Tapahtumat

Kun kirjaudut sisään näet tässä ilmoitukset sinua kiinnostavista asioista.

Kirjaudu sisään

Viola-tuorejuusto--- raskaus

Vierailija
01.09.2007 |

Äkkiä jelppiä kehiin, pliis. Voinko syödä Viola-tuorejuustoa, vaikka olen raskaana? Siihenhän on käytetty pastöroitua maitoa.



Miksi en voisi?

Kommentit (23)

Vierailija
1/23 |
01.09.2007 |
Näytä aiemmat lainaukset

Löytyykö jostain kattavaa listaa siitä, mitä voi syödä mitä ei?

Vierailija
2/23 |
01.09.2007 |
Näytä aiemmat lainaukset

Ravitsemuksesta raskauden ja imetyksen aikana

Raskauden ja imetyksen aikana on hyvä syödä monipuolisesti ja riittävästi. Näin turvataan lapsen ja äidin hyvinvointi. D-vitamiinilisää suositellaan kaikille talvikautena lokakuusta maaliskuuhun.



Kalan, munan, maidon, sitrushedelmien ja muiden allergisoivien ruoka-aineiden välttämisestä raskauden ja imetyksen aikana ei ole osoitettu olevan hyötyä lapsen allergioiden ehkäisyssä.



Erityissuosituksia

Pääruokana syötäviä maksaruokia (esim. jauhemaksa- ja maksapihvit, maksakastike, maksalaatikko) vältetään koko raskauden ajan korkean A-vitamiini- ja raskasmetallipitoisuuden vuoksi. Maksamakkaraa ja ¿pasteijaa raskauden aikana voi syödä enintään 200 grammaa viikossa, kerralla ei tulisi syödä enempää kuin 100 grammaa. Jos maksamakkaraa tai ¿pasteijaa syödään päivittäin, sitä tulisi syödä enintään 30 grammaa päivässä.



Liha, broileri ja kala tulee aina kypsyttää hyvin (kauttaaltaan +70° C:ksi) bakteeri-infektioiden ehkäisemiseksi.



Kala-aterioita voi syödä 2-3 kertaa viikossa vaihdellen valtameri- ja sisävesikaloja, kuten kasvatettua kirjolohta ja taimenta, siikaa, muikkua, puna-ahventa ja seitiä. Seuraavien kalojen käyttöä kehotetaan rajoittamaan ympäristösaasteiden takia:





ei lainkaan haukea raskauden ja imetyksen aikana



Itämeren isoa yli 17 cm:n silakkaa ja Itämeren lohta voi syödä korkeintaan 1-2 kertaa kuukaudessa dioksiinien ja PCB:n takia



rajoitetusti sisävesien suuria ja vanhoja petokaloja (ahven, kuha, made)



Tyhjiöpakattua, graavisuolattua, kylmäsavustettua kalaa ja mätiä vältetään listeriavaaran takia raskauden aikana.



Vihannekset ja juurekset tulee pestä ja kuoria listeriainfektion ehkäisemiseksi raskauden aikana.



Ulkomaiset pakastevadelmat tulee kuumentaa kiehumispisteeseen 2 minuutin ajan ennen käyttöä Noro-virusinfektiovaaran takia.



Pastoroimatonta maitoa ja siitä valmistettuja juustoja sekä pehmeitä juustoja kuten home-ja tuorejuustoja ei suositella kuumentamattomana listeriavaaran vuoksi raskauden aikana.



Makeutusaineista sakariinin ja syklamaatin käyttöä ei suositella raskauden ja imetyksen aikana. Aspartaami, asesulfaami ja sukraloosi ovat sallittuja.



Lakritsin ja salmiakin säännöllistä käyttöä ei suositella (kerta-annos alle 50 grammaa) korkean glykyrritsiinipitoisuuden takia. Se voi aiheuttaa mm. turvotusta ja verenpaineen nousua raskauden aikana.



Kahvia enintään 3 kupillista päivässä. Kofeiinin saanti ei saa ylittää 300 milligrammaa vuorokauden aikana. Rajoitus on huomioitava myös muiden kofeiinipitoisten juomien, kuten kola- ja energiajuomien käytössä raskauden ja imetyksen aikana.



Korvasieniä ei suositella käsittelystä huolimatta raskauden eikä imetyksen aikana.



Pellavansiemeniä ei ole syytä käyttää niiden sisältämien haitta-aineiden, kadmiumin ja syaanivedyn takia raskauden ja imetyksen aikana.



Erilaisten rohdosvalmisteiden ja yrttiteen käyttöä on hyvä välttää kokonaan, koska ei ole riittävää tietoa niiden turvallisuudesta raskauden ja imetyksen aikana.



A-vitamiinia sisältäviä vitamiini- tai rohdosvalmisteita ei suositella raskauden aikana mahdollisten haittavaikutusten takia.



Raskauden ja imetyksen aikana ei ole syytä käyttää merilevävalmisteita, jos ei tiedä niiden jodipitoisuutta. Jodin liikasaanti on haitallista kilpirauhasen toiminnalle ja sikiön kasvulle.



