Marokkolaisten kokkaavat puolisot
Nyt tarvitsisin teidän apua jotka osaatte kokata marokkolaista ruokaa. Eli tarvitsisin ihan perus arkiruoka-reseptejä ruoista mitä päivittäin valmistatte puolisolle/perheelle.
T: Kokkaamaan opetteleva Marokkolaisen vaimo :)
Kommentit (12)
Minä kokkailen paljon, joskus perussuomalaista, toisinaan sellaisia marokkolaisia ruokia mitä olen oppinut, useimmiten jotain tältä väliltä..
Minusta hyvä lähtökohta on se, että marokkolaisen mielestä suomalainen ruoka on mautonta....... Eli mausteita kehiin. Kokeilepa vaikka tätä:
Hae hallista tuoretta naudan tai lampaan jauhelihaa. Raasta lihan sekaan yksi sipuli, silppua sinne tuoretta persiljaa, murskaa sekaan pari valkosipulin kynttä, lisäksi suolaa, kuminaa, ripaus mustapippuria ja paprikaa. Kesällä muotoilisin tästä " pötkylöitä" ja kuumentaisin ne grillissä, mutta pannulla tästä saa myös hyviä pihvejä. Lisäkkeenä tarjoaisin esim. uunissa paahdettuja juureksia (kunnolla maustettuna) sekä jotain raikasta salaattia. Kelpaa ainakin meillä, vaikkei olekaan " täysmarokkolainen" ateria.
Helppo lihatagine: Kimpale naudan tai lampaan lihaa. Ota iso kattila. Kuullota muutama (puna)sipuli oliiviöljyssä. Lisää sekaan tuoretta silputtua persiljaa sekä murskattua valkosipulia. Lisää liha (voit hieroa jo etukäteen lihan pintaan (meri)suolaa, kuminaa, valkosipulia) pataan ja vettä niin, että liha juuri ja juuri peittyy. Lisää mausteiksi suolaa, mustapippuria ja kuminaa. Anna muhia (esim. nelosella) vajaan tunnin verran. Käännä lihaa välillä ja lisää tarvittaessa vettä. Tarkasta lihan kypsyyttä haarukalla. Kun liha alkaa olla pehmeää, lisää esim. kuorittuja, paloiteltuja perunoita ja porkkanoita. Lisää ihan lopuksi purkillinen papuja tai pikkuherneitä valutettuna. Tarjoile marokkolaisittain: Laita liha suuren tarjoiluastian keskelle ja kerää loput lihan päälle. Valuta keitinlientä lautasen reunalle. Tarjoile hyvän, tuoreen leivän kera.
Aiemmin täällä on monikin kertonut oman harira-reseptinsä, löytyisiköhän pino haulla? Helppo ja hyvä ruoka, jolla taatusti hurmaat marokkolaisen miehen.
Minun miehelleni kelpaavat onneksi muutkin kuin marokkolaiset ruuat.... Mm. aasialaistyyppiset uppoavat hyvin. Erilaisilla valmiskastikkeilla teet helposti maukkaan aterian. Kotona tehty pizza on ollut meillä hitti!
Ai niin, yksi hyvä mauste on " feikkisahrami" , jolla saat värjättyä esim. perunat kivan keltaisiksi. Ainakin erikoiskaupoista tätä saa.
Kokkausiloa!
Kiitos vinkeistäsi, nyt vaan kokeilemaan.. Osaisiko joku muuten vastata sellaiseen kysymykseen että miksi halal-lihakaupasta ostettu jauheliha (naudan) maistuu niin erilaiselle kuin tavallisesta kaupasta ostettu? Mielestäni siinä on jotenkin " riistan" maku.
Hei!
