alkuun (mitkä ovat pakolliset välineet keittiössä tämäntyyppisessä ruuanlaitossa) ja miten aloittaa ylipäätään, kun ruuanlaittotaito on niin heikko vielä?

 

t.mies

Kommentit (2)

Vierailija
1/2 |
25.03.2014 |
Näytä aiemmat lainaukset

Yksi oppi ihan sillä että tutustui kiinalaisiin opiskelijoihin täällä Suomessa ja tunki itsensä mukaan heidän arkiillanviettoihinsa joissa puolet ajasta meni ruuanlaittoon ja osallistui siihen. Sen juuri oppi siellä että se tavallisten tekemä kotiruoka on ihan erilaista kuin suomalaisten kiinalaisten ravintoloitten sapuska, kotiruuan hyväksi siis.

Vierailija
2/2 |
25.03.2014 |
Näytä aiemmat lainaukset

Hae kirjastosta tai netistä tietoa Kiinan eri keittitöistä ja katso mikä niistä kiehtoo sinua entíten. Niitä on nimittäin monta! On tulista ja lempeää, erilaisia raaka-aineita ja valmistustapoja, on nyyttejä ja ties millaista ankkaa, kanaa ja possua. Opiskelu on hauskaa, älä lannistu. Noudata reseptejä aluksi tarkkaan. Kun opit enemmän, voit improvisoida. 

En ole kiinalaisen ruoan asiantuntija mutta harrastan ruoanlaittoa. Tarvitset ainakin paistokasarin (kannellinen, korkeat reunat) tai wokin, pari hyvää leikkuulautaa ja pari hyvää veistä: pienempi ns. vihannesveitsi ja kunnon kokkiveitsi. Pidä ne aina puhtaina ja hyvässä terässä (teroituspuikko tai hiomakivi). Ruoanlaitto ei ole mitään välineurheilua, sitä selviää yllättävän vähillä aseilla, kipoilla ja kattiloilla. 

Reseptejä tutkimalla ja niitä kokeilemalla opit tuntemaan mausteet ja maustekastikkeet, hankit niitä sitten sitä mukaa. Hallit ja etniset kaupat, Stockan Herkku ovat hyviä ostospaikkoja.

Jos osaat paistaa kananmunan, etsi vaikka alkuun sellainen todella helppo resepti kuin "paistettu riisi", johon tulee keitettyä riisiä, vihanneksia, ehkä jotain kypsää lihaa ja kananmunaa, mausteita. Se ei ole mitään parasta Kiina-gourmeeta, mutta ihan hyvää, helppoa ja siitä voi aloittaa. Se on vähän niinkuin pyttipannu. 

Esim. Pekingin ankka on sitten ihan eri meininkiä, mutta sitä kohti!

Kokkailun iloa!

Ai niin, etsi sellainen Ang Leen elokuva kuin "Syö, juo, mies, nainen" ja inspiroidu. 

 

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla

Kirjoita seuraavat numerot peräkkäin: kahdeksan neljä kuusi