Imelletty perunalaatikko. Miten saa onnistumaan?
Jännittää. Ekan kerran tein ja nyt on imeltymässä yön yli. Riittääkö ihan huonenlämpö vai pitääkö olla lämpimämmässä?
Älkääkä pitäkö hulluna. Mulla on vaan himo siihen. En saanut jouluna tarpeeksi.
Kommentit (9)
Imellytetty perunalaatikko
Tästä määrästä tulee valmista laatikkomassaa 1 1/2 litraa.
2 kg perunoita, soseutuvaa lajiketta
vettä
1 dl vehnäjauhoja
suolaa
siirappia
voita
Kuori helposti muusiintuvat tasakokoiset perunat. Keitä ne pehmeiksi ilman suolaa. (Alkusyksystä useimmista perunalajikkeista tulee survomisen jälkeen liimamainen muusi, josta ei saa hyvää laatikkoa.) Kaada keitinvesi talteen ja survo perunat muusiksi.
Jäähdytä perunamassa ja keitinliemi hieman kättä lämpöisemmäksi. Ohenna massaa kahdella desillä keitinvettä. Perunamassan tulee olla 55-75 asteista, jotta peruna ilmeltyy. Sekoita massaan puoli desiä jauhoja.
Pidä uunia hetken aikaa lämpimänä tai kytke haudutusuuni päälle. Pane kannella peitetty muusikattila noin 60-asteiseen uuniin imeltymään. Sekoita muusin joukkoon reilun tunnin kuluttua loput jauhot. Jatka imellyttämistä. Tällöin perunan tärkkelys muuttuu sokeriksi. Murea peruna imeltyy jo kolmessa tunnissa makeahkoksi. Moni antaa massan imeltyä jopa 10 tuntia. Samalla kun massa imeltyy, se löystyy.
Hyvin imeltyneeseen perunamassaan muodostuu monia hienoaromisia makuyhdisteitä. Imelyyttä voi tehostaa lisäämällä massaan lusikallisen kaksi siirappia. On syytä kuitenkin muistaa, että 150-asteisessa uunissa kypsymisen aikana perunamassan makeus vielä lisääntyy.
Ohenna laatikkomassaa kylmällä maidolla tai keitinvedellä ja sekoita joukkoon ripaus suolaa. Massa on ennen paistamista löysähkön puuron tapaista. Voitele uunivuoka ja täytä se laatikkomassalla puoleenväliin, sillä kypsyessään massa kuohuu helposti yli. Paista laatikoita 150-asteisessa uunissa kaksi tuntia.
Lähde: kokit Jaakko ja Petri Kolmonen
Itsellä imeltyi sellaiset 4-5h uunissa 50 asteessa. Ensin 2h, sitten 1h välein vehnäjauhojen sekoitus, maistaminen ja uusien vehnäjauhojen ripottelu pintaan.
Siirappia kannattaa laittaa vasta kun imellytys ohi.
Jos yön yli aiot imellyttää, niin ei silloin missään tapauksessa huoneenlämpöä lämpimämpään ja heräät kyllä yöllä jossain vaiheessa tarkistamaan imeltymistä. Tarvittaessa laitat lopuksi yöksi jääkaappiin.
2 kg jauhoisia perunoita 1 dl vehnäjauhoja 6 dl maitoa 1 rkl siirappia 1 tl suolaa 2 rkl voita
Keitä pestyt perunat kuorineen kypsiksi. Kuori perunat kuumina ja soseuta heti. Lisää vehnäjauhot ja sekoita huolella. Peitä perunaseos pyyheliinalla ja jätä huoneenlämpöön imeltymään yön yli. Lisää maito, siirappi, suola sekä rasva pieninä nokareina. Kaada seos huolellisesti voideltuun isoon uunivuokaan tai kahteen pienempään. Täytä vuoat vain puoleen väliin, koska laatikko kuohuu kypsennyksen aikana. Kypsennä laatikkoa 175 asteessa noin 2 tuntia.
