Mitä hyötyä on sokerittomuudesta? Siis ei syödä sokeria, mutta hiilihydraatteja muuten.
Kaveri oli alkanut välttämään kokonaan sokeria, mutta ei oikein osannut perustella miksi. Oli jonkun artikkelin lukenut.
Ja mitä on intiaanisokeri?
Kommentit (8)
"Ruoansulatus ja aineenvaihdunta tarvitsevat lukuisia vitamiineja ja kivennäisaineita, mutta valkoinen sokeri ei sisällä niitä lainkaan. Niinpä sokerin syönti kuluttaa vitamiini- ja kivennäisainevarastoja.
Sokerista saa pelkkiä kilokaloreita, suomalaiset keskimäärin 360 kcal päivässä. Se on noin viidesosa päivän kaloreista. Sokeripitoinen ruokavalio on usein myös kuituköyhää, mistä seuraa monia terveysongelmia. Suomalaiset syövät valkoista sokeria noin 32 kiloa vuodessa, mukaan ei ole laskettu kaikkia virvoitusjuomia, mehuja, hilloja eikä osaa suklaapatukoista. Päivässä sokerin kulutus on 90 grammaa, mikä on tuplasti yli virallisen suosituksen.
Runsas sokerin käyttö heikentää vastustuskykyä, kun valkosolujen toiminta heikentyy Sokerilla on myös epäedullinen vaikutus tulehdussairauksiin, koska se sotkee rasvahappojen aineenvaihduntaa. Reuma-, nivel- ja muista tulehdussairauksista kärsivien tulisikin olla erityisen tarkkana sokerin syömisessä. Ruotsalaistutkijat ovat todenneet, että runsas sokerin käyttö kohottaa jopa haimasyövän riskiä."
(Ote: Voi Hyvin -lehti 8/2009, Pia Rautio / ravinto&ruoka -palsta)
#
SOKERIA SYÖDÄÄN AIVAN LIIKAA
Me Suomalaiset syömme sokeria* lähes kaksinkertaisen määrän viralliseen suositukseen verrattuna. Valitsemalla elintarvikkeita joihin ei ole lisätty sokeria voit vähentää päivittäistä sokerinsaantiasi. Ravintoaineena sokeri sataprosenttista hiilihydraattia.
#
MITÄ KEHOSSA TAPAHTUU KUN SYÖT LIIKAA SOKERIA?
* Tämän sokeri voi mm. aiheuttaa: lihominen, ärtyneisyys, yliaktiivisuus, väsymys ja hampaiden reikiintyminen.
* Liika energiansaanti: sokerimakeiset eivät sisällä juuri muuta kuin sokerin hiilihydraattia. Tällöin sokerin energia on vain tyhjiä kaloreita jotka ovat omiaan kasvattamaan rasvavarastoja.
* Vatsa rasvoittuu: mikäli syö runsaasti nopeasti imeytyviä hiilihydraatteja kuten sokeria alkaa yleensä lihoa. Ylimääräinen rasva asettuu tyypillisesti keskivartaloon.
* Suonet kalkkeutuvat: Ruuansulatusentsyymi sakkaraasi hajottaa sokerin kehossa fruktoosiksi (hedelmäsokeriksi) ja glukoosiksi (rypälesokeriksi). Fruktoosi lisää triglyseridien ja LDL-kolesterolin tuotantoa ja edistää nykynäkemyksen mukaan tätä kautta verisuonten kalkkeutumista ja sydän- ja verisuonitauteja.
* Vitamiinikato: Sokeri lisää B-vitamiinin eli tiamiinin tarvetta, sillä hiilihydraattiaineenvaihdunta kuluttaa sitä. Lisäksi lisätty sokeri voi laimentaa ruuan vitamiinipitoisuutta muutenkin.
* Iho ikääntyy: Runsas sokerin syönti kohottaa veren sokeripitoisuutta usein ja paljon. Kehossa liika sokeri sitoutuu kehon proteiineihin sokeroitumiseksi eli glykaatioksi nimetyssä tapahtumassa, joka vanhentaa kehoa yleensä ja ihoa erityisesti.
* Hampaat reikiintyvät: Aina kun syömme tai juomme jotain sokeripitoista, suun bakteerit alkavat muuttaa sokeria hapoksi, jotka puolestaan reikiinnyttävät hampaita.
eli nostaa sitä. Toki nostaa muutkin hiilihydraatit, mutta kuitenkin maltillisemmin kuin sokeri.
Jätin sokerin pois osana elämäntapamuutosta monta vuotta sitten enkä sitä kaipaa. Nyt ymmärrän miksi. Lisäksi hampaat ovat pysyneet hyvässä kunnossa ja laihtuuhan sitä kun jättää sokerin, karkin, limsan ja kahvileivän pois. :)
syön vain täysjyvää ja durumia. Perunaa en juuri ollenkaan. Vaaleaa leipää en syö vain tummaa. Joskus harvoin saatan ottaa jäätelöä. Jos tarjotaan niin kakkupalan voin syödä mutta mitään en kotiin osta.
Jaksan paremmin, vähemmän päänsärkyjä, -18kg.
kun olen radikaalisti vähentänyt sokeria
Ja hampaat voi kiittää.
Ei sokeri ainakaan ole millään lailla tarpeellista, eikä tule mitään puutteita elimistöön, ellei makeanhimoa lasketa.