Tapahtumat

Kun kirjaudut sisään näet tässä ilmoitukset sinua kiinnostavista asioista.

Kirjaudu sisään

Proteiinipitoista kasvisruokaa?

Vierailija
11.03.2015 |

Haluaisin lisätä kasvisten syöntiä ja opetella tekemään ravitsevaa ja maukasta kasvIsruokaa. Ongelmana on kuitenkin proteiinit ja mielikuvituksen puute. En erityisemmin pidä soijatuotteista, varsinkaan tofua en voi sietää. Mitä muita proteiininlähteitä kasvisruokaan voi laittaa? Papuja?

Olisin tosi kiitollinen jos kertoisitte reseptejä ja vinkkejä terveellisen kasvisruoan valmistamiseen!

Kommentit (21)

Vierailija
1/21 |
11.03.2015 |
Näytä aiemmat lainaukset

Muakin kiinnostaa. Suosin kasvisruokaa, mutta nyt kun olen laskenut ruoasta saamaani proteiinin määrää on se hyvin vähäinen. Enemmän pitäisi saada.

Vierailija
2/21 |
11.03.2015 |
Näytä aiemmat lainaukset

Google !!!

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Vierailija
3/21 |
11.03.2015 |
Näytä aiemmat lainaukset

Kasvisgratiini (papujakin mukaan) on helppo valmistaa, ja siihenhän tulee juustoa. Käy broilerin kanssa hyvin. Uuniin vaan vuokaan koipia ja samalla gratinoit.

Mä laitan kasvissosesoppalautaselle raejuustoo. Niin hyvää esim. porkkanakeiton kanssa.

Vierailija
4/21 |
11.03.2015 |
Näytä aiemmat lainaukset

Jeesus sentään. Puvut, herneet,raejuusto,rahka,linssit...

Vierailija
5/21 |
11.03.2015 |
Näytä aiemmat lainaukset

[quote author="Vierailija" time="11.03.2015 klo 01:50"]

Jeesus sentään. Puvut, herneet,raejuusto,rahka,linssit...

[/quote]

 

Joo mutta miten?

Vierailija
6/21 |
11.03.2015 |
Näytä aiemmat lainaukset

Kasvispitsaa ja mozzarellaa, ja alkusalaatiksi papulinssipaprika ym.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Vierailija
7/21 |
11.03.2015 |
Näytä aiemmat lainaukset

Kaalilaatikko, hernekeitto, lasagne jne... kaikista normiruoista löytyy myös kasvisversio. Esim. kun jauhelihan korvaa soijarouheella sen makua ei edes erota.

Vierailija
8/21 |
11.03.2015 |
Näytä aiemmat lainaukset

Itse olen ollut 25 vuotta kasvissyöjä, viimeiset 15 vegaani. Ensinnäkin haluan sanoa että tämä proteiinivillitys on vasta parin viimeisen vuoden juttu. Ilmeisesti tietyt laihdutusohjelmat tv:ssä ovat aivopesseet kansan ajattelemaan että vain proteiinin syönti on tärkeää ja sitten unohdetaan kaikki muut ruoan terveysseikat.  Ruoasta tarvitaan muutakin, vitamiineja, kivennäisaineita, rasvoja, kuituja, myös sitä hiilaria. Jos näitä kaikkia ei saada niin ihmiskeho sairastuu. 

 

Ihminen ei tarvitse 180 g päivässä proteiinia. 80-luvulla kuulema kehonrakentajatkaan eivät käyttäneet proteiinia näin paljon. Liika proteiini jopa sairastuttaa. Oletteko koskaan ajatelleet että miten ihmiset ennen nykyaikaista lihan kerskakulutusta tulivat toimeen? Kyllä he tulivat, varmaan paremminkin kuin nykyajan elintasosairaat. Vielä 80-luvulla lihankulutus oli kohtuullista eikä kukaan ajatellut että nyt me varmaan kuollaan kun ei saada 180 g proteiinia päivässä. Ennen vanhaan tehtiin raskaita maataloustöitä aamuviidestä myöhään yöhön eikä lihaa syöty joka päivä.

 

Tämä proteiinivillitys on vähän sama juttu kuin 80-90-luvulla tuli kevyttuotteet eli aspartaami ja vähärasvaisuus(esim. jogurteissa rasva korvattiin liivatteella ja muilla lisäaineilla ja sokeri aspartaamilla ja kuluttajat oli onnessaan :) Tuolloin laihdutettiin hiilarilla, esim. perunalla ja ruisleivällä ja ihan hyvin tuloksin(olen seurannut erästä painonvartijaa), kuitua ylistettiin. 

