Kuka oikeasti erottaa viinin rypäleet toisistaan?
siis maun perusteella.. Ei etiketistä tai jostakin luettuna. Viinin harrastajat, miten pääsee sisälle, ettei aina ole ihan tampio joka ei tajua mistään mitään...
Kommentit (15)
Tämä ihan tampio erottaa chardonnayn heti, koska en tykkää sen pehmoisesta, saippuamaisesta mausta. Samoin erotan lempparirypäleeni pinot grigion, koska juon sitä usein. Punaviineistä samoin erotan vaan ne joista en tykkää, ja ne joista tykkään ja siis juon usein.
Ero on suurinpiirtein niinkuin omenalajikkeilla, asiantuntijat tunnistavat satoja, mutta maallikko tietää tykkääkö vihreistä, happamista Granny Smitheistä vai pehmoisen kanelisista Jonathaneista- siinäpä se. Mutta harva omenansyöjä sanoisi että "omena kuin omena, mitä väliä."
Se on aika helpooa, kun niiden maut ovat erilaisia.
Ehkä makuaistini on jotenkin kehittymätön. Erotan kuivan makeasta ja täyteläisen kevyestä. Voimakkaan helposta ja punaisen valkoisesta. That's it. Niillä ei paljon ylpeillä.
Juomalla paljon erilaisia viinejä sen oppii. Ensiksi oppii tunnistamaan omat inhokit ja lempparit ja sitten muitakin.
Itse tunnistan gancia asti kuohuviinin joka on valmistettu korkean sokeri pitoisuuden omaavista muscato rypäleistä. Muscato rypäleet kasvavat lämpimällä alueella ja sisältävät enemmän sokeria kuin ranskassa kylmemmällä ilmastovyöhykkeellä kasvavat rypäleet joista tehdään shampanjat. Itse enpidä kuivista kuohareista.
[quote author="Vierailija" time="27.09.2014 klo 20:07"]
Mutta harva omenansyöjä sanoisi että "omena kuin omena, mitä väliä."
[/quote]
Minä sanoisin, koska pidän kaikista omenoista.
Näin anniskeluvastaavana fine dining -ravintolassa on hiukan pakko erottaa :)
[quote author="Vierailija" time="27.09.2014 klo 23:17"]
Näin anniskeluvastaavana fine dining -ravintolassa on hiukan pakko erottaa :)
[/quote]
ROSSO?
[quote author="Vierailija" time="27.09.2014 klo 20:20"]Itse tunnistan gancia asti kuohuviinin joka on valmistettu korkean sokeri pitoisuuden omaavista muscato rypäleistä. Muscato rypäleet kasvavat lämpimällä alueella ja sisältävät enemmän sokeria kuin ranskassa kylmemmällä ilmastovyöhykkeellä kasvavat rypäleet joista tehdään shampanjat. Itse enpidä kuivista kuohareista.
[/quote]
Rypäle on moscato.
Puhdaspiirteisinä tunnistaa ja voi tunnistaa myös tuleeko viini Euroopasta vai Uudesta maailmasta. Mutta nykyään kun valmistustekniikka kehittyy, niin alkaa erotkin häilymään. Kannattaa aloittaa helpoista: SB, chardonnay, riesling, gewürztraminer ja niiden erot.
Alkon myyjänä erotan kyllä. Mutta tosiaan suosikit ja inhokit parhaiten. Rypälelajikkeita on satoja, joten ei kaikkia voi tunnistaa seilä erottaa, mutta yleisim,ät lylöä helposti. Punaviineissä cabernet sauvignonin, pinot noirin, shiraz/syrahin, merlotin, pinotagen, tempranillon, carmeneren jne oppii aika helposti tunnistamaan maistelemalla yhden rypäleen viinejä. Valkoviineissä mielestäni kopa helpommin, erityksesti yleisimmät chardonnay sauvignon blanc, riesling, pinot grigio, gewyrstraminer, muscat jne oppii helpostikin. Kysy myyjältä apua ensi kerralla, maistele rinnakkain rypäleillleen tyypillisiä viinejä. Ei se rakettitoedettä ole ;)
Pahoittelen lirjoitusvirheitä en oöe tottunut tähän miehen tablettiin vielä....
Alkon myyjä se siellä on tainnut vähän maistella rypäleitä tänään... kirjoitusvirheistä päätellen ;)
Kun aloitat nyt niin kymmenen vuoden päästä tunnuistat jo monta. Vaatii monta maistelukertaa. Olen ollut viisi kertaa Ranskassa viinimatkalla ja tunnistan vasta yleisimmät rypäleet. Cabernet, Merlot, Pinot Noir, Syrah, Chardonnay, Riesling, Pinot Blanc, Gewurztraminer. Yksi ystäväni on harrastanut viinejä lähes 30 vuotta, ja pystyy yleensä kertomaan mistä kylästä viini tulee, kun on kysymys ranskalaisista viineistä.
Sen kuin vain nyökit mukana. Minulla on hyvä makuasiti ja olisi helppo opetella, mutta minulla riiitää että tiedän itse mistä pidän ja en.
Onko sinulla lempiviinejä? Hehkuta niitä rypäleitä ne on ainakin minun helppo oppia tuntemaan.