voiko kinuskia keittää liian kauan?
teen ensimmäistä kertaa kinuskipiirakkaa. Nyt oon keitelly kinuskia 30 min, mutta tuntuu että on kai tuo liian löysää piirakan pinnalle kaadettavaksi. Mitä tapahtuu jos keitän ja keitän...? Vai pitääkö se olla tuollaista ihmeen löysää?
Kommentit (4)
ja siitä tulee kivikovaa, ei saa hampailla rikki lainkaan. Onnistuin joskus keittämään kakun päälle tulevaa kinuskia liikaa, en suosittele.
Se jää aika löysän oloiseksi, jos oikeasti olet keittänyt ½ tuntia, o nse varmasti jo hyvää. Oletko tehnyt karamellikokeen? (tippa kinuskia jääkylmään veteen, jos pysyy kasassa ja siitä tulee sellainen pehmeä, sormilla muotoiltava pallo= valmista)
Jos keität liian kauan, kinuski muuttuu jäähtyessään niin kovaksi, ettei sitä ole kiva leikata tai syödä.
Perinteinen testi:
Ota kippoon kylmää vettä (tosi kylmää), pudota tippa kinuskia veteen. Jos tippa jähmettyy heti palloksi, jota voi muovailla sormien välissä, on kinuski valmista. Jos tippa hajoaa veteen, pitää jatkaa keittämistä.
ota liedeltä ja anna jäähtyä niin johan paksunee. Kaveri joskus keitti kinuskia joka jäähdyttyään oli ihan veitsellä leikattavaa, käytännössä siis jo kiinteää. Kattilassa vielä porisi iloisesti nesteenä.