Tapahtumat

Kun kirjaudut sisään näet tässä ilmoitukset sinua kiinnostavista asioista.

Kirjaudu sisään

Miten äidinmaito pakastetaan?

07.02.2008 |

Auttakaa noviisia! Maitoa tuntuu tulevan paljon, ja ajattelin, että sen pakastaminen olisi järkevää. Mutta miten? Hankin kertakäyttöisiä pullopusseja, mutta voiko niitä käyttää ilman tuttipulloa? Onko siis tissimaidon pakastamisessa aina laitettava myös tuttipullo pakastimeen? Entä pitääkö maito pakastaa aivan tuoreeltaan, vai voiko esim. kuuden tunnin ajan " kerätä" maitoa jääkaappiin ja pakastaa vasta sitten?

Kommentit (9)

Vierailija
1/9 |
15.02.2008 |
Näytä aiemmat lainaukset

ohjeet olivat nämä:



24 h kerätään maitoa, pikajäähdytys (eli lypsypulloa jäähdytetään esim. kylmän vesihanan alla) ennen jääkaappiin laittoa ja aina lisätään vain jäähdytettyä maitoa entiseen erään.



Pakastus vuorokauden sisään ensimmäisestä erästä, steriloituihin keräyspulloihin (OYS käyttää kaupasta saatavia mehun pakastuspulloja, jotka voi steriloida keittämällä).



Kotikäyttöön sanoisin, että ei tarvitse steriloida pakastusastioita, jos lapselle ei pulloja ja tutteja enää muutenkaan steriloida (eli lapsi syö jo kiinteitä). Valmiit pullopussit ja minigrip-pussit (yleensäkin elintarvikekäyttöön tarkoitetut pussit) ovat jo sairaalankin mielestä riittävän puhtaita maidon keräämiseen.

Vierailija
2/9 |
11.02.2008 |
Näytä aiemmat lainaukset

Mikaela77:


muistan lukeneeni, että jäähtyneeseen maitoon ei saisi koskaan laittaa sekaan tuoretta/lämmintä maitoa?! Korjatkaa jos olen väärässä.

Kaiken 24 tunnin aikana lypsetyn maidon voi lisätä suoraan samaan astiaan, mikäli aikaisemmin lypsettyä maitoa on säilytetty 0-15 asteen lämpötilassa. (Barger & Bull, 1987). " Uutta" maitoa ei siis tarvitse erikseen jäähdyttää ennen kuin sen kaataa jo kylmenneen maidon sekaan, mikäli maitoa säilytetään jääkaappilämpötilassa. Jos maitoa säilytetään huoneenlämmössä, kaiken 10 tunnin aikana lypsetyn maidon voi lisätä suoraan samaan astiaan.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Vierailija
3/9 |
11.02.2008 |
Näytä aiemmat lainaukset

Ihan perus matiikalla:

jos lypsät vaikka 50 ml kerrallaan ja lisäät aina samaan pulloon jääkaappiin (+6 C) juuri lypsettyä +35 C maitoa:



50 ml, +6 C

100 ml, + 21 C ja taas jäähtyy...

150 ml, + 15 C ja taas jäähtyy...

200 ml, + 13 C ja taas jäähtyy...





Joisitko itse tällaista maitoa (eli vaikka tölkistä joka seisoo pöydällä niin että aina lämpeää ennenkuin laitetaan takaisin jääkaappiin?



Vierailija
4/9 |
11.02.2008 |
Näytä aiemmat lainaukset

Jos maitoa pakastaa esim. pakasterasioihin, mini-grip-pusseihin tms., pitääkö nämä säilytysastiat jotenkin keittää tai muuten steriloida ennen pakastamista...? Kuulostaisi kyllä melko vaivalloiselta, mutta mitä mieltä olette?



Millaisissa tilanteissa muuten olette pakastettua maitoa käyttäneet? Vai onko maito jäänyt vanhenemaan pakastimen pohjalle (mitä itse vähän pelkään)?



Yhdestä ohjeesta luin, että maidonkerääjästä ei saisi ottaa maitoa talteen. Mielestäni ohje kuulostaa aivan nurinkuriselta; eikö maidonkerääjää käytetä juuri siksi, että herunutta maitoa voi käyttää? Tietenkin maidonkerääjä tulee aina pestä ja keittää. Mitä mieltä olette?

