Millaista on karviaismarjamehu, onko hyvää?
Ajattelin kokeilla tehdä sellaista kun pihalla on monta puskaa punaista karviaista. Entä karviaismarjahillo, onko se hyvää ja minkä kanssa tarjoillaan?
Kokemuksia kyselen kun ekaa kertaa meilläkin on omia karviaspensaita :)
Kommentit (11)
Keittomehua täytyykin mun tehdä kun " mehumaijaa" ei ole. t. ap
herukoita jos on, niitä joukkoon. TAI jos teet mehua, ettekä pidä siitä, tee marjapuuroa, on tosi hyvää.
Hillo sopii kääretörttuihin erinomaisesti.
MehuMaija minulla on ja paljon karviaisia. Onnistuuko mehun teko? Onhan karviaisissa kuitenkin aika vahva kuori. Pelkästään vai jonkun muun kanssa maijaan?
Tein viime syksynä karviaishilloa ja jäi osa hilloista syömättä. Ei ollut minun makuuni. Jonkin verran sain syötyä sitä kreikkalaisen jogurtin kanssa.
Tuoreena karviaiset on parhaita. Karviaispiiraat on hyviä.
Punaisista karviaisista viini- tai sitruunahapolla tehty mehu on ihan parasta. Aina loppuu ensimmäisenä. Jos tekotapa ei ole tuttu niin googlaamalla löytyy. Hillo on ihan hyvää jos tykkää kirpakasta, tai laita vaikka vattuja sekaan. Hillo sopii leivonnaisiin ja vaikka viiliin.
On hyvää. Mehua irtoaa marjoista enemmän, kun tökkäät jokaisen marjan kuoreen reiän ennen keittämistä/höyryttämistä.
Mistähän saisi karviaisia? Poikani tykkää karviaislimpparista.
Mä suosittelen myös tuota sitruunahappoa tai viinihappoa, sen kanssa saa hyviä mehuja mistä vain marjoista, omenoista, raparperista tai vaikka mustaherukan lehdistä. On myös helppo tapa tehdä mehua.😋
Vierailija kirjoitti:
On hyvää. Mehua irtoaa marjoista enemmän, kun tökkäät jokaisen marjan kuoreen reiän ennen keittämistä/höyryttämistä.
Mistähän saisi karviaisia? Poikani tykkää karviaislimpparista.
Ei tarvitse jokaista erikseen tökkiä, nopeammin selviää kun survoo perunanuijalla.
Pakastan sellaisenaan ja otan sulamaan, ovat parhaita hiukan kohmeisina.
Myös mehu onnistuu, kypsien marjojen kuori on ohut.
Kiitos vinkeistä. Olen pakastanut kokonaisina jo aika paljon, mutta aika työlästä kun nypittävä "nenä ja häntä" pois. Hilloa turha tehdä kun meidän pesue ei niitä juurikaan syö. Kokeilen tänään maijalla ja ellei onnistu niin kokeilen sitä happoa.
Ohiksena se, että mitä voisi laittaa puna- ja mustaherukoihin lisäksi jotta mehun maku hieman pehmenisi?
Keitetty karviaismarjamehu
Jos et omista höyrymehustinta, voit valmistaa mehun keittämällä.
# 2 kg (4l) karviaismarjoja
# 1 l vettä
# 600 g (7dl) sokeria
Kiehauta vesi. Lisää karviaiset ja anna kiehua 15 min. Siivilöi mehu ja kaada takaisin kattilaan. Lisää sokeri, kiehauta ja kuori vaahto pinnalta.
Pullota mehu suppilon avulla hyvin pestyihin ja kuumennettuihin pullohin, ja sulje korkit.
Karviaismarjahillo
Karviaismarjat puhdistetaan ja huuhdotaan. Mittaa ne ja ruskeata sokeria puolet marjain määrästä kattilaan vähän veden kanssa. Anna sen kiehua vähän aikaa ja pane marjat sekaan. Marjat saavat kiehua kunnes tulevat kirkkaiksi. Viimeksi pannaan hilloon salisyylihappopulveri 1g 1 kg:lle marjoja. Tämä estää marjoja käynnistä. Jäähtyneenä kaadetaan hillo lasipurkkeihin. Hillon pinnalle pannaan vaha-voipaperi. Purkki peitetään paksulla paperilla ja säilytetään kylmässä, kuivassa paikassa.