Tapahtumat

Kun kirjaudut sisään näet tässä ilmoitukset sinua kiinnostavista asioista.

Kirjaudu sisään
Tervetuloa lukemaan keskusteluja! Kommentointi on avoinna klo 7 - 23.
Tervetuloa lukemaan keskusteluja! Kommentointi on avoinna klo 7 - 23.

Tuleeko siitä ongelmia, jos syö jatkuvasti pilaantunutta ruokaa?

Vierailija
25.03.2014 |

Tarkoitan lähinnä, että kärsiikö suolisto siitä, jos maha on jatkuvasti kuralla tai on oikeasti ruokamyrkytys? En nyt tarkoita listeriaa ym. ilmiselviä riskejä. Tarkoitan kaikkea ruokaa homeisesta leivästä pilaantuneeseen seitiin.

Mietin vaan, kun olen viime aikoina syönyt aika paljon epäilyttävää ruokaa. Mä en vaan jotenkin haista ruoasta, onko se pilalla vai ei, ja kun olen opiskelija, niin mieluummin otan sen riskin kuin kärsin nälkää. (Ja ei, en ole provoilija enkä kerjää ruokakasseja tmv. avustuksia, haluaisin vain tietää onko tämä oikeasti vaarallista, kiitos).

Kommentit (16)

Vierailija
1/16 |
25.03.2014 |
Näytä aiemmat lainaukset

Kyllä pilaantuneesta ruuasta yleensä haistaa ihan selvästi milloin se on niin pilaantunutta, että sitä ei pysty syömään. Ainahan viimeisen käyttöpäivämäärän ylittänyt ruoka ei edes ole pilaantunut ollenkaan. En usko, että et oikeasti huomaisi jos ruoka esim. liha tai makkara olisi märäntynyttä tai haisisi selvästi märäntyneeltä. Pilaantuneesta lihasta kuten kanankoivistakin huomaa milloin liha on paistettu pilaantuneelta sillä ruuassa on silloin aika terävä epämiellyttävä sivumaku.

 

Tietenkin ruokamyrkytys voi tappaa... mutta ei satunnaiseen hieman "pilaantuneen" ruuan syömiseen normaalisti kuole. Homeet ovat myrkyllisiä, mutta täytyy sanoa että itse olen kerran pimeässä syönyt vahingossa leivän jossa oli yltä päältä jumalaton homekasvusta todella voimakkaan juuston kera. En kuollut ainakaan sillä kertaa. Normaalisti revin leivistä vain homepilkut irti jos nyt joskus sattuu hometta olemaan. 

Vierailija
2/16 |
25.03.2014 |
Näytä aiemmat lainaukset

[quote author="Vierailija" time="25.03.2014 klo 17:26"]

Kyllä pilaantuneesta ruuasta yleensä haistaa ihan selvästi milloin se on niin pilaantunutta, että sitä ei pysty syömään. Ainahan viimeisen käyttöpäivämäärän ylittänyt ruoka ei edes ole pilaantunut ollenkaan. En usko, että et oikeasti huomaisi jos ruoka esim. liha tai makkara olisi märäntynyttä tai haisisi selvästi märäntyneeltä. Pilaantuneesta lihasta kuten kanankoivistakin huomaa milloin liha on paistettu pilaantuneelta sillä ruuassa on silloin aika terävä epämiellyttävä sivumaku.

 

Tietenkin ruokamyrkytys voi tappaa... mutta ei satunnaiseen hieman "pilaantuneen" ruuan syömiseen normaalisti kuole. Homeet ovat myrkyllisiä, mutta täytyy sanoa että itse olen kerran pimeässä syönyt vahingossa leivän jossa oli yltä päältä jumalaton homekasvusta todella voimakkaan juuston kera. En kuollut ainakaan sillä kertaa. Normaalisti revin leivistä vain homepilkut irti jos nyt joskus sattuu hometta olemaan. 

[/quote]

 

sääntönä nyt sanoisin, että jos ruoka maistuu tai haisee oksettavalta niin sitä ei kannata syödä sillä siinä vaiheessa se on jo normaalisti liian pilaantunutta ja voit saada pahankin myrkytyksen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Vierailija
3/16 |
25.03.2014 |
Näytä aiemmat lainaukset

Yes l DONT

Vierailija
4/16 |
25.03.2014 |
Näytä aiemmat lainaukset

Sen huonon hajun tai maun aiheuttavat pilaajabakteerit, jotka eivät siis ole niitä ruokamyrkytysbasiliskoja.

