Pastöroimattomat maitotuotteet, erityisesti juustot?!
Miten ihmeen tarkkana noiden juustojen kanssa pitääkään raskausaikana olla? Kotimaisista juustoistahan nyt on helppo todeta onko pastöroitua vaiko ei, mutta entäs ulkomaiset juustot?!
Meillä käytetään ruoissa paljon juustoja, erityisesti Etelä- ja Keski-Eurooppalaisia ja usein kun ne tuodaan reissusta mukana, niin paha sanoa ovatko pastöroituja. Meneekö ruokavalio nyt ihan uusiksi, kun olen raskaana?
Tietääkö kukaan, saako Suomesta pastöroidusta maidosta tehtyä parmesania? Sitä jään erityisesti kaipaamaan, jos pitää sinnitellä ilman...
Ja vielä, saako sitten esim. vuohenjuustoa syödä, jos se on tehty pastöroidusta maidosta?
Huh, taas paljon kysymyksiä noviisilla. Kiitos, jos viitsitte auttaa! :)
Killa
Kommentit (12)
Toki niitä pastöroimattomiakin juustoja saa syödä kunnolla kuumennettuina. Vaikka tykkään kovasti juustoista, jätän raskausaikana suosiolla väliin reissuilta tuodut " torijuustot" noin niin kuin raakoina. Parmesania olen syönyt huoletta sellaisenaan, samoin vuohenjuustoa sekä kotimaisia tuorejuustoja ja homejuustoja.
KL.
onnea vaan tähän juustoviidakkoon sukeltamisesta! :)
pastöroidusta maidosta tehtyjä tuorejuustoja saa kyllä syödä, niinkun joku tässä jo sanoikin. saahan rahkaa ja jogurttiakin. niissä (tuorejuustoissa) kai enemmänkin ongelmana säilyvyys, kuin listeria, joten jos on kauan ollut jääkaapissa avattuna, ei ehkä enää kannata maistella. samoin mun käsittääkseni Auraa esimerkiks saa syödä, koska on tehty pastöroidusta maidosta.
eikös pitkään kypsennetyt juustot (eli ns. kovat juustot) ole turvallisia, vaikkei olisikaan pastöroidusta maidosta tehtyjä? ja muitakin juustoja voi syödä, jos on kypsennetty esim uunissa tai keitetty, vaikka pizzan tai lämpösten voileipien päällä, tai keitossa tai kastikkeessa, niinkun viimeisin vastaaja kirjoittikin.
onneks ei tartte ihan kokonaan kaikista herkuista luopua!
t.VadelmaMama
Voi jestas kun tämä raskaana oleminen on hankalaa tässä sääntöviidakossa! Hysteerinen esikoistaan odottava kun olen, en haluaisi ottaa mitään riskejä näiden asioiden suhteen ja maalaisjärki on kadonnut aivan kokonaan! ;)
Siis oikeastiko noita pastoroimattomasta maidosta valmisettuja kovia juustoja voisi syödä kuumennettuna?! Kun Espoon listassa kielletään ensinnäkin
" Pastöroimaton maito, siitä valmistetut tuorejuustot, homejuustot"
eli tavallaan pehmeät juustot, mutta tarkennuksessa on kuitenkin, että
" Kaikki Valion valmistamat juustot valmistetaan pastöroidusta maidosta, paitsi tuontijuustot Appenzeller Switzwerland, Grana Padano, Parmesan kokonainen. Arla Foodsin kaikki tuotteet on valmistettu pastöroidusta maidosta. Homejuustoa ei tule syödä, paitsi pastöroidusta maidosta valmistettua voi syödä jos se on kypsennetty hyvin (esim. uuniruuassa)"
eli siinä taas mielestäni kielletään kuitenkin esim. tuo parmesan!
KTL taas näytti suosittelevan (listeriavaarasta puhuttaessa) välttämään pastöroimatonta maitoa ja siitä valmistettuja tuotteita sekä pehmeitä kypsytettyjä juustoja (esim. home- ja tuorejuustot), muttei puhunut kovista erikseen mitään.
Ja vielä tuosta kypsennyksestä: onko tietoa, että mikä olisi sitten riittävä kypsennys? Esim. jos nyt pizzan päällä olisi pastöroimatonta juustoa, niin riittääkö se normi pizzan paistoaika? (Kuukauden päästä olisi Italian matka tiedossa...)
Kiitos taas! :)
Killa
Eli esim. pizzan päällä voi hyvin syödä vaikka homejuustoa.
niinhän tuo teksti tuolta espoon sivuilta olisi tosiaan tulkittava, ettei edes kovia juustoja saa syödä, jos on tehty pastöroimattomasta maidosta. Valiolta kun joskus aikanaan kysyin asiasta, sanoivat, että esim emmental tehdään termisoidusta maidosta. se on joku miedompi käsittely, kuin pastörointi, mutta koska kyse on kovasta pitkään kypsytetystä juustosta, on se sellaisena turvallinen. olen sitten olettanut sen koskevan myös muita juustoja. höh. aina jotain...
laitapa postia Valiolle, varmaan osaavat antaa tarkempaa tietoa.
t.VadelmaMama
Joskus tulee kyllä kirottua tuota kuuluisaa Espoon-listaa, voisivat edes päivittää sitä :).
