Tapahtumat

Kun kirjaudut sisään näet tässä ilmoitukset sinua kiinnostavista asioista.

Kirjaudu sisään

kiinteiden aloittaminen

01.09.2008 |

Odottelen jokseenkin innolla sitä että meillä aloitetaan kiinteiden syöminen. Toki siihen mennee vielä ainakin kuukausi (poika tulee huomenna 3 kk) mutta tottakai asia jo mielessä pyörii.



Millaisella rytmillä kiinteitä aloitellaan? Annetaanko ensi vain kerran päivässä pieni lusikallinen ja onko sillä väliä, millä aterialla sitä annetaan? Kuinka nopeasti rytmi muutetaan sellaiseksi, että joka aterialla syödään maidon lisäksi kunnon mössöä?

Kommentit (4)

Vierailija
1/4 |
01.09.2008 |
Näytä aiemmat lainaukset

Vauva on reilun viikon yli 4 kk ja päätin että tänään alkaa soseet. Tänään annan ehkä teelusikallisen perunaa "lounaaksi" ja "päivälliseksi", huomenna pari tl ja ylihuomenna ehkä pari ruokalusikallista. Miten nyt alkaa kelpaamaan. Viikon päästä sitten lisään ehkä porkkanan tai maissin. Jos mitään ongelmia ei tule niin jatkossa lisään ehkä pari makua viikossa, ja 5-kuisena sitten puuron iltapalaksi. Aika pitkälle mennään noilla 2-3 aterialla päivässä, mulla on joku ohje jossa 7-kuisena sitten on 5 sose/puuroateriaa päivässä.

Vierailija
2/4 |
02.09.2008 |
Näytä aiemmat lainaukset

Me aloiteltiin juuri tytön 5kk kanssa soseiden maistelua. Me aloitettiin maissisoseella ensin pari lusikankärjellistä kaksi kertaa päivässä ja seuraavina päivinä vähitellen lisättiin määrää ja annettiin edelleen pari kertaa päivässä. Yhtä laatua kannattaa aluks antaa muutaman päivän ajan niin näkee tuleeko jotain oireita. Seuraavaks ajateltiin antaa riisipohjaista vauvapuuroa (veteen sekoitettava jauhe) ja sitten maissin sekaan porkkanaa ja vähitelleen mukaan myös hedelmäsoseita ja sitten vasta perunaa. Monet aloittaa perunasta, mutta yllättävän monelle vauvalle peruna ei sovikaan ja siitä tulee masuvaivoja. Myös bataatti on hyvä aloitusvihannes, mutta siitä ei ole olemassa valmista sosetta. Kaikkea uutta kannattaa aina antaa aluksi päivällä, eikä illalla niin mahdolliset masukivut ei sitten tule yöllä. Kiinteiden alottamisesta on tosi hyviä ohjeita Piltin, Bonan, Semperin ym sosevalmistajien nettisivuilla. Onnea maisteluun!

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Vierailija
3/4 |
02.09.2008 |
Näytä aiemmat lainaukset

neljän kuukauden iässä soseiden maistelu. Joka päivä annoin jotakin hedelmäsosetta (välillä kokeilimme myös perunaa) pikkulusikalla, mutta kolmeen viikkoon oikeastan mitään ei mennyt perille! Alkoi jo usko olla koetuksella, kun aivan kaikki poika pullautti ulos... Mutta sitten yhtäkkiä, siis kolmen viikon kuluttua aloituksesta, soseet alkoivat mennä hyvin. Viiden kuukauden iässä mukaan otettiin iltapuuro, joka meni alusta asti ongelmitta. Liharuuat otettiin mukaan kuusikuukautisena. Nyt poika on 7 kk, ja meillä on seuraavanlainen ateriarytmi: aamupuuro (menee ruuista huonoiten), lounas (= liharuoka), joskus hedelmäsosetta välipalaksi, päivällinen (= liharuoka) ja iltapuuro. Ja kaupan parjattuja soseita syödään! :)

Vierailija
4/4 |
02.09.2008 |
Näytä aiemmat lainaukset

Me saatiin neuvolasta tosi hyvä opas 'ensilusikallisesta lautaselliseen' tai jotain vastaavaa, en tiedä onko tämän alueen oma vai ihan yleinen. Eli kannattaa kysellä.