"Vanhan ruuan syömistä rajoittaa se, että ruoka voi mennä pilalle - kahdellakin eri tavalla. Ruuassa on ensinnäkin pilaajabakteereja. Kun ne lisääntyvät ruuassa, se alkaa ennen pitkää haista ja maistua pahalle. Pilaajabakteerit eivät ainakaan alkuvaiheessa ole terveydelle vaarallisia. Ne tekevät kuitenkin ruuan sen verran vastenmieliseksi, että harva viitsii sitä syödä.

Varsinaisen terveysvaaran aiheuttavat aivan toiset bakteerit. Niitä kutsutaan taudinaiheuttajiksi. Tavallisimpia taudinaiheuttajia ovat esimerkiksi salmonella, campylobakteerit ja listeria, mutta niitä on muitakin.Taudinaiheuttaja voi olla jo eläimessä valmiina, se voi livahtaa ruokaan teurastamolla tai kalanjalostuslaitoksella tai kotikeittiössä. Jos näin käy, seurauksena saatta olla ruokamyrkytys. Jotkut bakteerit aiheuttavat terveyshaittaa jo hyvin pieninä määrinä, joten tuoreestakin ruuasta voi ruokamyrkytyksen saada. Bakteerit voivat myös lisääntyä ruuan säilytyksen aikana ja aiheuttaa myrkytyksen myöhemmin, kun niitä on ruuassa suuria määriä."

http://yle.fi/aihe/artikkeli/2013/03/27/vanhaakin-ruokaa-voi-syoda

Mutta miten sulla jatkuvasti on epämääräistä ruokaa, dyykkaatko sä tai ostat liikaa viimeisen käyttöpäivän tuotteita? Sun varmaan kannattaisi kiinnittää enemmän huomiota siihen ettei se ruoka nyt jatkuvasti pääse vanhaksi.

Vierailija
5/16 |
25.03.2014 |
Näytä aiemmat lainaukset

se on mädäntynyt, ei märäntynyt. kiitos.

Vierailija
6/16 |
25.03.2014 |
Näytä aiemmat lainaukset

Ok, kiitos vastauksesta! Olen siis päätellyt saaneeni (lievän) ruokamyrkytyksen siitä, että maha on ollut kuralla monta päivää ruoan syömisen jälkeen. Voi myös olla, että mahani on vaan niin herkkä... -ap

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Vierailija
7/16 |
25.03.2014 |
Näytä aiemmat lainaukset

[quote author="Vierailija" time="25.03.2014 klo 17:31"]

se on mädäntynyt, ei märäntynyt. kiitos.

[/quote]

 

Se on katsos murretta. Mulla on oikeus käyttää omaa murrettani netissäkin.

Vierailija
8/16 |
25.03.2014 |
Näytä aiemmat lainaukset

Sehän nyt riippuu ihan sinun elimistösi vastustuskyvystä kuinka sairaaksi tulet tai et tule.

Toiset kestää paremmin pöpöjä jos on väkevät vatsahapot ja suoliston oma bakteerikanta kunnossa.

Mutta jos jatkuvasti rasitat kroppaasi "pienillä ruokamyrkytyksillä" eli sinulla on vähän väliä maha kipeä ja ripulia niin eihän se tervettä voi olla.

Ole jatkossa tarkempi mitä suuhusi työnnät. Itse olen mielummin syömättä kuin syön jotain epämääräistä!

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Vierailija
9/16 |
25.03.2014 |
Näytä aiemmat lainaukset

Homemyrkyt voivat olla haitaksi munuaisille ja maksalle.

Vierailija
10/16 |
25.03.2014 |
Näytä aiemmat lainaukset

[quote author="Vierailija" time="25.03.2014 klo 17:30"]

Mutta miten sulla jatkuvasti on epämääräistä ruokaa, dyykkaatko sä tai ostat liikaa viimeisen käyttöpäivän tuotteita? Sun varmaan kannattaisi kiinnittää enemmän huomiota siihen ettei se ruoka nyt jatkuvasti pääse vanhaksi.

[/quote]

Kiitos seikkaperäisestä vastauksesta! Käytän paljon pakastinta (ehtivät mennä joskus pilalle ja esim. juuri pakasteseitiruoat ei säily pitkään). Hyödynnän myös kaikki alennukset.

