Onko kantarellit OIKEASTI myrkyttömiä, vai sanooko anoppi vain niin?
Anoppi väitti, että kantarelleja voi syödä vaikka raakana metsässä. En uskaltaisi, enkä uskalla noista kuivatuistakaan laittaa nyt mitään anopin ohjeilla. Horoakka on tai sitten täydellisen murhan suunnittelija.
Onko sienitietoa kellään?
Kommentit (37)
Ei se myrkyllinen ole. Mutta kyllä sienistä mahavaivoja voi saada, jos ei kypsennä.
Kanttarelleja voi kyllä syödä myös raakana, mutta eivät ole niin yhtä herkullisia kuin esim. herkkusienet.. Anoppisi on kuitenkin oikeassa, vaikkakin nykyaikana ihan ilmansaasteiden takia itse en syö mitään raakana edes lähimetsästä kerättynä.
Kantarelli, hmm. Aina myrkytön miniälle ;)
Mielenkiintoista..hmm...ja mitenkähän ne raskasmetallit sienistä poistuu kypsentämällä?
Ei sitten mitenkään...sieniä ei vaan parane kerätä isojen teiden tai kaupunkien lähistöltä. Maalle ja pusikkoon.
Mielenkiintoista..hmm...ja mitenkähän ne raskasmetallit sienistä poistuu kypsentämällä?
Ei sitten mitenkään...sieniä ei vaan parane kerätä isojen teiden tai kaupunkien lähistöltä. Maalle ja pusikkoon.
Ihan on myrkytön :) Sama juttu kosteikkovahveron kanssa, raakana oon niitä napostellu ja hengissä olen :D
Sienissä on entsyymejä ja mikrobeja, joiden toiminta saadaan lakkaamaan kypsentämällä. Sieni on vähän niinkuin liha. Vaikka ei olisi myrkyllistä, ei ole kovin järkevää syödä raakana.
Lihaa ei saa pilata liialla kypsentämisellä. Carpaccio nams.Tartar nams.
Ap tais sekoittaa kantarellin korvasieneen? Korvasieni on se myrkyllinen, ryöpättynä tosin syötävä ja herkullinen. Raskaana olevilta kokonaan kielletty.
[quote author="Vierailija" time="04.05.2013 klo 23:30"]
Kanttarelleja voi kyllä syödä myös raakana, mutta eivät ole niin yhtä herkullisia kuin esim. herkkusienet.. Anoppisi on kuitenkin oikeassa, vaikkakin nykyaikana ihan ilmansaasteiden takia itse en syö mitään raakana edes lähimetsästä kerättynä.
[/quote]
Mitä ihmettä? Saastevaikutus poistuu kypsentämällä? Ei todellakaan. Kypsentämällä saadaan tietyt myrkyt ja bakteerit eliminoitua, mutta saastumisen aiheuttamiin ongelmiin se ei todellakaan vaikuta.
Ja samaan aikaan eräs tuttuni muuten "poistaa" kirpputorilta ostamistaan vaatteista bakteerit pakastamalla. Kun taas tutkijat säilövät bakteerinsa pakastamalla.
Eivätkö ihmiset oikeasti tajua ottaa mistään selvää, vaan vetävät vain fiilispohjalta? Mikäs siinä tietenkään on vetäessä, kun koulutuskin on elämän korkea koulu
Ryöpätä kuuluu kaikki sienet joiltain alueilta Suomessakin, kiitos Tshernobylin. Toinen asia onkin moniko niin oikeasti tekee.
Kantarelli on myrkytön.
Sinä et, ainakaan anoppiasi kohtaan. Kahden kauppa, muista se, tule sinäkin vastaan.
Päijät-Hämeen sienet säteilevät vieläkin liikaa25.1.2011 16:54
Päijät-Hämeen luonnonsienissä on edelleen liikaa radioaktiivisuutta. Marjoissa, kaloissa ja hirvenlihassa cesium-137-pitoisuudet ovat pudonneet niin, että ne alittavat EU-komission suositteleman ylärajan.
Myytävät luonnontuotteet saavat suosituksen mukaan sisältää cesiumia korkeintaan 600 becquerelia kiloa kohti. Rajan ylitti Päijät-Hämeessä kolme sieninäytettä viidestä. Yksi Asikkalasta kerätty kangasrousku nosti mittarin 1500 becquereliin.
Kaikki sienet saatiin suosituksen mukaisiksi oikealla käsittelyllä: liottamalla sekä ryöppäämällä.
Päijät-Hämeen sosiaali- ja terveysyhtymä tutki elintarvikkeiden radioaktiivisuutta osana valtakunnallista Eviran kampanjaa. Maakunta kuului pahiten saastuneisiin Tshernobylin ydinvoimalaonnettomuuden jälkeen.
Cesiumia tavattiin kaikista luonnontuotteista vähemmän kuin edellisellä tutkimuskierroksella 2007, eteneehän radioaktiivinen hajoaminen parin prosentin vuositahtia.
[quote author="Vierailija" time="05.05.2013 klo 01:33"]
Ryöpätä kuuluu kaikki sienet joiltain alueilta Suomessakin, kiitos Tshernobylin. Toinen asia onkin moniko niin oikeasti tekee.
[/quote]
Nyt on tainnut mennä asia jos toinenkin sekaisin, sillä ympäristömyrkyt (säteilykään) eivät poistu sienistä ryöppäämällä. Joiltain alueilta (esim tien varsilta) nyt vaan ei todellakaan tule poimia sieniä. Ja Valkovenäjälle en lähtisi sieniretkelle vielä seuraavaan tuhanteenkaan vuoteen.
Kanttarelli on yksi harvoja turvallisia ruokasieniä sellaisenaan. Raakana en kyllä söisi, mutta voi vaikka nakata pannulle ja paistaa, on hyvää.
"Horoakka"?
On siinä taas miniöiden parhaimmistoa esittelemässä käytöstapojaan...
[quote author="Vierailija" time="05.05.2013 klo 01:33"]
Ryöpätä kuuluu kaikki sienet joiltain alueilta Suomessakin, kiitos Tshernobylin. Toinen asia onkin moniko niin oikeasti tekee.
[/quote]
Jaaha. Ryöppäämällä poistuu siis ympäristömyrkkyjen lisäksi myös radioaktiivisuus. Se on kyllä ihmejuttu tuo ryöppääminen.
Semmoinen juttu, että kanttarelli ei joidenkin mielestä sovellu kuivattavaksi kuitenkaan, mutta tämä on väittelyn aihe.
Epäiletkö että anoppi yrittää myrkyttää sinut? Kyllä niitä voi syödä vaikka raakana jos haluaa.