Kypsentäisin 125-150 astetta ja kauemmin tietysti. Muuten ohje ihan hyvä. Hyvän imellettyn perunalaatikon valmistus vaatii kokemusta, joten älä lannistu, jos ei heti onnistu.
vai syödäänkö tavallista perunamuusia huomenna! =)
ap
ennen imellyttämistä. Huomenna, kun lisäät maidon ym. niin maistele suolapitoisuus oman maun mukaan ennen kuin laitat uuniin ja seos saa olla tosi löysää. Oikeaan kunnon imellettyyn perunalaatikkoon ei lisätä siirappia. Harjoitus tekee mestarin!
t. 10
Vierailija kirjoitti:
Imellytetty perunalaatikko
Tästä määrästä tulee valmista laatikkomassaa 1 1/2 litraa.
2 kg perunoita, soseutuvaa lajiketta
vettä
1 dl vehnäjauhoja
suolaa
siirappia
voitaKuori helposti muusiintuvat tasakokoiset perunat. Keitä ne pehmeiksi ilman suolaa. (Alkusyksystä useimmista perunalajikkeista tulee survomisen jälkeen liimamainen muusi, josta ei saa hyvää laatikkoa.) Kaada keitinvesi talteen ja survo perunat muusiksi.
Jäähdytä perunamassa ja keitinliemi hieman kättä lämpöisemmäksi. Ohenna massaa kahdella desillä keitinvettä. Perunamassan tulee olla 55-75 asteista, jotta peruna ilmeltyy. Sekoita massaan puoli desiä jauhoja.Pidä uunia hetken aikaa lämpimänä tai kytke haudutusuuni päälle. Pane kannella peitetty muusikattila noin 60-asteiseen uuniin imeltymään. Sekoita muusin joukkoon reilun tunnin kuluttua loput jauhot. Jatka imellyttämistä. Tällöin perunan tärkkelys muuttuu sokeriksi. Murea peruna imeltyy jo kolmessa tunnissa makeahkoksi. Moni antaa massan imeltyä jopa 10 tuntia. Samalla kun massa imeltyy, se löystyy.
Hyvin imeltyneeseen perunamassaan muodostuu monia hienoaromisia makuyhdisteitä. Imelyyttä voi tehostaa lisäämällä massaan lusikallisen kaksi siirappia. On syytä kuitenkin muistaa, että 150-asteisessa uunissa kypsymisen aikana perunamassan makeus vielä lisääntyy.
Ohenna laatikkomassaa kylmällä maidolla tai keitinvedellä ja sekoita joukkoon ripaus suolaa. Massa on ennen paistamista löysähkön puuron tapaista. Voitele uunivuoka ja täytä se laatikkomassalla puoleenväliin, sillä kypsyessään massa kuohuu helposti yli. Paista laatikoita 150-asteisessa uunissa kaksi tuntia.
Lähde: kokit Jaakko ja Petri Kolmonen
Perinteinen vanhanajan imelletty perunalaatikko. Imelletty nykyaikaisesti sähkölieden uunissa. Ei lisätä siirappia. Makeus saadaan imeltämällä.
2 kg perunoita, soseutuvaa lajiketta
pieni määrä vettä perunoiden keittämiseen, vesi jää suoraan soseeseen
1 dl vehnäjauhoja noin 8 desilitraa maitoa, maidon määrä vaihtelee suuresti eri lajikkeilla ja tavoitesakeuden mukaan
2 teelusikallista suolaa
40-80 g voita
Kuori helposti muusiintuvat tasakokoiset perunat. Keitä ne pehmeiksi ilman suolaa pienessä määrässä vettä. (Talven yli varastoitu peruna soseutuu hyvin ja liisteröityminen on vähäistä.) Kaada keitinvesi talteen ja survo perunat soseeksi suoraan keittoveteen.
Jäähdytä perunasose suurta huolellisuutta noudattaen 70-74 asteiseksi. Perunasoseen tulee olla 65-66 asteista, jotta peruna ilmeltyy. Lisää samalla sekoittaen soseeseen 1 desilitra jauhoja.
Laita kannella peitetty sosekattila noin 70-asteiseen uuniin imeltymään. . Tällöin perunan tärkkelys muuttuu makeaksi maltoosiksi. Peruna imeltyy jo 3 tunnissa makeahkoksi. Samalla kun massa imeltyy, se löystyy. Sekoita sosetta imeltymisen aikana 3-4 kertaa. Varmista imeltymisen alkaminen ja imeltymisen edistyminen maistamalla. Soseen lämpötila on muutaman asteen uunin lämpötilaa alhaisempi. Sose imeltyy tehokkaimmin 65-66 asteisena, joten sopiva uunin lämpötila imeltämiseen on 69-70 astetta.
