Miten teette uunijuurekset?
Jossain tv-ohjelmassa näin, miten uunijuurekset lilluivat punajuuresta tulleessa nesteessä jota näytti olevan vuoka puolillaan. Mietin, että eikö uunijuurekset paahdeta uunissa ei keitetä tolleen?
Itse esikeitän juurekset (punajuuret erikseen) puolikypsiksi. Uuni päälle 220 asteeseen. Juurekset uunipellille, päälle suolaa, pippuria ja muutama tippa oliiviöljyä. Pelti uuniin ja juureksia paahdetaan siellä kunnes neste haihtuu ja juurekset saavat vähän väriä.
Miten sinä teet ne?
Kommentit (21)
Itse pilkon ne juurekset, laita pellille, suolaa&pippuria päälle ja voitelen oliiviöljyllä. En esikeitä, eikä tule mitään liemiä. 225 asteessa paistelen tai 200 jos kiertoilmauuni (näin tulee parempia).
Mä laitan kaikki ensin sipulit, porkkanat, lantut ja perunat paistivuokaan. Lisään oliiviöljyä, hunajaa, suolaa pippuria ja yrttejä. Sekoitan hyvin. Lisään öljyssä pyöritellyt punajuurilohkot. Paistan uunissa 200 asteessa n 1h, puolivälin paikkeilla laitan bataattilohkot mitkä kypsyy nopeammin. Ei tule punajuurinestettä pohjalle eikä tarvitse keittää etukäteen mitään
Tällä ohjeella:
Paahtokasvissatsiin pilkotaan esimerkiksi munakoisoa, porkkanaa, paprikaa, punasipulia ja kesäkurpitsaa. Kesäkurpitsasta kannattaa poista vetinen siemenosa. Kasviskuutiot laitetaan suureen kulhoon ja sekoitetaan joukkoon hieman oliiviöljyä (tai rypsiöljyä) ja kuivattuja yrttejä (timjami ehkä paras). Sitten seos kaadetaan uunipellille leivinpaperin päälle ja paahdetaan kuumassa uunissa (esim. 250 C), kunnes kasvikset ovat saaneet kivan värin. Tämä on tärkeää: kasvikset suolataan vasta paahtamisen jälkeen. Jos suolan lisää ennen uunia, se irrottaa vihanneksista nesteet, ja lopputulos on vetinen – ei paahtunut. Myös mustapippurit voi rouhaista pintaan paahtamisen jälkeen.
Perunaa, bataattia, sipulia, porkkanaa ja kenties myös lanttua uunipellille. Kaikki raakana, kuorittuna ja pilkottuna. Päälle oliiviöljyä jos sitä sattuu olemaan. Rypsiöljyä muussa tapauksessa. Mausteeksi vähän suolaa ja (tuoretta) timjamia ja/tai rosmariinia. Sekaan kenties vielä muutama kokonainen valkosipulin kynsi. Uuniin 200 asteeseen, kypsennys n. 30 min ja sekoitus välillä.
Paltamon Kontiomäen Shellillä on TODELLA herkullisia uunijuureksia aina lounaalla. Voi, kun sellaisia osaisi tehdä, käykääpä joskus maistamassa!
Ostan valmiit kasvikset ja työnnän kiertoilmauuniin.
Useat juurekset luovuttaa nestettä, kun ne alkaa olla kypsiä jos on suolannut ne. Jos ei muuten, sipuli viimeistään saa sen nesteen vuokaan, jos pohja on aivan täynnä. Jos laittaa bataattia ja perunaa, ne imee kosteutta. Teen lähes viikottain ja ovat nimenomaan uunissa hitaasti paistettuina makeita ja todella hyviä.
Käytän kuitenkin alle 200 lämpötilaa, jotta eivät kuivu liikaa. Bataatista tulee todella hyvää perunamuusimaista samalla kun puikulan puolikkaista tulee pinnaltaan ehkä vähän sipsimäisiä. Punajuuri, porkkanat, paprikat ja monet muut ovat herkullisia etenkin, kun maustaa riittävästi.
Kuorin juuurekset, paloittelen sopiviksi paloiksi. Laitan uuniin ja otan pois ja syön. En laita mitään mausteita. Juurekset maistuu hyvältä sellaisenaan, se on se idea. Sipuli ei ole juures.
[quote author="Vierailija" time="12.03.2015 klo 20:02"]
Tällä ohjeella:
Paahtokasvissatsiin pilkotaan esimerkiksi munakoisoa, porkkanaa, paprikaa, punasipulia ja kesäkurpitsaa. Kesäkurpitsasta kannattaa poista vetinen siemenosa. Kasviskuutiot laitetaan suureen kulhoon ja sekoitetaan joukkoon hieman oliiviöljyä (tai rypsiöljyä) ja kuivattuja yrttejä (timjami ehkä paras). Sitten seos kaadetaan uunipellille leivinpaperin päälle ja paahdetaan kuumassa uunissa (esim. 250 C), kunnes kasvikset ovat saaneet kivan värin. Tämä on tärkeää: kasvikset suolataan vasta paahtamisen jälkeen. Jos suolan lisää ennen uunia, se irrottaa vihanneksista nesteet, ja lopputulos on vetinen – ei paahtunut. Myös mustapippurit voi rouhaista pintaan paahtamisen jälkeen.
[/quote]
Ap kysyi juureksista.. Onko munakoiso juures? On termit sekaisin, mutta niinhän ne aina täällä:D.
Juures kasvaa mullassa, joten munakoiso ei ole juures.
On niin monta tapaa ja riippuu juureksista.
