Vinkki soseita aloittavalle
Heippa!
Olen aloittanut 6-kuisen vauvelini kanssa soseilut ja teen oikeastaan kaikki soseet itse. Se on musta tosi kivaa puuhaa ja niiiiin kätevää.
Laitan kaikki valmistamani hedelmä-/marja-/kasvissoseet jääpalapusseihin (en siis rasioihin, vaan pusseihin) ja niistä on todella helppo ottaa sen kokoiset annokset vauvalle kuin tarvitsee. Meillä aluksi kun opeteltiin eri makuja, riitti yksi tai kaksi palaa, nyt menee jo kuusi.
Kätevintä on se, että eri makuja on helppo yhdistellä. Kun olen tehnyt erikseen esim. päärynäsoseen, mangososeen ja luumusoseen, niitä on helppo yhdistellä miten vaan! Ja sama koskee tietty kasvissoseita. Ja niitä on myös tosi helppo laittaa puuroihin ja velleihin mauksi.
Suosittelen lämpimästi! Oon ite ihan ihastunut näiden jääpalapussien kätevyyteen:) (Ei siis ole oma keksintö, eli kunnia jollekin muulle)
Sitten vaan soseilemaan:) Mä meenkin just antamaan meitin pojalle ohrapuuroa, ja sekaan laitan muutaman palasen päärynää:) Hetken kun lämmittää mikrossa, niin valmista on. Nam nam. Ja napero tykkää!
Rooibos ja Teemu 6 kk (+ rapiat päälle)
Kommentit (16)
etkö tiennyt, että hedelmä- ja marjasoseet pitäisi ostaa vauvanruokapurkeissa, nyt kun ei kotimaisia saa. Vihannestiskiltä ostetuissa hedelmissä ja marjoissa on RUNSAASTI lannoitteita ym. myrkkyjä. kysy asiaa vaikka neuvolasta, tämän saman vastauksen saat kaikilta asiantuntijoilta.
tiedoksi, että tuskinpa ne purkkisoseet on sen myrkyttömämpiä tuolla perusteella. En ole ainakaan nähnyt kotimaisia mangoja ja päärynäkin kasvaa täällä kehnosti, ja tuskin tehtailla on mitään erikoissopimuksia ilman myrkkyjä valmistetuista marjoista. Eiköhän raaka-aineet hankita sieltä, mistä halvimmalla saadaan.
Ja aika moni keittelee talviaikaan soseensa omista pakastemarjoista :-).
Niinhän se on, kukin tyylillään. Minulle jääpalapussit ovat kätevin tapa (koska ei tarvitse ostaa hirveesti jääpalarasioita ja silti voi tehdä iiison satsin sosetta kerralla). Ei ole musta mitenkään sottaisaa.
Ja en ole neuvolasta saanut mitään noin jyrkkää ohjetta, vaan ihan normaalisti saa kuulemma soseita tehdä, eikä tarvitse panikoida lannoitteista jne.
Toivoisin näissä keskusteluissa rakentavaa ilmapiiriä, ettei heti lytätä toisen toimintaa jos oma toimintatapa tai ajatus tuntuu parhaalta. Meitä on moneen junaan ja toimintatapoja on monia. Toiselle sopii yksi, toiselle toinen. Kuitenkin jokainen teemme niin kuin itsellemme ja lapsellemme parhaaksi näemme. Minun tapani ei ole ainoa oikea, eikä varmaan jonkun toisenkaan.
Rooibos.
että on hyvä juttu, kun vauvamme on tottunut itsevalmistettuihin soseisiin. On kuulemma helpompi siirtyä yhteisiin ruokiin. Ei meillä ainakaan ole mitään purkkiruuan ehdottomuudesta talviaikaan kerrottu, vaikka Nestle- Bonan kirjanen neuvolasta annettiin.
Meillä kyllä löytyy ihan omia luomuomppuja, -mustikoita ja -puolukoita pakkasesta. Ja bataattia ei taideta edes näillä leveyksillä viljellä? Eiköhän enemmän myrkkyjä siirry vauvaan äidinmaidon kautta, mikäli äiti ei syö terveellisesti ts. syö epäilyttäviä ruokia tai laihduttaa.