Vierailija
5/9 |
12.02.2008 |
Näytä aiemmat lainaukset

* maidonkerääjästä voi pakastaa

* astioita ei tarvitse steriloida



Meillä pulloa käytettiin tosi vähän, mutta mitään (tuttejakaan) ei steriloitu kuin pakkauksesta otettaessa. Rintapumppu siis käytössä 6kk ja vain kuumalla tiskattiin. Terve vauva.



Pakastettu maito oli tarkoitus käyttää niin että isä välillä syöttäisi vauvaa (vain siksikin, että tarvittaessa pullo kelpaisi) ja lisäksi sillä voisi notkistaa soseita aloitteluvaiheessa. Lopulta isän syötettäväksi riitti tuoreeltaa lypsettyä maitoa ja soseet tein keitinveteen/lisäsin tuoreeltaan lypsettyä maitoa. Lopulta maitojen oltua pakkasessa reilun puoli vuotta keittelin niihin vauvalle puuroa :-) Eli hukkaan eivät menneet, mutta eivät kummemmaksi hyödyksikään olleet.

Vierailija
6/9 |
08.02.2008 |
Näytä aiemmat lainaukset

koska juuri ja juuri on tullut pari kuukautta vauvan tarpeisiin maitoa, mutta muistan lukeneeni, että jäähtyneeseen maitoon ei saisi koskaan laittaa sekaan tuoretta/lämmintä maitoa?! Korjatkaa jos olen väärässä.



Eli näinollen sitten pystyisi keräämään vuorokaudessa maidot niin, että antaa kaikkien satsien jäähtyä jääkaapissa samanlämpöisiksi ja sitten laittaa ne samaan astiaan päivän päätteeksi?!





Korjatkaa nyt ihmeessä tätä toopea jos olen ihan hakoteillä. En vain huomannut kenenkään kirjoittaneen tästä tuossa ylempänä. Pahoittelen jos kirjoitti, mutta meni ainakin mun puusilmän ohi :)







Sisältö jatkuu mainoksen alla
Vierailija
7/9 |
07.02.2008 |
Näytä aiemmat lainaukset

Minä olen pumpannut maidon rintapumpun mukana tulleeseen tuttipulloon, josta olen kaatanut pieneen minigrip pussiin, jossa maito on helppo pakastaa. Päivämäärä vain pussin päälle. säilyy 3kk pakkasessa.

Vierailija
8/9 |
07.02.2008 |
Näytä aiemmat lainaukset

Limo:


Hankin kertakäyttöisiä pullopusseja, mutta voiko niitä käyttää ilman tuttipulloa? Onko siis tissimaidon pakastamisessa aina laitettava myös tuttipullo pakastimeen? Entä pitääkö maito pakastaa aivan tuoreeltaan, vai voiko esim. kuuden tunnin ajan " kerätä" maitoa jääkaappiin ja pakastaa vasta sitten?

Kertakäyttöisiä pullopusseja voi käyttää, kunhan sitten sulkee pussin suun vaikka kuminauhalla tms. ja pakastaa pussin pystyasennossa. Sulatettaessa pussinsaumat saattavat antaa periksi, joten siihen kannattaa vetäistä toinen pussi päälle, ettei maito valu hukkaan. Minigripin mini-koko on myös hyvä pakastukseen. Silloin maito kannattaa pakastaa vaakatasossa levynä. Se sulaa nopeasti, kun levy jää verrattain ohueksi. Jos pakastaa tuttipullossa (sekin on mahdollista), niin kannattaa muistaa jättää laajenemisvara, ettei pullo räsähdä rikki.

Maidon voi pakastaa tuoreeltaan tai kerätä isompi satsi ensin jääkaappiin ja pakastaa vasta sitten. Periaatteessa 24 tunnin aikana kerätyt maidot voi laittaa suoraan samaan astiaan. Säilytys ja pakastus ekan erän mukaan. Äidinmaitohan säilyy jääkaapissa lämpötilasta riippuen 3-8 vuorokautta.

Pakastettu äidinmaito pysyy hyvänä vähintään 6kk tai ylikin, jos pakastuslämpötila on vähintään -19 astetta ja pakastin on muu kuin jenkkikaapin pakastin tai sellainen " jääpalapakastin" jääkaapin sisällä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Vierailija
9/9 |
07.02.2008 |
Näytä aiemmat lainaukset

Ajattelinkin, että pitää olla jokin muukin vaihtoehto pakastamiseen kuin tuttipullo (jolloin pullo menee ikään kuin hukkaan) mutta mini-grip-pussit eivät tulleet mieleeni.