Minä en ole mikään keittiöhengetär, mutta tavallisetkin sörsselit (kuten lihapullat ja kastikkeet) saa maistumaan marokkolaiselta lisäämällä reilusti kuminaa ja korianteria :)
Marokkolaisista ruoista meillä tehdään joskus couscousia, taginea, linssisalaatteja ja kastikkeita. Ja tässä yksi helppo ohje eräänlaiseen munakkaaseen:
- sipuli
- paprika
- kesäkurpitsaa
- 3-4 munaa
- tomaattimurskaa
- mausteita (suolaa, valkosipulia, pippuria, kuminaa, paprikajauhetta, harsissaa...)
- tuoretta persiljaa ja korianteria
Suikaloi sipulit renkaiksi tai leikkaa silpuksi. Leikkaa paprika ja kesäkurpitsa ohuiksi suikaleiksi (pitkittäin). Paista sipuli, paprika ja kesäkurpitsa öljyssä, paistinpannussa, lisää joukkoon tomaattimurska ja mausteet. peitä kannella ja anna kypsyä (n.20min) ja lisää lopuksi kananmunat joukkoon. Voit sekoittaa munat joukkoon, tai tehdä niille tilaa pannulla (huomattavasti esteettisempää näin). Anna kypsyä vielä 5-10 min.
Tarjoile marokkolaisen leivän kanssa. Tätä siis syödään leivällä. Lisäksi tästä voi tehdä lihaisan variaation lisäämällä joukkoon lihapullia, jotka kypsyvät siinä samalla kun vihanneksetkin.
Netistä löytyy myös aika paljon reseptejä ja kaupoissa myydään marokkolaisia keittokirjojakin.
Mukavia kokkailuhetkiä :)
voisitko selittää tarkasti miten valmistat ne uunissa paahdetut juurekset. Kuulostaa herkullisilta.
ei varmaan... mutta minä toimin näin.
Pilko haluamiasi kasviksia, esim. perunaa, porkkanaa, bataattia, kesäkurpitsaa, lanttua.. mitä nyt mieleen juolahtaa ja mitä sattuu löytymään. Itse laitan usein myös muutaman punaisen paprikan isoina paloina (nami!) ja pari tomaattia halkaistuina. Kaada kaikki pilkotut (ei kovin pieneksi) vihannekset suureen, laakeaan uunivuokaan. Mausteina olen käyttänyt suolaa, tuoretta, pilkottua valkosipulia, paprikajauhetta sekä tuoretta, silputtua persiljaa. " Feikki" sahrami värjää esim. perunat ihanan keltaisiksi, jos sitä sattuu kaapista löytymään. Lopuksi olen vielä valuttanut oliiviöljyä päälle ja sekoittanut kaiken huolellisesti sekaisin. Sitten uuniin! Parisataa astetta tai vähän alle reilu tunti tai niin kauan, että kaikki on sopivan pehmeää. Kannattaa sekoittaa muutaman kerran kypsennyksen aikana, etteivät päällimmäiset kuivu. Meillä nämä kelpaavat aina ja pidän niistä itsekin. Ne voi tarjota esim. keitetyn lihan kanssa tai samaan uunivuokaan voi laittaa kypsymään kokonaisen, maustetun broilerin. Tarjoa taginen tapaan, eli ruoka syödään hyvällä, tuoreella valkoisella leivällä.
Entäpä leivän teko? Osaatteko tehdä marokkolaista leipää? Ohje olis kiva :)
Heippa,
olen yrittänyt tehdä leipäsiä sekalaisella menestyksellä... Helpolla pääsee, kun ostaa esim. citymarketin " ranskalainen maalaisleipä" -nimisen tuoreen valkoisen leivän. Hyvän makuinen ja juuri sopiva taginen syöntiin. Itse olen väkästellyt ihan erilaisilla suomalaisen hiivaleivän ohjeilla leipää. Hyvin on sekin kelvannut.
Hariran kanssa marokkolaiset " lättyleipäset" ovat ihan ehdottomia... Minulla on niihin ohje kotona, mutta en ole aikoihin tehnyt. Se on kuitenkin periaatteessa yksinkertainen.. Eipä siihen juuri muuta tarvita kuin vettä, öljyä, suolaa ja jauhoja.. Meillä hitti ovat olleet myös perunarieskat, jotka olen paistanut pannulla. Mahtavia hariran kanssa!