Alkuperäiseen ruuan pakastustapa-keskusteluun kommentoisin sen verran, että miten saatte sosepalat irti muovisista jääpalalokeroista ilman sulatusta? Meillä soset pakastetaan pieniin pakastusrasioihin 2 annosta/rasia ja lihamössöt jäädytän " kakkaroina" lautasella ja siirän sitten jäiset pussiin. Kun jääpalalokeroista ei irtoa.
Pampula
joskus jotain, että kaikki perunat,vihannekset ym mistä vauvalle tekee pitäis ainakin ostaa luomuna. En tiedä sitten, me ollaan aina syöty purkkipöperöitä.
Olen ollut pari viikkoa poissa tältä palstalta ja nyt jo heti ensimmäisessä lukemassani viestiketjussa alkaa olla meininki kuin KaksPlussan vauvapalstalla! Eli ei mitenkään positiivinen siis... Ap halusi antaa hyvän vinkin muille ja heti jotkut besservisserit tyrmäävät hänet omilla kommenteillaan.
Tsot, tsot! Yrittäkäähän vähän käyttäytyä! *huokaisu* Toivottavasti edes seuraava lukemani viestiketju olisi positiivisempi... ;)
Eli olen huomannut vielä kätevämmäksi konstiksi pakastaa itsetekemäni soseet uunipellillä leivinpaperin päällä. Nostan siis lusikalla kökköjä paperille ja työnnän pellin pakkaseen. Hetken kuluttua kököt ovat jäätyneet ja siirrän ne isompaan muovirasiaan. Kivaa ja helppoa vaikkei tulekaan kauniinmuotoisia sosekuutioita kuten jääpalarasiasta, mutta eipähän tarvitse tiskailla jääpalarasioitakaan =)
Yritin aluksi käyttää jääpalapusseja (muistan lukeneeni sen vinkin jostain), mutta se ei tuntunut onnistuvan (sose oli kai liian sakeaa jotta olisi mennyt siististi pussiin). Niinpä olen käyttänyt muovisia jääpalamuotteja, niihin on helppoa lusikoida sose. Sulattaminen onnistuu siten, että huuhtelee muovimuotin pohjaa kuumalla vedellä, jolloin sosepalat irtoavat helposti ja sitten ne voi joko laittaa minigrippussiin ja pakkaseen tai sulattaa ne mikrossa.
Tämä EI ole kritiikki niitä kohtaan, jotka käyttävät jääpalapusseja, vaan ainoastaan kertomus siitä, mikä keino meillä toimii - jokainen tehkööt siten kuin parhaakseen näkee. Erilaisia vinkkejä on kuitenkin kiva lukea, kiitos tämän ketjun aloittajalle hyvästä aloituksesta!
Missään en ole kuullut sanottavan, että itse tehdyt soseet olisivat epäterveellisempiä kuin kaupan valmiit soseet. Äitiyspakkauksessa oli esite imeväisikäisen lapsen ruokailusta (STM:n julkaisuja), jossa oli jopa ohjeet, kuinka itse tehdä soseet yms.
itsetehdyt peruna ym.soseet aina voita noi ikivanhat ja teolliset purkkiruuat, jotka säilyykin purkissaan tyyliin vuoden..!!!
mä en ole ainakaan noita lapselle antanut noita valmisruokia..ainoastaan nyt isommalle lapselle (2 v 2 kk) olen ostanut välipalaksi noita muksu-hedelmäsoseita (omenamansikkaaprikoosi), kun ne on pelkkää hedelmää eikä ole lisäaineita eikä sokeria lisätty..
yksi hyvä vinkki hedelmien suhteen on (tai ainakin itse olen tykännyt näin) antaa päärynä esim. suoraan hedelmästä niin että kuorii siitä kyljestä vaan vähän ja sitten lusikalla kovertaa..tuoretta ja hyvää :)
toinen kätevä juttu on höyrykeittimen käyttö, jos sellainen huushollista löytyy..eli sinne vaan perunat ja kasvikset, kalaa ym. ja koko perheelle riittää, vauvalle voi sitten jatkaa tissarilla (siis rintamaidolla) soseeksi..myös kätevää, kun ei tarvii erikseen tehdä vauvan ruokia..myös noi pakastepussit ja kaiken maailman rasiat on ihan käteviä hätävaroja, itse en tosin ole pahemmin hedelmiä pakastellut (mangoa muistaakseni kyllä minigrippipusseihin, kun ostin sillon sellaisen tukun jättimangopyre purkin, jossa oli jotain 5 kg..)
