Mitä eroa on puna- musta- ja valkoherukalla? Mikä kannattaa istuttaa?
mitä eroa niillä on? terveellisyyden tms suhteen esim?
Kommentit (38)
Mustaherukka on aivan ykkönen, ainakin terveellisyyden suhteen. Ja mielestäni myös maun.
Punaherukka on aivan ihana piirakoissa.
Valkoherukka on helppo kun linnut ei syö sitä, eivät löydä. Ja lapset tykkää kun on niin mieto maku.
öööö... marjat ovat erivärisiä. Kannatta istuttaa niitä mistä tykkää eniten.
Tässä lyhyesti omat kokemukseni, pistetiin pihalle aikoinaan pari puskaa kutakin. Ainakin meillä valkoinen tuotti huonoiten satoa ja oli herkin talvelle ja kuivuudelle. Kumpikin valkoinen pensas on kuollut vuosien saatossa pois. Maku ei myöskään kovin paljon eroa punaisesta ja lisäksi valkeasta on vähän vaikea nähdä että milloin marja on kypsä. En tule istuttamaan uusia valkoisia, enkä suosittele niitä.
Punainen viinimarja on aika kirpeä.
Itse pidän eniten mustista. Marjat ovat makeampia ja tuottavat parhaiten satoa.
Ja kaikkia värejä on sitten myös eri lajikkeita ja niissä on omat erityispiirteensä.
[quote author="Vierailija" time="21.08.2013 klo 22:34"]
Jokaista herukkaa on useaa eri laatua. Ne eroavat toisistaan esim. makeuden, satoisuuden, pensaan mallin ja kypsyyden ajankohdankin välillä. Kannattaa kysellä hyvästä puutarhamyymälästä ammattitaitoiselta myyjältä, jotta saatte teille mieluiset pensaat. Meillä on esim. mustaherukka, jossa on makeat ja todella suuret marjat.
Kannattaa mielestäni laittaa kaiken värisiä herukoita; on sitten valinnan varaa! Meiltä puuttuu vielä viherherukka, mutta ensi kesäksi se tulee.
[/quote]
Tätä minäkin ehdottaisin, ja plussana vielä se, että eri lajikkeet kypsyvät eri aikaan. Eri lajikkeissa on suuria eroja myös maussa, siksi ota mieluummin jokainen pensas eri lajiketta kuin yhtä "hyvää" useampi.
Valkoherukka on meillä ihan syömämarjana. Säilöön siitä ei oikein ole. Hillosta tulee kaameen näköistä - ja mehun keittäminen valkoherukasta on ihan toivotonta.
Musta ja punainen on hyviä mehuun ja musta myös hilloon. Jos haluut nameja syömämarjoja niin laita karviaisia, namnam
[quote author="Vierailija" time="21.08.2013 klo 21:05"]
Kuka tykkäsi lapsena mustaherukasta? .
[/quote]
Minä! Mummolan mustaherukat oli parhaita, sitten valkoiset ja viimeksi punaiset. Serkut tykkäsi päinvastaisessa järjestyksessä :)
Nyt aikuisena olen syönyt niin kirpeitä mustaherukoita, etten meinannut todeksi uskoa. Lajikkeella ja varmaan kasvupaikallakin on merkitystä.
Valkoherukastakin meillä tehtiin mehua, oli hassua juoda: väri oli olematon mutta maistui mehulle. Useammin niitä sekoitettiin punaisen tai mustan kanssa, mutta joskus oli valkoisia enemmän ja tehtiin siitä pelkästään.
mustaherukka maistuu mulle ainoastaan mehuna. Punaista ja valkoista tulee syötyä suoraan puskasta tai sitten keittelen nekin mehuksi. Muussa muodossa ei maistu.
Valkoherukka on ihanimman makuinen tuoreena. Se sopii myös pakastettavaksi ja käytettäväksi marjasalaatteihin. Mustaherukalla on parhaat terveysvaikutukset ja voimakkain maku. Punaherukka on kivan näköinen, muttei kelpaa muuhun kuin mehuun, ja mehunakin paras, kun mukana on vähän vadelmaa. En istuttaisi punaherukkaa.