Esim:
ryöppään fenkolinpuolikkaita tai -lohkoja(koosta riippuen) suolatussa vedessä, laitan uunivuokaan, suolaa, pippuria. Sekoitan (ruoka-)kermaan valkosipulia ja vähän muskottia, kaadan fenkolien päälle, päällimmäiseksi parmesaania. Uuni n. 225C, 20 min. Tää on enemmän gratiini kuin uunijuuresjuttu, mutta samalla tavalla voi tehdä melkein mitä tahansa juureksia, kaaleja yms.
Joskus laitan vain erilaisia ylijääneitä juureksia sekaisin, kiehautan tai en. Maustan valkosipulilla, hunajalla, suolalla ja mustapippurilla, lirautan öljyä ja sekoitan kunnolla. Uuniin, 200C, aika riippuu juurespalojen koosta. Tai maustan jeeralla, kanelilla, kurkumalla, currylla ... Tai "Provençe -tyyliin": valkoviiniä, öljyä, ehkä vähän sitruunaa, basilikaa, valkosipulia, suolaa, pippuria ... Tomaatteja sekaan, ne hajoaa juuresten joukossa hyväksi soosiksi, juustoa päälle, esim mozzarellaa (ikäänkuin "italialaisittain").
Uuniporkkanoille laitan hunajaa ja salviaa tai rakuunaa.
Paloittelen ja keittelen hissukseen paistinpannulla. Joskus lorautan päälle hunajaa ja/tai kermaa.
Mä pilkon ne ja laitan päälle hiukan öljy- mausteseosta, eli hiukka pippura, cayennepippuria, yrttimausteira ja suolaa. Joskus laitan cajunmaustetta, riippuu mitä tarjoan pääruokana.Uuniin 200-220 astetta puoli tuntia tsi 40 minsaa, kun ovat kypsiä.
[quote author="Vierailija" time="12.03.2015 klo 20:14"]
Kuorin juuurekset, paloittelen sopiviksi paloiksi. Laitan uuniin ja otan pois ja syön. En laita mitään mausteita. Juurekset maistuu hyvältä sellaisenaan, se on se idea. Sipuli ei ole juures.
[/quote]
Sipuli tai paprika eivät ole juureksia, mutta ne antavat hyvin ja luonnollisemmin makua kuin mausteet. Minä laitan usein molempia vuokaan juuresten kanssa isoina lohkoina ja päällimmäiseksi ohuiksi siivuiksi leikattuna. Jos käytän puolet sitruunasta puristettuna salaattiin, laitan sen kuoret pinnalle uunissa olon ajaksi ja puristan usein toisen sitruunan suoraan uunijuureksille.
Kun on paprikaa, sipulia, sitruunaa ja voita tai oliiviöljyä, ei tarvitse välttämättä muuta kuin suolaa ja juureksissa on jo hyvin makua. Itse tykkään kyllä lisätä pippuria.
Jos jätät maustamatta, oletko huomannut, kuinka hyvin lapsesi syövät niitä? Ainakin itse maustan ihan sitä varten, että terveellisiä ruokia tekee mieli sen sijaan, että ostaa lisäksi makeisia tai sipsejä.
Paistopussiin, suolaa ja pippuria ja öljyä. Pussin kulmaan pieni reikä. Tulee juuri sopivan mehevää!
Paloiksi ja pellille. Suolaa, pippuria, jotain yrttiä, öljyä ja uuniin. 225C, pois kun siltä näyttää.
Paistan yleensä isossa vuuassa kokonaisen broilerin kanssa, eli kana keskelle ja juurekset ympärille. Sekoitan astiassa punajuurta, porkkanaa, lanttua ja sipulia, mukaan öljyä, rosmariinia, mustapippuria, suolaa ja hunajaa. 175 astetta ja 1,5h. Ei lillu vetisinä.
[quote author="Vierailija" time="12.03.2015 klo 22:00"]
Paistan yleensä isossa vuuassa kokonaisen broilerin kanssa, eli kana keskelle ja juurekset ympärille. Sekoitan astiassa punajuurta, porkkanaa, lanttua ja sipulia, mukaan öljyä, rosmariinia, mustapippuria, suolaa ja hunajaa. 175 astetta ja 1,5h. Ei lillu vetisinä.
[/quote]
Samoin. Toimii myös paistin kanssa, tosin painosta riippuen juuresten on yleensä oltava jo kypsymässä Yleensäkin liha antaa hyvin makua ja jos teen possun pihvejä, paistan ne kuumalla pannulla ja laitan reilun tunnin kypsyneiden juuresten päälle uunivuoalle. Saatan lisätä päälle vielä kerroksen pekonia, jolloin nostan uunin lämpötilaakin hieman aikaisemmin.
Yrttejä mahdollisuuksien mukaan tuoreena tai pakasteesta itsekasvatettuja, kuivia yrttejä en ole oppinut käyttämään tai sitten olen oppinut pois niistä. Saatan käyttää tuorepaprikaa, sipulisilppua ja esim chiliä raastimella.
Vierailija kirjoitti:
Paistopussiin, suolaa ja pippuria ja öljyä. Pussin kulmaan pieni reikä. Tulee juuri sopivan mehevää!
Laitan paistopussiin mausteeksi vain rosmariinia, tulee terveellisiä ja meheviä. Juuri nyt uunipussissa on puikulaperunoita, bataattia, porkkanaa, palsternakkaa ja ruusukaalia.
Ohuita lohkoja perunaa/porkkanaa/bataattia/punajuurta tms ja punasipulia. Päälle oliiviöljyä, suolaa, pippuria, tuoretta timjamia ja hunajaa. 200-220astetta ja 20-30 min uunista riippuen. Sekoitan välillä.