t.anni 39+
Ap antoi vinkin, ja muut vastaavasti antoivat omia vinkkejään - vai menikö multa jotain ohi? Kukin tyylillään, on vaan kiva lukea ja jakaa miten muut toimii, monesti oon täältäkin saanut tosi hyviä vinkkejä.
Tipsu71:
Ap halusi antaa hyvän vinkin muille ja heti jotkut besservisserit tyrmäävät hänet omilla kommenteillaan.
Jokainen tietysti syöttää lapsilleen mitä haluaa, enkä tyrmännyt omatekoisia soseita muuten kuin vain TALVIAIKAAN ja HEDELMIEN ja MARJOJEN osalta. nimenomaan lastenruokavalmistajat tekevät yhteistyötä sopimusviljelijöidensä kanssa, jolloin raaka-aineet ovat myrkyttömiä (myrkyttömämpiä?? onko tässä maailmassa mikään nykyään täysin myrkytöntä..). Itse olen jatkuvasti tekemisissä ruoka-aineiden ja elintarvikkeiden kanssa, ja kaikennäköistä nähtyäni pyrin viimeiseen asi välttämään paljon lannoitettuja hedelmiä/marjoja lapsellani. Tästä saan taas varmaan paskaa niskaani ja sata haukkujaa perääni, mutta en voisi kuvitellakaan ostavani kaupan hedelmätiskiltä esim omenia tai päärynöitä vauvan soseeseen, niitä kun myrkytetään niin useita kertoja ja voimakkailla aineilla. eivät ne tee hyvää aikuisellekaan, sen puoleen.
Kieltämättä jotkut viestit ainakin kuulostavat (ei ehkä ole tarkoitus) vähän tyrmääviltä.
Itse en ole vielä kokeillut erilaisia tapoja tehdä tai säilöä soseita, mutta kohta aloitellaan. Saa sitten nähdä mikä tapa luonnistuu parhaiten...
Purkkisoseista ja itsetehdyistä vielä sen verran, että yllätyin hurjasti, kun ystäväni allergista vauvaa käytettiin ihotautilääkärillä ja tohtorisetä sanoi, että hyvä kun olette antaneet purkkiruokaa. Etenkin purkkimarja/hedelmäsoseet sisältävät kuulema vähemmän allergiaa aiheuttavia aineita kuin itsetehdyt.
Teen kasvissoseet aina itse ja 2-3 päivän annoksen jääkaappiin. En siis pakasta. Pakkasesta löytyy minigrip pusseihin pakastettua lihaa ohuena levynä josta saa käsin ihan mukavasti lohkastua sopivan palan. Sen lisää sitten joka annokseen erikseen.
Marja- ja hedelmäsosee osta kaupasta piltin tai bonan. Sempperi ei maistu meidän neidille. Banaanin mössää itse kun sitä annan.
kukin tekee tyylillään ja parhaaksi havaitsemalla tavalla.
Muotteja ei periaatteessa tarvi kuin muutaman, sillä jäätyneet palaset on helppo kipata pakasterasiaan ja napata siitä kerralla tarvittava määrä ja muotit ovat taasen valmiit käyttöön.
Miten ihmeessä saat soseen siististi pussiin? Pelkkä ajatuskin kuulostaa työläältä ja sotkuiselta... Kyllä minäkin soseita jääpalaRASIOISSA pakastin ja nyt isommissa pakasterasioissa kun teen isompia satseja. Soseen pussiin ujuttaminen tuntuu ajatuksena vieraalta - ja sottaiselta!
Itse käytän niin kuin varmaan monet muutkin lasisia lastenruokapurkkeja. Niihin voi sitten annostella vaikka kuinka vähän tai kuinka paljon. Mutta kukin tyylillään :)