 

Itse saan päivässä 55-80 g proteiinia ja se riittää minulle hyvin, jaksan fyysisesti hyvin, harrastan liikuntaa mielellään 3 tuntia päivässä ja jaksan siihen päälle tehdä vielä ruumiillista työtä. Luustoni on hyvä(on mitattu luuntiheys) ja kaikki arvot on hyvät(esim. vitamiinit, hemoglobiini, kalsium)

 

Sitten asiaan. Itse välttelen soijaa ja käytän ruoassa papuja, herneitä härkäpapua ja linssejä. Smoothieissa saatan käyttää hamppu- tai riisiproteiinia. Jos pavut eivät ole kovin tuttuja niin suosittelen alkuun linssejä. Ne on helppokäyttöisiä sillä niitä ei tarvitse liottaa. Ne ovat herkullisia keitoissa, etenkin sosekeitoissa. Viimeksi laitoin niitä lasagneen ja herkullista tuli. Seuraavaksi aion tehdä moussakaa:

http://chocochili.net/2012/05/linssimoussaka/

 

chocochilistä löytyy paljon hyviä reseptejä, kannattaa tsekkailla. 

tämäkin näyttää hyvälle:

http://blogit.hs.fi/kauhaajarakkautta/2012/03/27/laita-pataan-bataatti-ja-linssit-ja-kookos/

 

pavuista suosikkejani ovat paitsi kidneypavut ja mustapavut, niin myös kikherneet. Niistä saa ihania pihvejä, esim.

http://www.k-ruoka.fi/reseptit/kikhernepihvit/

 

Edullisimpia ja ehdottomasti herkullisimpia pavut ovat kun ostat ne kuivana ja keität ne kypsäksi itse. Purkin kyljessä on tarkempi ohje. Yön yli liotetaan. Itse keitän koko pussin kerralla ja laitan osan pakasteeseen annospusseissa. Sieltä on sitten helppo ottaa.

 

Pavut ovat tosi edullisia. Viimeksi osti papupussin, alle 2 euroa ja tein siitä 40 pihviä, joukossa oli jotain viljaa olisko ollut kvinoaa tai ohraa. Osa syötiin osa pakkaseen. Sieltä helppo ottaa valmis pihvi joskus kun on kiire päivä, keittää vaan perunat ja tekee jonkun kastikkeen soijajogurttiin tai oatlyn creme fraicheen.

 

Sitten kannattaa ehdottomasti kokeilla myös kvinoaa. Se on proteiinipitoista. 

 

Kerran olen myös hampunsiemenistä tehnyt hefua, tofun kaltaista.

 

Paljonko sitten muuten saatte proteiinia jos saatte liian vähän? Syöttekö maitotuotteita?

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Vierailija
9/21 |
11.03.2015 |
Näytä aiemmat lainaukset

9 antoin tosi hyviä vinkkejä. Lisäksi tempe ( tempe.fi ) kuutioina pannulla paistettuna ja hyvin maustettuna on herkkua, ravitsevaa, hyvin sulavaa ja kotimaista. (Ei, en ole tuossa firmassa töissä)

Vierailija
10/21 |
11.03.2015 |
Näytä aiemmat lainaukset

9 puhuu asiaa. Nykyisen proteiinivillityksen vuoksi proteiinia saadaan aivan liikaakin, vaikka 1,5 g painokiloa kohden riittäisi aivan hyvin. Tämä tarkoittaa 60-kiloisella henkilöllä 90 g/vuorokausi, ja tämä määrä on helppoa saada ravinnosta ilman mitään ihmeellisiä kikkailuita. Varsinkin jos käytät maitoa ja kananmunia, ei sinulla pitäisi olla mitään ongelmaa proteiininsaannin kanssa.  Kannattaa muistaa, että proteiinia on myös sellaisissa ruuissa jotka eivät "näytä" siltä mitä miellämme proteiiniksi. Jos siis lautaselleen ottaa vaikkapa soijaleikkeen, täysjyväriisiä ja parsakaalia, niin jokaisessa näissä ruoka-aineessa on proteiinia, ei ainoastaan siinä soijaleikkeessä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Vierailija
11/21 |
11.03.2015 |
Näytä aiemmat lainaukset

Monet tuntuvat luulevan, että proteiinin tarve on 1-1.5g per painokilo kun se on per RASVATON KILO! Ei kenessäkään normaalissa ihmisessä ole pelkkää lihasta, joten vähentäkää se ihran määrä painokiloista niin saatte oikean proteiinitarpeen. 

Vierailija
12/21 |
25.03.2015 |
Näytä aiemmat lainaukset

[quote author="Vierailija" time="11.03.2015 klo 07:33"]Ruoasta tarvitaan muutakin, vitamiineja, kivennäisaineita, rasvoja, kuituja, myös sitä hiilaria. Jos näitä kaikkia ei saada niin ihmiskeho sairastuu. [/quote]

Mihin tarkalleen ottaen ihmiskeho sairastuu, jos se ei saa hiilaria? Vinkki: Ei mihinkään.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Vierailija
13/21 |
25.03.2015 |
Näytä aiemmat lainaukset

Intialaisessa keittiössä on todella hyviä ja maistuvia kasviruokia! Maut kohdillaan ja edullista. Linssejä ja esim. kikherneitä käytetään paljon. Kirjakaupoista löytyy usein alessa hyviä keittokirjoja.

