Naudankieli!
Mihin ryhmään se kuuluu? Punainen liha? Vaalea liha? Sisäelimet? :D ARGH! Kysymys on vaivannut päätäni monta päivää eikä kukaan ystävistäni osaa vastata. AV varmaan osaa, koska se osaa vastata kaikkeen!
Kommentit (4)
Lihaahan se on, punaista lihaa, olipa kyse naudan tai porsaankielestä. Sisäelinhän kieli ei ole, vaan se on pääasiassa lihasta eli lihaa. Mitään sisäeritystä itse kielessä ei ole, sylkirauhaset ovat erikseen.
Meillä syödään usein naudan kieltä, se on suurta herkkua. Ensin kieli tai kielet keitetään rauhassa mausteiden ja sipulin kanssa ihan kypsäksi. Sitten liemi siivilöidöön ja kieli siivotaan kalvoista ja tiehyistä. Liemi käytetään piparjuurikastikkeeseen, johon viipaloitu kieli sekoitetaan. Perunaa kaveriksi ja herkkuateria on siinä.
Kieli on sisäelin sen vuoksi, että sitä ei ole tarkoitettu liikkumiseen niin kuin lihaksia.
Sydänkin on sisäelin sen vuoksi, että sen tehtävä on pumpata verta lihaksistoon.
Elimet ovat suurta herkkuani, marketeista saatavat porsaan ulkofile ja nyrkinkokoiset naudanpaistit ovat sitten sieltä toisesta päästä, mutta yleisö tahtoo näitä kalvottomia, luuttomia, rasvattomia ja mauttomia lihoja.
Luun vieressä liha on kaikkein maukkainta sanoo vanha kansa!
Itseasiassa sitä pitäisi kutsua vain "elin"-nimellä.
Elin="useasta eri kudoksesta muodostunut rakenteellinen ja toiminnallinen kokonaisuus, joka on erikoistunut yksilössä tiettyyn tehtävään tai tehtäviin."
Ruokavalion kannalta (jos lasket rasvan/proteiinin saantia tms.) se on punaista lihaa. Elintarviketeknisesti (esim. makkaran valmistusaineissa) se on sisäelin.