Ei vais. Huomaa, että esimerkiksi parmesanin kohdalla lukee " kokonainen" , harvemmin sitä tulee kokonaista ostettua. Älä kysy, miksi juusto on paloina ostettuna turvallista -siitä pitää soittaa listan laatijalle tai Valiolle.
Ehkä mä vaan luen tota listaa kun piru Raamattua, mutta kyllä sitä Italiassakin syntyy terveitä lapsia. Ensimmäistä odottaessani tutustuin myös ulkomaisiin lähteisiin enkä muista että yhdessäkään olisi kielletty parmesania. Kokeile googlettaa esim. hakusanoilla parmesan listeria?
Kovat, pitkään kypsytetyt juustot ovat jo sinällään turvallisia.
Mutta jos tuntee vähänkin epävarmuutta juustoja syödessään voi ne jättää pois ja nauttia kalkkilisänsä jotenkin muuten. Parempi niin kun että puoliväkisin syö juustoja ja tuntee siitä huonoa omatuntoa.
KL.
Me asutaan italiassa, ja oon kylla ihan surutta vedellyt juustoja naamaan koko ajan. Kovia juustoja siis, en niita tuttujen omasta maidosta valmistamia kotijuustoja kumminkaan! Sanoisin etta pitsaa vaan huoletta napaan, ensinnakin se mita siihen paalle yleensa laitetaan ei ole oikeata mozzarellaa vaan pastoroidusta maidosta tehtya korviketta (jos listalla on mozzarella di buffala, ota sita, hyvaa!), ja toisekseen se uuni on sen verran kuuma etta kylla siella bakteerit kuolee. Tuoreitten hedelmien ja vihannesten kanssa taytyy olla tarkkana, samoin raa' an lihan ja ilmakuivatun kinkun, niissa saattaa olla toksoplasma.
...täällä rapakon takana taasen ongelmia aiheuttavat leikkeleet, joita ei saa syödä kuumentamatta eli kinkku mikron kautta leivälle :(
Kaikki pehmeät juustot olen kiltisti jättänyt väliin oli kyseessä sitten pastöroidusta tai pastöroimattomasta maidosta valmistettu juusto, tosin kuumennettunahan noitakin saa syödä.
Yksis
Valiolla on sallittua parmesan juustoa ! Itsekin kauhulla ajattelin että tulee lopettaa kokonaan sen syöminen. Esikoistani kun odotin kolmisen vuotta sitten, muistaakseni en kyllä tajunnut varoa ns. tavallista parmesaania. Mutta nyt tosiaan kun löysin juustohyllystä Valion pastöroidusta maidosta tehdyn parmesaanin, siirryin siihen. Minä ymmärrän tuon kokonaisena maininnan tarkoittavan juuri niitä valmiita paloja joita myydään, koska vaihtoehtohan on raaste, joka ei kylläkään ole sitten yhtään oikean makuista.
Soitin Eviraan ja sain langanpäähän mikrobiologin, jolta sain seuraavaa tietoa listeriasta: bakteeri tosissaan kuolee kunnolla kuumennettuna eli hänen mukaansa uunissa valmistettua ruokaa, jossa on pastöroimatonta maitotuotetta, on turvallista syödä (listerian osalta). Varoitti kuitenkin, että mikrossa kuumennettu ruoka ei ole turvallista, sillä ruoka voi lämmetä epätasaisesti.
Hieman oli kieliongelmaa (kotoisin kai Puolasta tämä biologi), joten en sitten piinannut häntä enempää kyselemällä tarkemmin.
Puddighinu: kiitos kommenteista! Pizzaa odotan jo kuola valuen! ;) Hyviä vinkkejä muutenkin!
Ja kiitosta taas kaikille muillekin kommentoineille!
Killa
Tosiaan, kyllä voit ihan huoletta syödä juustoa (joka on täällä Italiassa mozzarellaa) pizzassa. Ja mozzarella di bufala on tosiaan eri hyvää, suosittelen minäkin!
Mutta, parmesanista sen verran, että itse en ole sitä uskaltanut syödä. Yksi suomalainen nainen neuvoi, ettei hänkään syönyt raskausaikana. En nyt muista mitä siinä pakkauksen päällä pitäisi lukea, että voisi syödä. Ja Valiolta kysyin alkuraskaudessa juustoista ja heidän valikoimassaan oleva tuonti-parmesani tehdään raakamaidosta eli pastöroimattomasta maidosta, joten sitä eivät suositelleet syömään.
Heff@lump 24+4
siis ruokavalio. Itsekin syön yleensä paljon juustoja, mm. niitä pehmeitä vuohenjuustoja. Raskausaikana olen kuitenkin vähentänyt niiden syönnin minimiin. Pastöroimattomia juustoja en syö ollenkaan, enkä homejuustoja. Näissä listeria helpoiten pärjää. Jotain suomalaista pastöroitua fetaa ja créme bonjouria olen pari kertaa vedellyt syyllisyyttä potien :)
Ranskassa osa juustoista tehdään pastöroidusta maidosta, osa ei. Juustopaketissa yleensä lukee onko maito " pasteurisé" , " UHT" eli iskukuumennettua vai jotain muuta. Siellä on käytössä myös joku ihme mikrosuodatusmenetelmä, josta en tiedä kuinka turvallinen on. Ja jotkut juustot tehdään kokonaan käsittelemättömästä maidosta.