Vierailija
14/21 |
30.12.2015 |
Näytä aiemmat lainaukset

"Hiilihydraatit ovat kehon tärkein energianlähde, sillä se pystyy muuttamaan ne helposti energiaksi. Ne ovat välttämättömiä aivojen toiminnan ja fyysisten toimintojen kannalta. Keho kuluttaa hiilihydraatteja jatkuvasti, mikä tarkoittaa, että niitä on saatava ravinnosta joka päivä."

 

http://uberuutiset.fi/2015/12/28/proteiinipitoiset-kasvikset-ja-vuoden-…

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Vierailija
15/21 |
30.12.2015 |
Näytä aiemmat lainaukset

Ei sitä proteiinia niin kauheasti tarvi kuin nykyään väitetään. Mä olen ollut 16 vuotta kasvissyöjä ja hyvin pärjäillyt vähemmälläkin. Ja esim perinteisessä välimeren ruokavaliossa syödään tosi vähän proteiinia suomalaisiin suosituksiin nähden, ja se on tutkitusti terveellinen. 

 

Itse oon lakto-ovo joten ei ole asiasta mitään ongelmia. Maitoa en juo enkä jogurttia syö, mutta juustoja käytän. Papuja en voi juurikaan syödä ärtyvän paksusuolen takia. Tofua joskus, sekä pakasteesta Hälsans Kök soijaproteiinivalmisteita, mutta en minä niitä nyt edes viikoittain syö. Onhan viljoissakin ihan merkittävästi proteiinia. Hyvin on tosiaan näin voitu vaikka koskaan en mieti proteiinin saantia vaan syön mitä mieli tekee vaan.

Vierailija
16/21 |
30.12.2015 |
Näytä aiemmat lainaukset

Tässä oma aamupalavinkkini, todellinen proteiinipommi: puolet idätettyjä auringonkukansiemeniä ja puolet raejuustoa.

Vierailija
17/21 |
30.12.2015 |
Näytä aiemmat lainaukset

Mahtaisiko tofukammosi johtua väärästä valmistustavasta? Tofu pitää paistaa oikein kunnolla, niin että siitä lähtee mahdollisimman paljon vettä pois. Tämä tekee rakenteesta paremman. Upporasva on paras, mutta tavallinenkin paisto toimii. Ja sitten tietysti riittävästi mausteita, sillä omaa makuahan ei tofussa juuri ole.

Vierailija
18/21 |
30.12.2015 |
Näytä aiemmat lainaukset

Vierailija kirjoitti:

[quote author="Vierailija" time="11.03.2015 klo 01:50"]

Jeesus sentään. Puvut, herneet,raejuusto,rahka,linssit...

Joo mutta miten?

No jos vaikka ihan syömällä?

Vierailija
19/21 |
30.12.2015 |
Näytä aiemmat lainaukset

Ihan tavallisesta hernekeitosta saa kivasti proteiinia, ja siihen voi lisätä maun mukaan linssejä tai kikherneitä boostaamaan proteiinipitoisuutta. Itse tehtynä todella hyvää. Täysjyväviljaleivän (ei tarvitse olla gluteiini-) kanssa nautittuna hyvä ateria.

 

Vierailija
20/21 |
30.12.2015 |
Näytä aiemmat lainaukset

Pähkinöissä on proteiinia myös, ja hyviä rasvoja, joten ne ovat täyttäviä. Älyttömiä määriä ei tietenkään kannata syödä, mutta pari kourallista päivässä ruoan joukkoon lisäämään ruokaisuutta. 

Jos sietää gluteenia, niin seitanista saa tehtyä maittavia ruokia. Esim tuolla chocochili-blogissa on hyviä ohjeita.

Härkäpapurouhetta voi käyttää soijarouheen tapaan, jos soija ei maistu.

Hyvän kasvisruoan a ja ö on maustaminen. Sitä ei voi koskaan painottaa liikaa! Monet yrittävät tehdä kasvisversioita perinteisistä suomalaisista liharuoista joissa mausteina on vain pippuria ja suolaa. Sitten valitetaan, että kasvisruoka on pahaa. Kasvisruoka vaatii ihan erilaista maustamista kuin liharuoat. Seitania ja soijaa pitää maustaa ihan reippaalla kädellä. Kannattaa opetella tekemään marinadeja ja kääntää katse itään päin, esim. intialainen, thaimaalainen ja lähi-idän keittiö ovat täynnä ihan mielettömän hyviä kasvisruokia. Kasviskeittokirjoja on kaupat ja kirjastot täynnä, sinne vaan valitsemaan!

Kirjoita seuraavat numerot peräkkäin: neljä kahdeksan kuusi