Punaisista tulee tosi hyvä marjapiiras! Nam!
Kuka tykkäsi lapsena mustaherukasta? Aikuiset tykkää mustaherukan mausta ja siitä tulee paras mehu. Lapset syö valkoherukkaa. Punainen sopii kaikkeen. Mehuun ja leipomiseen.
Terveellisin on se mitä tykkää eniten syödä.
Etsi uutuuslajike, Punahilkka-punaherukkaa. Se on Suomessa Suomen oloihin jalostettu. Ravinteet huippuluokkaa ja maku makeampi kuin perinteisessä punaherukassa.
Mä tykkäsin lapsena mustaherukasta eniten! Aromikkain. Tykkään siitä vieläkin hurjasti. Valkoherukasta olen aina tykännyt vähiten, myös lapsena.
Millaisia marjasalaatteja te teette valkoherukasta.
Valitsit mitä tahansa, valitsit hyvän marjan. Herukka on Suomen oloihin parhaiten sopiva puutarhamarja. Laadullisesti se antaa parhaan sadon varmimmin, ei ole herkkä kasvitaudeille tai kylmälle. Ja oloissamme se kerää eniten ravinteita itseensä kasvukaudella verrattuna muualla maailmassa.
Herukka on todellista superfoodia. Me ei vaan osata markkinoida sitä siten kuin Kreikka oliivejaan tai Ranska rypäleitään.
Herukka=herkkua.
Itse laittaisin mustaa ja punaista.
Mustan lehdet ovat muuten hyvä mauste esim maustekurkuissa =)
Musta on ehdoton lempparini, mutta ikävä kyllä meillä mustan pensaat tuottaa kaikista huonointa satoa.
Punainen on hyvää sekin ja sen antama sato on aina valtava.
Valkoista meillä ei olekaan ja se onkin vähiten pitämäni herukoista. Myös lapsena.
Vihreä on maultaan paras. Mustaan iskee herkästi äkämäpunkki, eikä siihen tehoa mitkään myrkyt.
Makuasioita, joista ei voi kiistellä :-) Minä en käytä mustaherukkaa itse kuin mehuna tai hyytelönä (en tee itse, ei tule riittävästi marjaa), punaherukkaa syön kyllä. Todellista herkkua on survoa punaherukka soseeksi ja sokeroida. Menee paljaaltaan tai rahkan / maustamattoman jugurtin kanssa, nam (tykkään kirpeästä). Mies taas syö mustaherukoita sellaisenaan tai jugurtin seassa. Lapsi ei oikein välitä kummastakaan. Valkoherukat ovat vähän kuin laimea versio punaisista, tätä meillä ei olekaan.
Meillä on mustia, punaisia ja vihreitä, ollaan puhuttu myös valkoisen hankkimisesta. Mustat on parhaita, lapset syö kaikkia, myös jo raakoina... Riippuu vähän miten käyttää, mikä on parasta..
Jokaista herukkaa on useaa eri laatua. Ne eroavat toisistaan esim. makeuden, satoisuuden, pensaan mallin ja kypsyyden ajankohdankin välillä. Kannattaa kysellä hyvästä puutarhamyymälästä ammattitaitoiselta myyjältä, jotta saatte teille mieluiset pensaat. Meillä on esim. mustaherukka, jossa on makeat ja todella suuret marjat.
Kannattaa mielestäni laittaa kaiken värisiä herukoita; on sitten valinnan varaa! Meiltä puuttuu vielä viherherukka, mutta ensi kesäksi se tulee.
Mustaherukka on ymmärtääkseni kaikista terveellisin.
Makea viherherukka taas on mustaherukan muunnos; niitä istutin kokeeksi tänä keväänä, koska niiden pitäisi maistua hyvin lapsillekin, mutta satoa ei vielä tullut.