Gluteeniton täytekakku, apua!
Mun pitäisi tehdä siis gluteeniton kakku. Voiko kakkupohjan tehdä tavallisella ohjeella, vaihtaa jauhot vaan gluteenittomiin? Mitä korppujauhojen tilalle? Entä voinko käyttää marsipaania leipomukseen? Mitä muuta pitää ottaa huomioon? En haluaisi sössiä tätä leipomusta ja kaikkien herkkuhetkeä:)
Kommentit (16)
Olen itse ihan "tavis" ja tätä söin kyläpaikassa viime viikolla! Oli tosi herkullista!
http://www.ruokaohjereseptit.fi/reseptiohje/britan-kakku-gluteeniton/
Ainekset
Pohja:
* 125 g margariinia
* 1 dl sokeria
* 2 keltuaista
* 1 dl maitoa
* 2 dl gluteenitonta hienoa jauhoseosta
* 2 tl leivinjauhetta
* 1 tl vaniljasokeria
Päälle:
* 2 valkuaista
* 2 dl sokeria
* 40 g mantelilastuja
Täyte:
* 2 dl kuohukermaa
* 2 dl hilloketta
* ½ dl sokeria
* ½ rkl vanilliinisokeria
Raparperihilloke:
* ½ l raparperinpaloja
* ½ dl vettä
* ½ dl sokeria
Valmistus
1. Tee hilloke: Pese, kuori ja paloittele raparperit kattilaan veden
ja sokerin kanssa. Keitä miedolla lämmöllä 20 minuuttia ja jäähdytä.
2. Taikina: Vatkaa margariini ja sokeri, lisää erotetut keltuaiset.
Sekoita kuivat aineet keskenään, lisää ne maidon kanssa vuorotellen
taikinaan, koko ajan sekoittaen. Levitä taikina ohueksi levyksi
uunipellille.
3. Valmista valkuaisvaahto: vatkaa valkuainen vaahdoksi, lisää sokeri,
vatkaa vaahto kuohkeaksi. Levitä valkuaisvaahto taikinan päälle
varovasti, ettei se sekoitu taikinaan. Ripottele mantelit päälle.
Kypsennä 175 asteisessa uunissa keskitasossa 20 minuuttia. Anna
jäähtyä.
4. Valmista täyte: vatkaa kerma vaahdoksi ja sekoita se muihin
aineisiin. Leikkaa pohja kahteen osaan, levitä täyte toisen osan
päälle ja nosta toinen puoli päälle marenkipuoli ylöspäin.
Lähde: Suomen keliakialiitto ry
Lähde: reetta.net
Ja täytteeksi kelpaa mikä vain, esim. säilykehedelmät tms.
Kakun voi tehdä parista kääretorttulevystä niinkin, että ensin levittää hillon pohjalle ja sitten leikkaa levyn muutamaksi (vaikka neljäksi) suikaleeksi. Seuraavaksi suikale kääritään rullalle ja kasvatetaan tätä kakun muotoon painamalla reunalle lisää suikaleita. Lopuksi päälle kermavaahtoa.
Ole tosiaan tarkkana siitä, ettei sokeriin, leivinjauheeseen,margariiniin tms. ole päässyt yhtään vehnäjauhoa. Parasta olisi ostaa tähän käyttöön kokonaan uudet aineet.
päästä jauhoja. En ikinä käytä samaa mittaa eri astioissa, jauhoissa on omansa ja sokerissa kans. Myös leivinjauhossa ja vaniljasokerissa sun muissa on omat teelusikkamittansa.
Ole tosiaan tarkkana siitä, ettei sokeriin, leivinjauheeseen,margariiniin tms. ole päässyt yhtään vehnäjauhoa. Parasta olisi ostaa tähän käyttöön kokonaan uudet aineet.
Ja minä teen nykyään kakut kääretorttupohjaan perunajauhoista, joten kakkuni ovat aina gluteenittomia =). Tulee muuten aika lailla parempi ja kuohkeampi pohjakin kuin normipohjasta vehnäjauhoilla!
mutta korppujauhot voi korvata esim. kookoshiutaleilla.
