Oikeastiko tarjoatte vieraille KUMIPERUNOITA!?!?
Kommentit (15)
Kumiperunoita on kyllä saanu lapsena koulussa ihan tarpeeks..
Mitä on kumiperunat? Ovatko ne jotain suomalaisia erikoisuuksia?
t. ulkosuomalainen
Ei tarjota, ihan normaaleja kuorittuja keitettyjä perunoita, ei niitä pidetä jäähtymässä missään ja lämmitetä uudestaan (niin kumiperunoita tehdään)
Jos olisivat vanhoja koulu- tai opiskelukavereita, ja jos saisin jostain ohjeen miten kumiperunat valmistetaan kotona, voisin hyvinkin tarjota moisen nostalgiapläjäyksen. Perunoiden kanssa jauhelihapihvi sekä rusinoilla terästetty porkkanaraaste.
[quote author="Vierailija" time="20.11.2013 klo 14:17"]
Miten kumiperunat valmistetaan?
[/quote]Kuorimalla ennen keittämistä.
Jahas, toisesta ketjusta ilmestyi jankkaaja tekemään uuden aloituksen. Hän ei vastannut, millä perusteella ilman kuoria keitetyistä perunoista tulee kumiperunoita, ehkä nyt saamme vastauksen tähän mielenkiintoiseen kysymykseen!
Keitin muuten äsken perunoita ilman kuoria ja ne maistuivat ja tuntuivat ihan perunalta, ei kumilta. Teinkö jotain väärin :D?!
[quote author="Vierailija" time="20.11.2013 klo 14:19"]
Jos olisivat vanhoja koulu- tai opiskelukavereita, ja jos saisin jostain ohjeen miten kumiperunat valmistetaan kotona, voisin hyvinkin tarjota moisen nostalgiapläjäyksen. Perunoiden kanssa jauhelihapihvi sekä rusinoilla terästetty porkkanaraaste.
[/quote]Nyt tuli nälkä. Pakko lähteä heti kotiin tekemään sekä porkkana että lantturaastetta rusinoilla. NAM.
Vieläkö kouluissa tarjotaan tillilihaa valmiiksi kuorituilla kumiperunoilla? Se tuo kyllä lapsuuden mieleen, eikä ollu niin nam, kuin tuo edellinen.
Typerään aloitukseen asiallinen vastaus: ei tarjota kumiperunoita. Ja tietämättömille: kumisiksi perunat muuttuvat jos niitä seisotetaan joko ilman kuoria tai kuorineen. Keittotavalla ei siis ole merkitystä, perunan laadulla kylläkin.
Helppohan kumiperunoita on valmistaa. Nehän syntyivät, kun koululaiset alkoivat olla niin uusavuttomia, etteivät osanneet kuoria perunoitaan. Niinpä sitten alettiin kuoria perunat valmiiksi. Niitä oli kai sellaisia laitoksiakin, jotka tuottivat kuorittuja perunoita. Niitä siten tilattiin kouluille moneksi päiväksi kerrallaan. Kun kuoritut perunat lilluvat vedessä riittävän kauan, niiden pinta alkaa kovettua ja sitkistyä ja syntyy kumiperunoita. Usein värikin oli muuttunut ilkeän sinertäväksi. Ja maku oli sanoinkuvaamaton. Toivottavasti niistä on jo lopullisesti pästy eroon.
[quote author="Vierailija" time="20.11.2013 klo 14:27"]
Helppohan kumiperunoita on valmistaa. Nehän syntyivät, kun koululaiset alkoivat olla niin uusavuttomia, etteivät osanneet kuoria perunoitaan. Niinpä sitten alettiin kuoria perunat valmiiksi. Niitä oli kai sellaisia laitoksiakin, jotka tuottivat kuorittuja perunoita. Niitä siten tilattiin kouluille moneksi päiväksi kerrallaan. Kun kuoritut perunat lilluvat vedessä riittävän kauan, niiden pinta alkaa kovettua ja sitkistyä ja syntyy kumiperunoita. Usein värikin oli muuttunut ilkeän sinertäväksi. Ja maku oli sanoinkuvaamaton. Toivottavasti niistä on jo lopullisesti pästy eroon.
[/quote]
Erityisen vahva kumiefekti syntyy, kun perunat kuoritaan koneellisesti. Kone rouhii pinnan karkeaksi. Kun sellaista perunaa seisotetaan ennen kypsentämistä tuntitolkulla vedessä, keitetään liian kypsäksi ja sitten vielä seisotetaan lämpöaltaasa, niin jippii, Ylioppilaskunnan ravintola, here we come!
En tarjoa, meillä perunat valmistetaan höyryttämällä ja syödään heti kypsennyksen jälkeen. Olen jo oman osani kumiperunoista syönyt, en halua valmistaa niitä kotona.
TKK:n ruokalassa valmistettiin kumiperunoita, jotka ihan oikeesti pomppasi haarukan alta. Piti pitää sormilla kiinni, että sai haarukaan moisen ihmeen.
Sisäpiirivitsinä olikin, että ruokalan perunoiden kimmokerroin lähenee ääretöntä.
Tuleeko perunamuusista sitten kumimuusia???
Meillä jokainen vieras saa kuoria omat perunansa itse, ellei satuta keittämään puikkoja joista ei saa kumisia tekemälläkään.
Yleensä nämä kumiperunat on pakattu vakuumiin, sellaista konetta meillä ei ole.
Samaa ihmettelen minäkin. :D