TAAS on tarjottu keittämättömiä ulkolaisia vadelmia päiväkodissa!!
tällä kertaa Lahdessa... tuloksena TAAS norovirusta. Eikö se millään mene kaaliin keittiöhenkilökunnalle ettei niitä saa tarjoilla ilman kunnon kuumentamista
Kommentit (11)
PUOLALAISTEN norovadelmien sijaan suosia kotimaisia!
monessakaan kaupassa ei ole kotimaisia. Mutta jos niitä ulkolaisia tarjotaan niin sitten pitää keittää riittävän kauan.
Meillä päikyssä tehdään mm. ananas- ja päärynäkiisseliä TÖLKKI ananaksesta & päärynöistä. Luulin aiemmin, että marjakiisselit on niitä Valion litran-purkki-kiisseleitä, kuten esim. mustikkakiisselit on.
Tajusin tilanteen vasta, kun ruoka-allerginen lapseni on saanut aiemmin omat kiisselinsä asiallisesti, mutta nyt kun hänelle on ruvennut sopimaan paistettu & keitetty omena niin hoitsut kysyi, että voiko antaa tölkkipäärynää. Siitä siis tehtäisiin kiisseli. Kielsin ehdottomasti sillä verukkeella, että ei ole keitetty & paistettu. Vatkatkoon kokki kotimaisista mustikoista ja keitetytsä omenasta kiisselit laspselleni.
Näin olen ymmärtänyt, että ei ole.
Perussääntönä pitäisi olla kotimaisuus. Ruokalistat laaditaan sitten tarjonnan mukaan!
PRKL!
Säilykepurkit on nykyään päällystetty sisältä epoksihartsilla, josta liukenee hormonihäiritsijä bisfenoli-A:ta ruokaan: http://www.wwf.fi/wwf/www/uploads/pdf/factsheet_edited_bisfenolia_sept0…
Sitä ei ole vielä toistaiseksi saatu kielletyksi EU:ssa, vaikka asiasta on keskusteltu paljon.
Meillä pitää keittää KAIKKI ulkolaiset marjat, ei vaan vadelmat!
marjoja jos ei ymmärrä miten ne pitää käsitellä?! Luulis jo menevät ns. jakeluun että ulkomaiset marjat pitää AINA kuumentaa vähintään 2 minuutin ajan, vähintään 90 asteessa!!!
Henk.koht. en koskaan edes osta ulkomaisia marjoja. Täytyy vaan olla tarkkana marjoja ostaessa. Pakastepussin takana lukee alkuperä, mutta pussin ulkopuoli voi pettää, ellei tsekkaa mitä alkuperämaasta sanotaan. Se pitää aina muistaa tarkistaa.
Niitä saisi toimittaa jatkossa vain suurimmille tehtaille, joissa niistä tehtäisiin hilloa.
Uskomatonta todella.
Pahempi vaara on heisimadot. Niitä ei saa ihmisestä pois ja ne voivat lopulta tuhota maksan. Heisimatoja ei vielä ole Suomessa tai Ruotsissa, mutta muualla on. Niiden ennustetaan leviävän Suomeenkin. Siis niitä on metsämarjoissa.
tiedä että ulkomaiset marjat pitää aina kuumentaa kunnolla? Onhan tästä jo vuosien ajan infottu...Eikä näytä menevän perille edes ammattilaisille!??
PUOLALAISTEN norovadelmien sijaan suosia kotimaisia!