Saako raskaana ollessa syödä esim. mozzarellaa tai vuohenjuustoa pizzassa?
Eilen ainakin tule vedettyä mozzarella pakastepizza (lämmitys uunissa 10 min. 200 asteessa). Ja nyt iski pelko listeriasta...
Ja muutenkin: onko siis niin ettei saa syödä mitään juustoa mikä ei ole valmistettu pastöroimattomasta maidosta? Ja että esim. Valion homejuustoa saa syödä hyvin kypsennettynä vain jos se on valmistettu pastöroidusta maidosta?
Olenko ylivaroivainen jos siis raskausaikana käytän vain Valion ja Arlan valmistamia tuotteita ja niistäkin vain pastöroidusta maidosta valmistettuja?
Kommentit (5)
Olen täysin samaa mieltä edellisen kirjoittajan kanssa :)
Ja listeriabakteeri kuolee kun sen on esim. kuumentanut yli 72-76 asteessa. Eli kyllä tosiaan voit syödä.
Ja listeriaahan siis voi saada majoneesista, salaatinkastikkeista, salaatista ja vihanneksistakin. Sen saaminen on erittäin pieni riski, noin ylipäätään:)
Onko tieto ihan faktaa? Olen katsellut pakkauksia ja Valion mozzarellassa ja fetassa lukee aineena pastöroitu maito mutta Aura-juustossa vain maito. Sen olen jättänyt siksi väliin raakana, mutta fetaa ja mozzarellaa olen syönyt.
kaikki Ingmanin juustot ovat pastöroidusta maidosta valmistettuja. Sellaisen vastauksen sain Ingmanin kuluttajapalvelusta kun sieltä kyselin. Vaikka siis aina pakkauksessa ei siitä mainintaa olekaan!:)
" 5. Valion tuotteet ja raskaus
Kaikki Valion valmistamat tuotteet on valmistettu pastöroidusta maidosta. Osassa emmental-juustoista käytetään ns. termisointia, joka on pastörointia hieman lievempi lämpökäsittely. Kyseiset juustot ovat kovia ja pitkään kypsytettyjä ja sellaisena turvallisia." (löytyy Valion sivuilta kohdasta " usein kysyttyjä kysymyksiä" ). Tosin tuon Auran osalta kertovat, että homejuustot yleensä kuuluvat raskauden aikana vältettäviin tuotteisiin.
Eli siis pizzan päällä kuumennettuna on turvallista, mutta muutenkin pastöroidusta maidosta tehdyistä juustoista saadun listerian riski on minimaalisen pieni. Se voi tarttua yhtä hyvin epähygienisten työvälineiden kuin huonosti pestyjen kasvistenkin välityksellä.
Toiseksi, Valion kaikki juustot on tehty pastoröidysta maidosta, joten asiaa ei edes tarvitse erikseen tarkastaa paketista.
Tosin neuvolan suositushan on että home- ja tuorejuustoja edes pastöroidusta maidosta tehtynä ei kannattaisi syödä, mutta pidän tätä turhana vouhotuksena, sillä margariinista tms. listeria on useammin Suomessa levinnyt. Itse syön huolettomasti ulkolaisiakin juustoja (myös " raakana" ) kunhan ovat vain pastöroidusta maidosta tehtyjä. Riski on niin naurettavan píeni - esimerkiksi autoilu on paljon vaarallisempaa.