Mitä teen väärin? Kaikki palaa pohjaan!
Hankin Ikea Sensuell paistinpannun http://www.ikea.com/fi/fi/catalog/products/90207336/
En saa valmistettua sillä oikein mitään, kaikki palaa pohjaan tai vähintäänkin jämähtää. :( Onko vinkkejä mitä ja kuinka tällaisella pannulla voi tehdä?
Kommentit (19)
Kiitos tiedosta. Voisin hakea itsekin tuollaisen, kun kerran hintakin on kohdillaan.
Kyllä tuolla pihvinkin paistaa ihan hyvin. Kuumenna pannu todella kuumaksi ja lisää niin paljon öljyä, että pohja peittyy. Tässä kannattaa käyttää rypsiöljyä, sillä oliiviöljy alkaa savuttaa ja tahmata alhaisemmassa lämpötilassa. Kun pihvi on pannussa, anna sen ruskistua kunnolla (1-5 minuuttia pihvin paksuudesta ja halutusta kypsyysasteesta riippuen) ennen kääntämistä. Pihvi irtoaa itsestään pannusta, kun pinta on ruskistunut.
Tuosta videosta näkyy mallia: Huomaa, miten paiston jälkeen pannussa on sulanutta naudanrasvaa, pieniä lihanpaloja ja pintamausteiden mausteiden jämiä? Koska kyseessä on ruostumaton teräspannu, saat keitettyä niistä todella herkullisen pannukastikkeen (pan sauce) pihviä varten. Ks. esim. -7
Onko muille kertynyt kokemuksia Ikean Sensuell-teräspannusta? Harkitsen tilaamista, mutta mietityttää miten tefloniin tottuneena opin käyttämään tuota...
Totta ihmeessä ruuat palaa pohjaan, jos niitä yritetään rasvattomasti valmistaa.
teräspannuhan tuo on. Tuskin ikeakaan saa tuota pilattua :)
Teräspannut ruskistaa matalammassa lämpötilassa kuin ns. tavalliset pannut. Eli laske lämpötilaa. Muuten ei muuta kuin kovaa käyttöä. Käyttöohje kannattaa toki lukea koska se ei ole samanlainen kuin pinnattu pannu. Muuten noiden pitäisi kestää pitkään.
En muista koskaan omistaneeni teräspannua, mutta teräskattiloihin kyllä palaa pohjaan yhtä ja toista. Hanki mieluummin kunnon valurautapannu, jossa paistat pihvit, ruskistat lihat ym. ja sitten toinen teflonpinnoitettu, jossa paistat kananmunia, kalaa ja muuta sellaista, joka ei vaadi kovin kuumaa mutta tarttuvat helposti pohjaan kiinni.
Oikeasti (ruostumaton) teräspannu on hemmetin hyvä ja kestävä kunhan sen käytön oppii. Joihinkin tarkoituksiin sopii paremmin muutkin pannut.
Käytä vähemmän lämpöä ja riittävästi öljyä. Pidä pieneksi pilkottu ruoka liikkeessä. Jos esim. iso lihanpala tarttuu pannuun, älä reuhdo sitä irti vaan odota. Kun pinta on ruskistunut, liha irtoaa itsestään. Pannuun kiinni jääneistä pienistä lihapaloista ja öljystä teet tietysti nopean pannukastikkeen lisäämällä viiniä tai viinietikkaa, pippuria ja vähän voita. Pannukastikkeiden tekemiseen teräspannu on ylivertainen. Tämä on se perinteinen eurooppalainen tapa tehdä ruokaa!
Kiitos vastanneille! Eli pienellä lämmöllä ja paljon öljyä.
Entä onko mitään väliä mitä ruokia valmistaa teräspannulla? Ilmeisesti pihvien paistokin onnistuu(?), vaikka nyt en osaa kuvitella sellaista omien kokemuksieni perusteella. :D
-AP
[quote author="Vierailija" time="17.09.2014 klo 15:36"]
Oletko rasvapolttanut sitä?
[/quote]
Ruostumatonta terästä ei rasvapolteta. Hiiliterästä ja valurautaa kylläkin.
Tuolla voi paistaa mitä tahansa. Pihveille voi hiiliteräs tai valurauta olla parempi, mutta teräspannu on kaikkein monikäyttöisin ja kestävin.
Voitko, ap, kertoa, mitä tuon pannun ohjeet sanovat uuniin laittamisesta? Saako niin tehdä ja mihin lämpötilaan? -7
Mitä teit väärin? Ostit Ikealaatua...