Käytä sitä. :)
Kakkupohjasta tulee todella hyvä ja kuohkea kun vaihdat tavalliset jauhot gluteenittomaan jauhoseokseen. Sunnuntailla on hyvä gluteeniton jauhoseos.
Käsittääkseni marsipaani on tehty mantelista ja tomusokerista eli siinä ei ole minkäänlaisia viljatuotteita. Ts. sitä on ok käyttää.
Katso kun leivot ettei mihinkään leivontaan käyttämääsi astiaan ole jäänyt tavallisen jauhon murusia tmv koska jo pienikin määrä vehnää (muita kiellettyjä viljatuotteita) on monelle keliaakikolle haitallista.
2,5dl perunajauhoja
0,5dl riisijauhoja
1dl maissijauhoja
2tl leivinjauhetta
1tl ksantaania
2tl vaniljasokeria
2dl sokeria
1dl juoksevaa margariinia
2dl persikkamehua
voitele vuoka glut.korppujauhoilla tai maissihiutalemuruilla
175C ja 35-40min
marsipaanista en valitettavasti osaa sanoa
www.erimenu.fi
Tuolta löytää hyvin vastauksia kaikenlaisiin mietityttaviin ruokavalioasioisin.
Valitset vsain listalta gluteenittoman ruokavalion ja johan löytyy pilvin pimein vinkkejä minkä kakun voisi tekaista.
Todella hyvät sivut näin multiallergiaperheessäkin.
Gluteenitonta korppujauhoa löytyy melkein joka kaupasta (ei ehkä lähisiwasta) ja marsipaani on ok :)
t: keliaakikon vaimo
Jos aiot käyttää suklaata kakkuun (esim. koristeluun) tavaa tuoteseloste tarkasti. Joissain suklaissa on vehnää sisällä.
Yleensäkin mitä tahansa laitat kakkuun niin kannattaa tsekata tuoteseloste läpi. Vehnää löytyy mitä ihmeellisimmistä paikoista.
ei sopisi meidän tytölle, perunajauho ei käy...
Sitruunatäytekakku. Aivan mahtava ohje. Rähmäkäpäläkin onnistuu!
Hei,
Mä tein gluteenittoman kakun kolmesta kääretorttupohjasta (oli iso joukko vieraita). Korvasin vehnäjauhot perunajauholla.
Tulee muuten parempi kakku , kuin vehnäjauhoista. Jotenkin mehevämpi. Suosittelen. Pelkäsin, että gluteeniton pohja on sellaista höttöä, että ei koossa pysy, mutta pelko oli turha. Kokoaminen onnistui tosi hyvin ja pohjat pysyi kasassa.
Jos käytät valmista hilloa tai marmeladia, niin niidenkin sisältö kannattaa tarkistaa tai tarkistuttaa. Minä aina kysyn meidän suvun keliaakikolta, jos vähänkin epäilyttää jokin tuote.
Vaikeinta on tosiaan se varominen kun gluteenillisessa keittiössä koittaa gluteenitonta valmistaa. Mä aina varoiksi ostan uuden sokerin ja leivinjauheen kun alan gluteenittomia tarjottavia valmistamaan.
on myytävänä gluteenittomia jauhoja esim.jyttejauho. Pussin kyljessä on hyvä kakkupohjan ohje.
t. Kokemusta on
Tällä ohjeella saa täytekakun onnistumaan
7 munan kakkupohja:
7 kananmunaa
2 ½ dl sokeria
3 dl tattarijauhoja
½ dl perunajauhoja
1 tl leivinjauhetta
Olen tehnyt tällä ohjeella kakkupohjia moniin juhliin vuosien ajan, koska isälläni on keliakia.
Lisäksi olen tehnyt myös töihin useita kertoja tällä ohjeella, kun keittiömestari tilasi minulta asiakkaiden juhliin kakkupohjia.
Siitä hyvä pohja, että maistuu kaikille eli ei tarvitse tehdä keliaakikolle omaa kakkua, joten helpottaa juhlia järjestäessä.