Alkoholin käyttöä ei suositella raskauden aikana. Täysin turvallista käyttömäärää ei tiedetä.



Alkuraskauden pahoinvointiin voit kokeilla pieniä, tiheitä aterioita ja viileitä ruokia. Vältä kovin mausteisia ja rasvaisia ruokia.



Muistathan käsien pesun ennen ja jälkeen ruoanlaiton sekä aina ennen ateriaa!

Yllä oleva on Tampereen kaupungin sosiaali- ja terveystoimen ohje äitiys- ja lastenneuvoloiden asiakkaille.



Sen lähde on:

Lapsi, perhe ja ruoka: Imeväis- ja leikki-ikäisten lasten, odottavien ja imettävien äitien ravitsemussuositus, Sosiaali- ja terveysministeriö, julkaisuja 2004:11.



1.9.2007

http: //www. tampere. fi/teksti/terveyspalvelut/neuvonta/ravitsemus/raskaus. html



Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Vierailija
3/23 |
01.09.2007 |
Näytä aiemmat lainaukset

Vierailija:

....Pastoroimatonta maitoa ja siitä valmistettuja juustoja sekä pehmeitä juustoja kuten home-ja tuorejuustoja ei suositella kuumentamattomana listeriavaaran vuoksi raskauden aikana....

Mutta kun kyseinen tuorejuusto on tehty nimenomaan pastöroidusta maidosta. Kai se on kuitenkin turvallista?

Vierailija
4/23 |
01.09.2007 |
Näytä aiemmat lainaukset

Siinähän sanotaan, että SEKÄ pehmeitä juustoja kuten home-ja tuorejuustoja... ymmärrät kai, että se SEKÄ rinnastaa nuo pehmeät niihin pastöroimattomasta maidosta tehtyihin.

Pehmeä juusto on erinomainen kasvualusta bakteereille. Tee kuitenkin, niin kuin itse parhaaksi näet. Suosituksiahan nuo on.

Vierailija
5/23 |
01.09.2007 |
Näytä aiemmat lainaukset

Eihän se terveille, ei raskaana oleville aiheuta mitään.

Vierailija
6/23 |
01.09.2007 |
Näytä aiemmat lainaukset

Vierailija:


Siinähän sanotaan, että SEKÄ pehmeitä juustoja kuten home-ja tuorejuustoja... ymmärrät kai, että se SEKÄ rinnastaa nuo pehmeät niihin pastöroimattomasta maidosta tehtyihin.

Pehmeä juusto on erinomainen kasvualusta bakteereille. Tee kuitenkin, niin kuin itse parhaaksi näet. Suosituksiahan nuo on.

Anteeksi, tunnustan mokani. Yleensä olen ihan fiksu suomenkielessä, muttan näköjään aina. En todellakaan lukenut kyseistä kappaletta tarpeeksi huolella.

Mutta, mutta... Tehdäänkö tuorejuustoja sitten myös ei-pastöroidusta maidosta?

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Vierailija
7/23 |
01.09.2007 |
Näytä aiemmat lainaukset

Vierailija:


Mutta, mutta... Tehdäänkö tuorejuustoja sitten myös ei-pastöroidusta maidosta?

Vierailija
8/23 |
01.09.2007 |
Näytä aiemmat lainaukset

Minä nyt mietin sitä, että onko noissa suosituksissa oleellinen seikka se maidon pastöroiminen vai se, että juusto on pehmeä tai ns. tuorejuusto.



Henk. koht. vähän epäilen, että joku pastöroidusta maidosta valmistettu tuorejuusto voisi olla vaarallinen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Vierailija
9/23 |
01.09.2007 |
Näytä aiemmat lainaukset

Ne on niin kuin kaksi eri asiaa, joita pidetään yhtä pahana tässä suosituksessa. Lukutaito?

Vierailija
10/23 |
01.09.2007 |
Näytä aiemmat lainaukset

Eli joku listeriasaastunut osa, esine, työkalu tms. pääsee koskettamaan juustomassaa vaikka pakkausvaiheessa ja silloin pehmeä, paljon ilmaa sisältävä tuorejuusto on ideaalipaikka bakteereille muhia.



Tuorejuustossa on teoreettinen listeriavaara aina

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Vierailija
11/23 |
01.09.2007 |
Näytä aiemmat lainaukset

Kirjoitin mm. Valiolle ja muille tahoille.



Pehmeitä juustoja (siis mm. tuorejuustoja) ei saisi syödä raskaus-aikana. Vaikka pääasiassa juustotuotteet ovat puhtaita tehtaalta lähtiessään on tutkimusten mukaan n. 99% suomalaisista jääkaapeista listeria-bakteeria (sitä on mm. mullassa, eli myös mullassa kasvaneissa porkkanoissa, perunoiden pinnalla. Bakteerit ovat mikroskooppisen pieniä ja niitä on myös pestyissä perunoissa yms.) Pehmeät juustot ovat ihanteellisia kasvualustoja jääkaapissa oleville listeria-bakteereille. Tässä kasvualustassa ne lisääntyvät nopeasti ja kehittävät erilaisia kantoja mutaation tuloksena, jolloin vaara sikiölle kasvaa suuresti.