Mutta kaivelen kotona sen leipäohjeen.. Voisipa itsekin pitkästä aikaa kokeilla.
Mulla ei oo marokkolaista miesta, mutta tunisialainen loytyy... Vinkkina voisin sanoa, etta punainen ruoka maistuu paremmin. Eli paljon tomaattia ja kurkumaa tuomaan varia. Tuossa jo aikaisemmin joku antoikin ejjan ohjeen, mutta annan omani ihan hiukan muunneltuna.
Vihrea paprika pilkottuna
Punainen paprika pilkottuna
Sipuli silputtuna
Pari kolme tomaattia pilkottuna
Valkosipuli silputtuna
Tolkki tomaattipyretta
4-6 munaa
Mausteita (paprika, musta pippuri, suola, harissa jne)
Paista oljyssa kuutioidut paprikat, sipuli ja valkosipuli muutaman minuutin ajan. Sitten lisaa tomaatit, paista hetki. Sekoita tomaattipyre joukkoon ja mausteet, sekoita. Voit lisata tilkan vetta, ettei seoksesta tule liian paksua. Lisaa munat, rikot vaan sinne joukkoon ja sekoitat. Kun munat kypsia, ruoka on valmis. Tosi helppo ja maukas. Itse laitan aika paljon harissaa, kun tykkaamme tulisesta. Tata sitten syomme tuoreen valkoisen patongin kanssa.
Taa oli ihan perusohje, eli tasta voi lahtea sitten muuntelemaan lisaamalla mita ikina haluat, makkaroita, lihapullia, kanaa jne.
Muutama porkkana
Valkosipulia
Etikkaa
valkopippuria, suolaa
Eli kuori ja pilko porkkanat muutamaan osaan ja keita taysin pehmeiksi. Sen jalkeen murskaa haarukalla ja sekoita joukkoon pari kolme murskattua valkosipulin kyntta, valkopippuria ja suolaa. Sitten lopuksi roiski hiukan etikkaa sekaan ja sekoita. Tata kanssa dippaillaan leivan kanssa ikaankuin salaatin sijasta. Voit tarjota seka lampoisena etta kylmana ja itseasiassa maku vaan paranee jaakaapissa. Nipistaa ihanasti kielta, vaikkei chilia ole nahnytkaan.
Yksi oma suosikkini on Brikit
Eli valmiita ohuen ohuita brik levyja (pitaisi saada etnisista kaupoista)
Silputtua persiljaa
silputtua sipulia
Raakaa munaa
tonnikalaa
Pippuria, suolaa
Sekoita ylla olevat aineet seokseksi, ja tee samanmuotoisia kuin kevatkaaryleet, mutta pienempia. Paista uppo oljyssa ja nauti puristetun sitruunan kanssa.
Ainakin täällä pääkaupunkiseudulla myydään marokkolaista leipää (Hassania-leipomon) monessakin marketissa. Ja hyvää on! Mies myös välillä tekee itse leipää, ei siihen käsittääkseni juuri muuta tule kun vettä, hiivaa, suolaa ja jauhoja (vehnä ja hiivaleipävehnä).
Tehdäänkö nuo brikit muuten filotaikinasta?
Oon kylla hatatilassa valilla tehnyt niita filotaikinasta, mutta ei onnistu ihan yhta hyvin. Eli brik taikina ei rikkoonnu ihan yhta helposti kuin filo, vaikka yhta ohutta onkin. Niita myydaan sellasissa pakkauksissa, missa on monta pyoreaa " ohukaista" .
Tunisiassa tehdään myös noita lättyleipäsiä myös jauhoista, suolasta, öljystä ja vedestä. Muistatko mitä jauhoja taikinaan tulee? Olen yrittänyt tehdä leipää tavallisista vehnäjauhoista ja koostumus eikä maku täsmää Tunisiassa syötyihin. Voiko olla mahdollista, että jauhojen joukkoon tulisi mannasuurimoita?