Tyylejä on monia, mutta meillä aloiteltiin näin: ensimmäisenä päivänä aamupäivän päikkäreiltä herättyä eli lounasaikaan 1 tl perunaa äidinmaitoon, seuraavana päivänä 2 jne. No, viidentenä päivänä poika älysi homman ja veteli jo vauhdilla kunnon satsin, niin en sitten lähtenyt rajoittamaan. Aloitettiin siis perunalla, sitten porkkana, sitten maissi. Meillä oli ensimmäisen viikon vatsa aika kovalla, olisiko sitten johtunut tuosta perunasta, vai kiinteästä ruuasta yleensä. Noin viikon jälkeen lähdettiin reissuun, joten siellä syötiin kaupan soseita, ja kun tultiin takaisin kotiin, en enää tehnyt itsetehtyjäkään äidinmaitoon vaan veteen. Bataattia maisteltiin vasta n. kk päästä, mutta sitä suosittelen vaikka ihan aloitusmauksi, meillä se on ihan suosikki. Parin viikon päästä otettiin mukaan 'päivällinen' ja hedelmät/marjat, joista ekana muistaakseni päärynä, eli iltapäivän päikkäreiden jälkeen syötiin hedelmä- tai marjasoseita. Ensimmäiset maut otettiin niin, että melkein viikko maisteltiin yhtä, mutta kun mistään ei tullut oireita, niin parin viikon päästä otettiin jo parin päivän vauhdilla uusia makuja.



Varmaan mitä nuorempana aloittaa, sitä pienemmillä annoksilla kannattaa aloitella ja varovasti uusia makuja mukaan. Itse tykkäsin harjoitella soseiden syöntiä aamupäivän päikkäreiden jälkeen, koska silloin vauva on meillä virkeimmillään.



Meillä kiinteitä siis aloiteltiin kun vauva oli 5 kk, silloin alkoi mennä selvästi enemmän maitoa, eikä minulla tahtonut enää rintamaito riittää. Kuukauden kuluttua eli pari päivää vajaa 6 kk iässä otettiin mukaan puurot, aloitettiin riisihiutalepuurolla. Oli tarkoitus ottaa ensin vain aamuun, mutta kun maitoa alkoi illalla mennä suuret määrät, niin otettiin nopeasti myös iltapuuro mukaan. Nyt siis aamupala puuro marjasilmällä, lounaaksi kasvissosetta, päivälliseksi hedelmäsosetta ja iltapalaksi puuro marjasilmällä. Ollaan nyt syöty vasta tuota riisipuuroa, seuraavaksi kokeillaan muita puuroja, ja n. 7 kk iässä olisi tarkoitus kokeilla lihaa.



Aluksi imetin aina soseen maistelun päälle, mutta nyt kun soseita menee jo kunnon annos kerralla, niin annan maidon aamulla n. puoli tuntia ennen puuroa, välipalaksi pari kolme kertaa päivässä, illalla n. puoli tuntia puuron jälkeen, ja kerran yöllä. Kuitenkin 4-6 kk iässä maidon pitäisi vielä olla se pääravinnonlähde.



Itse tykkään tehdä kasvissoseita niin, että soseutan pakastimeen yhtä makua kerrallaan jääpalalokeroon, sieltä voi sitten sulattaa erilaisia yhdistelmiä, esim. yhdet palat perunaa, porkkanaa, kukkakaalia ja kesäkurpitsaa. Kaupan soseita syödään kun liikutaan kodin ulkopuolella. Niin, ja hedelmiä en ole itse tehnyt. Puuro meillä on keitetty oikeista puurohiutaleista, mutta olen survonut ne pienemmäksi sauvasekoittimella. En ollut muistanut ostaa vauvapuuroja ja tajusin, että tuohan on ihan kätevää.