Jep, paistinpannuun kannattaa satsata. Ja vaikka mielummin ostaa halpoja kattiloita.
Netissä löytyy TouTube -videoita ruostumattomankin pannun "rasvapolttoon". Yleensä kookosöljyllä. Joku etelän ankyräamerikkaa puhuva tyyppi taas selitti miksei se normaali pellavaöljy käy, vaan pitäisi käyttää laardia... Meni puolet sanoista ohi ... Varmaan taas tuokin pitäisi lopulta itse kokeilla ...
IKEA on nyt pari vuotta asunut mun naapurissa ja on aika paljon tullut osteltua kaikkea, varsinkin outletista. Olen ollut todella yllättynyt IKEAn laadusta positiivisessa mielessä! Toki halvimmat rihkamat ovat Jysk- tai Kodin1-laatua, eli halpaa roskaa. Jos taas vertaa esim. IKEAN 80€ lipastoa perinteisten haunokeluliikkeiden 300-400€ lipastoihin, niin IKEA edelleen paljon peremmin tehty, paremmat materiaalit; kunnon teräksiset kiskot, kovapuiset sisäosat ym ... Turha IKEAa on halveksia muutoin kuin joskus designin suruttomasta varastamisesta ehkä ...
Pari kattilaa ostin hiljattain alle 10€ per kpl. Molemmat 3mm(!) ruostumatonta terästä ja kohtuullisen tyylikkäätkin. Tätä pannua harkitsen vaihtoehtona hiiliteräspannulle lähinnä ulkonäön takia. Sitähän tietoa lähdin etsimään, josko voisi käyttää rasvapoltettuna tätäkin ... [ei ole selvinnyt!!] Inhoan muovilastoja ...
Mummon ja vaarin huushollissa opeteltu teräspannulla paistoa. Tapahtui niin, että vaari oli Ikea-reissullaan innostunut ja ostanut teräspannun, luullen sitä hiiliteräspannuksi. Onneksi huomasimme ja että onhan niissä eroa. Teräspannua ei tarvitse alkupolttaa, ainakaan.
Nyt jo osaamme sen, että aamiaismunat kannattaa paistaa pinnoitetulla pannulla. Muuten pihvi, kala, muu paistettava onnistuu hyvin, kun muistaa, että ensin pannu kuumaksi, sitten käännetään 1/3-1/2 pienemmälle. Ja paistorasvassa ei kannata säästää. Muuten pannu on hyvä, kuumenee hyvin, puhdistuu hyvin, kannattaa pestä harjalla ja fairilla. Ei muuta hoitoa tarvinne.
Kiitos näistä tiedoista. Ostin itsekin tällaisen Ikean teräs/alumiini paistinpannun. Haastavaa oli opetella sen käyttö. Lihapullat kylläkin erittäin haastavaa tehdä, koska jauheliha tarttuu väkisinkin pannun pohjaan. Olisiko se Hiiliteräspannu sittenkin parempi?
Itsekin ostin juuri tuollaisen teräspannun kestävyyden takia ja kyllä siinä opetella saa. Ehkä olisi sittenkin parempi ostella parin vuoden välein halpoja pannuja kuin vaihdella ruoan mukaan mitä tekee... Itse kun en lihaa syö niin ehkä olisi pitänyt lukea netistä ennenkuin ostaa.
IKEAn pinnoitettu wokkipannu on muuten todella hintansa arvoinen, suosittelen.
- ohis -
Vanha ketju, mutta miksi ei. Teräspannu on oikein kätevä, kun sitä oppii käyttämään. Käyetty lieden lämpötila saa olla aika paljon pienempi kuin teflonpannulla. Ja rasvaa täytyy olla enemmän. Kananmunien paistamimen onnistuu parhaiten noin puolella teholla tai vähän alle. Esim. 4/9 teholla jos liedessä on 9 tehoealuetta. Lihan paistamiseen voi olla silloin 6-7 sopiva. Helpoiten pannun saa puhtaaksi, kun jälkeenpäin kiehuttua siinä vettä.
Ohjeissa ei lukenut juuri muuta, kuin että saa konepestä, sopii kaikille liesityypeille sekä on uuninkestävä. Koska lämpötiloista ei ollut mitään merkintää, oletan että pannu kestäisi uunin korkeimpiakin lämpötiloja.
Onko teräspannulla joidenkin ruokien valmistaminen helpompaa, ja joidenkin vaikeampaa? Ilmeisesti sillä voi paistaa pihvejäkin, mutta minun kokemuksieni perusteella se tuntuu vielä mahdottomalta. :D
-AP