Miksi keittomehut homehtui??
Keitin mustista viinimarjoista mehua mehumaijalla. Vein pullot kylmäkomeroon,josta viikon päästä aion nostaa jääkaappiin. Kaikissa pulloissa oli homepatit kellumassa pinnalla!!
Mikähän meni pieleen?? Uskallanko käyttää mehuja, jos kerään homeet pinnalta pois?
Kommentit (11)
Pullot pitää kuumentaa uunissa kunnolla ja pyöräyttää atamonilla ennen pullotusta. Laitoitko sokeria? Mehu ei oikein säily pulloissa ilman sokeria, pakastemehuun sokerin voi lisätä vasta lamennusvaiheessa.
Älä käytä homeista mehua. Homemyrkky on levinnyt koko mehuun vaikka poistaisit näkyvän homeen.
Olen aika noviisi mehun keitossa.
Sokeria kyllä laitoin - mies oli sitä mieltä, että kylmäkomero kyllä pitäisi mehuille riittää. Ettei äitikään kuulemma koskaan jääkaapissa säilyttänyt!!
Itkettää kyllä kaataa pois; iso työ oli kerätä marjat ja yöllä lasten nukkuessa keittää!! Voi itku! Mut ei vissiin uskalla juoda!
Mä olen 10 vuotta keittäny meidän mehut enkä kuullukkaan moisesta...
Yleensä olen pakastanut mehut muovipulloissa tai vanhoissa maitopurkeissa ja ottanut sieltä aina purkin kerrallaan.
meinaan minulla on sellainen muistikuva, että ennenvanhaan mehun pinalla ollutta hometta pidettiin hyvänä juttuna. eli anto sille mehulle sellaisen suojan.
joten ennekuin käyt kaatamaan tarkista marttojen sivuilta.
Pullot, korkit, suppilo... Siis steriilejä, ei hyvin pestyjä
Eli pullot ja lasitölkit kiedotaan sanomalehtipaperiin, kuumennetaan uunissa suuaukot uunin perälle päin 100-125 asteessa 15min.
kannet ja korkit taas kiehautetaan vesikattilassa
Muovirasioita jos käytätä säilöntään vaikka väliaikaisesti niin pese huolellisesti astianpesuainevedellä, huuhtele puhtaalla vedellä ja sitten vielä vedellä missä onsäilöntäainetta!!! Muoviastioitahan et tietysti steriloi uunissa =DD
Eli puhtaus on perusjuttu, varsinkin jos säilytät sellaisessa viileäkellarissa etkä käytä hurjia määriä sokeria. Pakastemehut ei vaadi niin paljon sokeria eikä tuota sterilointiruljanssia
Jos pullot olivat vanhoja, niin niissä voi olla vanhoja homeitiöitä, jotka eivät ole aktivoituneet ennen kuin ovat saaneet mehua. Niitä pystyy poistamaan kun seisottaa pulloja veden kanssa muutaman päivän ennen kuin keittelee mehuja ja kuumentaminen tietty auttaa kans. Periaatteessa kai kuumentamista pitäisi kestää 20 min, mut jos on käsitelty noin kuin yllä, niin ei tarvitse niin kauaa. Itse olen usein vain pessyt koneessa pullot ja purkit. Sokeri on säilövä aine, joten jos sokerin määrästä nipistää, niin sitten on laitettava pakkaseen.
Ennen kuorittiin home pois, ihan säästäväisyys syistä. Nykyään tiedetään että homeessa on vesiliukoisia myrkkyjä, jotka lebviävät koko astiaan. Tämä myrkky ei poistu keittämällä. Mitkä ko yhdisteen vaikutukset ovat tai kuinka vaarallista se on , en tiedä, mutta kuinka moni ehdoin tahdoin haluaa asettaa itsensä vaaraan?
En millään haluais heittää mehuja pois!!
Pidin pulloja 150 asteisessa uunissa kyllä, mutta en sanomalehtipaperissa vaan ihan sellaisenaan. Ja kumikorkkeja en kyllä ollut steriloinut, pessyt vaan! Eikä kellari ollut kun pari astetta huonelämpöä vähemmän!!
Eli monessa asiassa meni vikaan - ensi kerran taidan pakastaa mehut!
Homeen kaapii pois,keität uudelleen ja pullotat .. sokeria voi lisätä mutta ei ole mikään pakko. Oikein keitetty ja säilötty mehu säilyy ilman sokeria. Eikä tarvii olla kuin +8 viileämpi paikka ja säilyvyys vähintään vuoden...
käytä. Hometta voi olla muuallakin, vaikka sitä ei näy.
Oliko pullot likaisia? Laitoitko atamonia? Oliko korkit kunnolla kiinni? Oliko säilytystila tarpeeksi kylmä? Tuon takia mä pakastan aina mehut, niin tule ylläreitä :/