Miten rintamaito pakastetaan oikeaoppisesti?
Kommentit (3)
Nopeimminhan se pakkasessa kylmenee.
ei jääkappiinkaan lämmintä ruokaa, Jos soppaa jää, kylmennän sen ja sitten laitan jääkaappiin.
Voit tietenkin laittaa äidinmaidon lypsettyäsi suoraan pakastimeen, mutta minä kerroin ohjeita, joita sain kun luovutin äidinmaitopa keskosille.
Siihen aikaan oli tapana, että kerättiin kahden eri päivien maidot aika isoihin lasipulloihin, joihin sai laittaa maidon vasta kun se oli kylmennetty nopeasti esim. kylmässä vedessä, vaikka olisi vain 30ml, ei saanut laittaa lämmintä maitoa jääkaappiin kylmenemään.
Luovutin maitoa paitsi keskosille myös erään äidin vauvalle pakastettuna, ja kun aamuisin lypsin 6dl-7dl katsoin parhaaksi kylmentää sen säilyvyyden parantamiseksi ennen tuttavan vauvalle pakastamista. En tiedä tarkkaan mitä koostumukseen vaikuttaa laittaa lämmin maito pakastimeen ennen kylmentämistä.
ennen pakastamista. Lypsetyn maidon voi kylmentää esim. lypsykulhon laittamalla kylmään veteen jossa mahdollisesti jäitä nopean kylmyyden takaamiseksi.
Kädet, rinta ja lypsyssä käytetty astia tai lypsyvälineet ehdottoman puhtaita, niin maito säilyy varmasti.
Laita arvioiti määrä maitoa, jonka vauva syö kerralla, sillä ei uudelleen lämmitettyä anneta.
Esim. 80ml annoksiin. Jos vauva joskus haluaakin lisää, niin varalla voi olla esim.20ml annoksia joita voi yhdistää jos ei ole käytettykään.
Laitoin kertakäyttötuttipulloihin, muovisiin rullasta repäistyjä pitkulaisia pusseja. Käänsin lopun pään ja asetim esim. suorakaiteen muotoiselle vuualle, jossa pohjalla talouspyyhepala, yhdeksi kerrokseski kerrallaan, en pakastamattomia päällekäin, sillä valuvat helposti jne. Rasioiden kannen päälle laitoin ja siinä pakastin, oli tuettuna. Jäätyneenä käärin varastoitumaan talouspyyhkeeseen, ettei kulmat mene rikki
Ota ensin jääkaappiin sulamaan esim. illalla aamumaidoksi, sitten lämpimässä tai kuumassa vesihauteessa kaadettuna tuttipulloon, ei mikroaaltouunissa.