Pitää ilmeisesti alkaa miettimään sitäkin vaihtoehtoa, että onko mulla joku muu ongelma niin kuin allergia... luulin vain, että nämä ripulit johtuu vaan tästä mun epämääräisestä ruoasta. -ap

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Vierailija
11/16 |
25.03.2014 |
Näytä aiemmat lainaukset

Pakastettu ruoka pilaantuu aika hitaasti syömäkelvottomaan kuntoon jos ruoka on pidetty koko ajan jäässä eikä sitä ole sulatettu ostamisen jälkeen. Jos et vuosia säilytä ruokia pakastimessa.... Pakasteissa esim. peruna-seitivuoka pitäisi olla todella pieni ruokamyrkytyksen riski vaikka eräpäivä on ollut aikaa sitten jos tuote on ollut kunnolla jäässä koko ajan.

Vierailija
12/16 |
25.03.2014 |
Näytä aiemmat lainaukset

Luulen, että syömällä jatkuvasti hiukan pilaantunutta ruokaa kasvatat vastustuskykyäsi. Ennen jääkaappien keksimistä ihmiset saivat ruokansa mukana hurjasti suurempia pitoisuuksia bakteereita mutta ei heille käynyt kuinkaan. Jos nykyajan kaupunkilainen söisi keskiajan kerjäläisten syömää ruokaa niin voisi vaikka kuolo korjata tai ainakin edessä olisi sairaalakeikka.

 

Eli mielestäni voit aivan hyvin karaista itseäsi hieman epäilyttävällä ruoalla. Onhan meillä sairaaloita jos homma riistäytyy käsistä. Ja sanon tämän siis ihan tosissani, ilman ironiaa tai provoamista.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Vierailija
13/16 |
25.03.2014 |
Näytä aiemmat lainaukset

Eräät ruoan pilaantumista aiheuttavat bakteerit tuottavat hengenvaarallisia myrkkyjä. Botuliinimyrkytys on harvinainen mutta ruokailutapasi altistavat sinut sille.

http://duodecimlehti.fi/web/guest/arkisto?p_p_id=Article_WAR_DL6_Articleportlet&viewType=viewArticle&tunnus=duo92090&_dlehtihaku_view_article_WAR_dlehtihaku_p_auth=

 

 

Tässä muita kivoja mahdollisuuksia:

http://www.evira.fi/portal/fi/elintarvikkeet/tietoa+elintarvikkeista/elintarvikevaarat/ruokamyrkytykset/ruokamyrkytyksia+aiheuttavia+bakteereja/shigella/

 

"Parasta ennen" - päivämäärän voi ylittää mutta niihin "Käyt. ennen" päivämääriin pitää suhtautua vakavasti ruokamyrkytysten vuoksi.

 

Vierailija
14/16 |
25.03.2014 |
Näytä aiemmat lainaukset

Immuniteettijärjestelmä joutuu koville jos jatkuvasti syöt homeista ruokaa, vaikka et mitään tautia välittömästi saisikaan. Kaipa siitä pitkässä juoksussa voi vaikka maksa tykätä kyttyrää tai elimistö kehittää jonkun syövän tms rankempaa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Vierailija
15/16 |
25.03.2014 |
Näytä aiemmat lainaukset

[quote author="Vierailija" time="25.03.2014 klo 17:54"]

Luulen, että syömällä jatkuvasti hiukan pilaantunutta ruokaa kasvatat vastustuskykyäsi. Ennen jääkaappien keksimistä ihmiset saivat ruokansa mukana hurjasti suurempia pitoisuuksia bakteereita mutta ei heille käynyt kuinkaan. Jos nykyajan kaupunkilainen söisi keskiajan kerjäläisten syömää ruokaa niin voisi vaikka kuolo korjata tai ainakin edessä olisi sairaalakeikka.

 

Eli mielestäni voit aivan hyvin karaista itseäsi hieman epäilyttävällä ruoalla. Onhan meillä sairaaloita jos homma riistäytyy käsistä. Ja sanon tämän siis ihan tosissani, ilman ironiaa tai provoamista.

[/quote]

 

Päinvastoin, vastustuskyky heikkenee jos jatkuvasti syö pilaantunutta ruokaa.

Vierailija
16/16 |
25.03.2014 |
Näytä aiemmat lainaukset

Syöpäjärjestö suosittelee maksasyöpää aiheuttavan alfatoksiinin välttelemistä, sillä se on karsinogeeni. Esiintyy homeisessa ruoassa.

http://www.cancer.fi/ammattilaiset/ravitsemussuositukset/lista_suosituksista/suositus_7/

 

"Älä syö homeisia viljatuotteita tai palkokasveja."

"Jotkut kasvisperäiset ruoat, erityisesti viljatuotteet ja palkokasvit voivat olla homeen aiheuttaman aflatoksiinin kontaminoimia säilöttäessä lämpimissä ja kosteissa oloissa. Näyttö aflatoksiinista maksasyövän aiheuttajana on vakuuttava."