Lisää imeltyneeseen soseeseen voi siivuina. Voisiivut sulaa hetkessä soseeseen. Ohenna sosetta kylmällä maidolla niin että saadaan notkistettu puuromainen sose ja sekoita joukkoon suola. Massa on ennen paistamista löysähkön puuron tapaista. Voitele uunivuoka ja täytä se soseella ja lisää pinnalle muutamia voinokareita. Paista aluksi noin 190-210. Kun pinta saa väriä ja sose alkaa kuplimaan alenna uunin lämpötila 130-140 asteeseen, niin kupliminen rauhoittuu ja voit paistaa lähes täysiä vuokia.
Paista aidosti imellettyä perunalaatikkoa noin 3 tuntia.
Talven yli varastoidut perunat ovat parhaimmillaan imellettyyn perunalaatikkoon. Grillatut ruoat ovat mitä parhaimpia imelletyn perunalaatikon lisukkeita.
Mehevää imellettyä perunalaatikkoa kirjoitti:
IMELLETTY PERUNALAATIKKO.
Kesäaikaan paras imelletty perunalaatikko saadaan talven yli varastoiduista perunoista. Perunan myyjillä on vielä loppukesällä ylivuotista satoa imelletyn perunalaatikon valmistajille.
AINEKSET:
2 kg soseutuvia perunoita
4 rkl vehnäjauhoja. Perinteisesti on käytetty ruisjauhoja.
50-100 g voita
8 dl maitoa. Maidon määrä vaihtelee runsaasti eri perunalajikkeilla.
2 tl suolaa
VALMISTUSOHJE:
1. Kuori pestyt perunat. Keitä perunat kattilassa pienessä määrässä suolatonta vettä täysin kypsiksi. Jätä keittovesi soseeseen. Näin vältetään suurimmat kuorimis ja keittotappiot
2. Soseuta perunat kattilassa kuumina huolella suoraan pieneen määrään keittovettä. Lisää vain tarvittaessa kuumaa vettä. Tönkkösose ei aina edes imelly.
3. Jäähdytä sose huolella noin 70-75 asteiseksi.
4. Lisää jauhot vähitellen ja hyvin sekoittaen 70-75 asteiseksi jäähdytettyyn soseeseen. Laita kansi kattilaan
5. Laita sose kannella peitetyssä kattilassa 70-asteiseen uuniin imeltymään. Imeltyäkseen perunasurvoksen tulee olla 65 -asteista. Anna perunasoseen imeltyä n. 3-4 tuntia. Sekoita sosetta imeltymisen aikana 2-4 kertaa. Varmista imeltyminen maistamalla.
4. Lisää imeltyneeseen soseeseen voi sulamaan ohuina siivuina. Voi sulaa soseeseen siivuina varsin nopeasti. Lisää maitoa niin että saat notkean puuromaisen soseen. Lisää suola. Jos haluat maustaa, niin mausteet voi lisätä tässä vaiheesaa. Monien mielestä maustamatta paras. Sekoita tasaiseksi.
5. Laita sose kunnolliseen voideltuun lasiseen tai posliiniseen uunivuokaan. Lisää pinnalle muutama voinokare tai voilastu. Pinnalle voit halutessa lisätä kevyesti korppujauhoa.
6. Paista imellettyä perunalaatikkoa aluksi noin 200 asteisessa sähkölieden uunissa. Kun pinta saa väriä ja sose alkaa kuplimaan, alenna uunin lämpötila noin 130-140 asteeseen, niin kupliminen rauhoittuu ja voit paistaa lähes täysiä vuokia. Näin saat mehevää imellettyä perunalaatikkoa.
7. Paista imellettyä perunalaatikkoa noin 2-3 tuntia.
Keksit sitten nostaa ketjun vuodelta 2007?
Mittaat ainekset muussattuihin perunoihin ohjeen mukaan (vehnäjauhot ja siirappi imellyttää jo itsessään) ja voideltuun uuniin 200C (vielä pari voinokaretta päälle).
Kun pinta alkaa kiehua, vähennä lämpötilaa 100C ja paista 3 tuntia.
Tulee aivan sairaan hyvää, parasta perunalaatikkoa mitä olen koskaan syönyt. niin ja on muuten anopin ohje