Miksi kanan kypsentämisessä ei saisi käyttää puulastaa?
En ole ikinä ennen moista kuullut, eikä tuolla toisessa ketjussa kukaan anna vastausta. Vastatkaa nyt please.
Kommentit (25)
puuhun jää konetiskiainetta. Saman köksätunnin opit.
siitä on hyötyä meille muillekin!
Entäs jos käytän myrkytöntä astianpesuainetta? Tappaako ap koneen kuumuus silloin pöpöt?
mutta nyt eletään vuotta 2012 jo :)
ei tunne moista vaihtoehtoa ;)) Ylipäätään puinen lasta on jotenkin likaisen kuuloinen työkalu. Ajattele mitä se imaisee, jos lillii tiskausvedessäkään... Pitäisi vain pestä juoksevan veden alla samantien ja kuivata ilmavasti.
Pöpöjen kuolinlämpötilaa en muista, mutta se löytyy googlella. Kaipa siis riippuu pesuohjelman lämpötilasta.
Eikö bakteereja ole yhä, salmonellaa myös? Leikkuulaudat pitää pestä erittäin hyvin kanan käsittelyn jälkeen, se kai on yhä voimissaan. Ja konetiskiaine on ärsyttävää/ syövyttävää, ei saa joutua paljaalle iholle.
kuumentaa ruoka-astioita autoklaavissa. Avaus taisi koskea kanaa ja puulastaa.
oli myös kyse siitä, miksi puulastaa ei saisi käyttää kanaa käsiteltäessä. Sama koskee myö muita puisia ruoanvalmistus välineitä. Puun syyt kostuessaan imaisevat kaikki mikrobit ja voivat aiheuttaa siten ristikontaminaation.
http://www.evira.fi/portal/fi/elintarvikkeet/hygieniaosaaminen/tietopak…
se ajatus, että puu huokoisena imee bakteereita, on pelkkää mutua. Tieteelliset kokeet osoittavat toisin: Esimerkiksi ravintoloissa puiset leikkuualustat ovat säännöllisesti puhtaampia kuin muoviset. Tämä taas johtuu siitä, että puu on itsessään antibakteerista, toisin kuin muovi. Käytännössä muovi- ja metallilastoihinkin tulee nopeasti pieniä naarmuja ja viiruja jotka ovat vähintään yhtä hyviä suojiapaikkoja bakteerien lisääntyä kuin puunkin huokoinen pinta, mutta nmuovissa ja metallista ei ole tuota antibakteerista ominaisuutta, joten oikeasti ne ovat usein puuälineitä saastuneempia.
Eikä tuo evirankaan linkki tätä mitenkään kiistä, siellähän esitellää nvainerilaisia pöpöjä.
Sitäpaitsi ne puiset lastata voi ja kuuluu keittää aina silloin tällöin. Sillä tavalla ne taatusti tulevat puhtaammiksi kuin astianpesukoneen tulos.
Niin että ihan hyvin puulastalla voi kanaa käsitellä. Ja leikkuualustalla ja kauhalla.
salmonella- ym. bakteerit, jotka kyllä häviävät hyvässä kuumennuksessa itse lihasta. Lasta toimii pöpöpesänä, koska sitä ei voi pestä kuumassa kuten muita työvälineitä. Tätä opetettiin ainakin 80-luvulla koulun kotitaloudessa.
terv köksä 10
puuhun jää konetiskiainetta. Saman köksätunnin opit.
terv köksä 10
kaikki bakteerit ja virukset eivät kuole kuumentamallakaan.
ihan varmasti kaikki elävä (myös bakteerit ja virukset) kuolee, jos tarpeeksi kuumaksi kuumennetaan.
esimerkiksi siksi, että muovilastoista irtoaa kuumassa (siis paistaessa) haitallisia yhdisteitä ruokaan. Ja kuten tuossa aikaisemmassa viestissä todettiin, puussa on sekä helpompi puhdistaa (keittämällä) että itsessään puhtaampi, eli siinä on pieneliöitä tuhoavia aineita (kuten puuöljyssäkin)
kaikki bakteerit ja virukset eivät kuole kuumentamallakaan.
ihan varmasti kaikki elävä (myös bakteerit ja virukset) kuolee, jos tarpeeksi kuumaksi kuumennetaan.
esimerkiksi siksi, että muovilastoista irtoaa kuumassa (siis paistaessa) haitallisia yhdisteitä ruokaan. Ja kuten tuossa aikaisemmassa viestissä todettiin, puussa on sekä helpompi puhdistaa (keittämällä) että itsessään puhtaampi, eli siinä on pieneliöitä tuhoavia aineita (kuten puuöljyssäkin)
En käytä muovilastoja ollenkaan enkä yleensäkään kuumenna muovia lainkaan edes mikrossa.
kaikki bakteerit ja virukset eivät kuole kuumentamallakaan.
ihan varmasti kaikki elävä (myös bakteerit ja virukset) kuolee, jos tarpeeksi kuumaksi kuumennetaan.
mikä ei kylläkään ole mahdollista kotioloissa...
ei ole tarpeenkaan. Kotioloissa ruoan kanssa temutessa ei pääsääntäisesti tarvitse huolehtia bakteereista, jotka eivät kuole viimeistään sadassa asteessa. Useimmat ruokamyrkytyksiä aiheuttavista bakteereistä ja viruksista kuolevat jo 42 asteen kohdalla (kun valkuaisaineet koaguloituu) suurin osa siinä 72 asteen tienoilla ja loput viimeistään veden kiehumispisteessä (100 astetta).
Kotitalouden ongelma tulee joko siitä, että lämpötilaa ei nosteta tuonne asti (esim pehmeiden kananmunien ja vihannesten ja nii nedelleen kohdalla), tai siitä, että nuo pöpöt ovat ennen kuolemaansa ehkä tuotttaneet toksiineja, jotka eivät poistu keittämisessä, vaan jäävät sinne elintarvikkeeseen. Niistä sitten tulee ruoamyrkytys.
Se pöpö itsessään kuolee päälle 60 asteessa.
Puulastalla usein kuitenkin käsitellään kuumennettua ruokaa josta salmonella tuhoutuisi, jos lastassa on toksiineja tai itiöitä (joita harvoin kuivissa oloissa kehitty) niin ne eivät ehdi kypsyvää lihaa saastuttaa tarpeeksi.
salmonella- ym. bakteerit, jotka kyllä häviävät hyvässä kuumennuksessa itse lihasta. Lasta toimii pöpöpesänä, koska sitä ei voi pestä kuumassa kuten muita työvälineitä. Tätä opetettiin ainakin 80-luvulla koulun kotitaloudessa.