Listeria-bakteeri voi aiheuttaa sikiön kuoleman, osittaisen tai täyden sokeuden ja kuurouden.



Mielestäni raskaana olevan äidin tulisi kysyä itseltään: jos olisi mahdollisuus siihen että MINÄ ITSE sokeudun, kun syön tätä juustoa, niin haluaisinko silti syödä? Jos todella juuston syöminen on terveysriskin arvoista niin ottakaa riski omalla kohdallanne, mutta älkää vaarantako toisen ihmisen (sikiön) tulevaisuutta.

Vierailija
12/23 |
01.09.2007 |
Näytä aiemmat lainaukset

Ymmärrän, että vaaroja on kaikkialla. Mutta en uskalla syödä Viola-tuorejuustoa. Ainakaan ei tarvitse syyttää tuorejuustoa (ja itseään), jos vauvalla ilmenee myöhemmin jotain häikkää.



No, jätän tuorejuuston väliin, huomisen kakun väliin laitan jotain muuta hyvää. Onneksi rakastan rahkaherkkuja. Käääk! Ei kai rahkakin ole kiellettyjen listalla??



ap

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Vierailija
13/23 |
01.09.2007 |
Näytä aiemmat lainaukset

Mutta oli pakko heittää epäilystä rahkastakin, tunnen av:n tyylin. Kohta joku tulee kuitenkin ja nakkaa jotain kivaa faktaa rahkasta. Heh.



Kiitti vastauksista!



ap

Vierailija
14/23 |
01.09.2007 |
Näytä aiemmat lainaukset

Kyllä täällä av:lla aina toisinaan niitä oikeitakin faktoja esitetään. :)

-mm. 10-

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Vierailija
15/23 |
01.09.2007 |
Näytä aiemmat lainaukset

Minä vältin kans kaikki kuumentamattomat tuore- ja homejuustot sekä raa' at kalat ja lihat koko raskausajan. Sain täälläkin kuulla miten olen täysin hysteerinen akka. Minusta on kuitenkin syytä muistaa, että mikä voi olla _todella_ vaarallista sikiölle jopa pieninä määrinä ja mikä taas voi olla vaarallista sitten suurina määrinä (esim. maksa, alkoholi).



Itse en lähtisi leikkimään esim. pienellä määrällä raakaa kalaa, koska siitä voi seurata sikiön kuolema ja siitä minua pidetän hysteerisenä.



Sen sijaan jos joisin vaikka lasin viiniä kuukaudessa, niin varmasti ihmiset pitäisivät minua huonona äitinä, joka vaarantaa vauvan terveyden. Totuus on kuitenkin, että vaikka olisin juonut lasin viiniä kuukaudessa (mitä en tehnyt, kun ei ole tapana juoda muutenkaan), niin vauva ei olisi siihen kuollut.



Olen siis vakaasti sitä mieltä, että teelusikallinen raakaa kalaa tai tuorejuustoa on paljon vaarallisempi kuin vaikka 10 laatikollista maksalaatikkoa raskausaikana.

Vierailija
16/23 |
01.09.2007 |
Näytä aiemmat lainaukset

Asiaa puhut! Vaikka listeriariski olisikin häviävän pieni, se on kuitenkin olemassa. Enkä todellakaan haluaisi kantaa lopun ikääni syyllisyyttä siitä, että en malttanut kieltäytyä raskausaikana tuorejuustosta, ja aiheutin vakavat ongelmat vauvalleni.



On eri asia, jos erehtyy joskus jossain tilanteessa täysin tietämättään syömään tuorejuustoa. Jos siitä seuraa vahinkoa, ei sille voi mitään. Mutta tietoisesti en halua ottaa sellaista riskiä. Vaihdan siis tuorejuuston rahkaan.



Nam!



Niin ja kyllä av:lla faktatietoakin pyörii. Mutta yleensä väliin tulee aina enemmän tai vähemmän asiallistakin tietoa. Ei haittaa, ainakaan minua. Pitää vain osata erottaa asiatieto jostain muusta.



ap

Vierailija
17/23 |
01.09.2007 |
Näytä aiemmat lainaukset

melba:


Olen siis vakaasti sitä mieltä, että teelusikallinen raakaa kalaa tai tuorejuustoa on paljon vaarallisempi kuin vaikka 10 laatikollista maksalaatikkoa raskausaikana.

Kyllä kannattaa välttää tuota maksalaatikkoa. Ei tarvi kuin kerran saada liikaa a-vitamiinia ja sikiö voi saada a-vitamiinimyrkytyksen.

Vierailija
18/23 |
01.09.2007 |
Näytä aiemmat lainaukset

Onko maksalaatikossa tosiaan niin paljon maksaa että siitä voisi saada liikaa kerta-annoksena? (luulin, että siinä on niin paljon riisiä yms. että ei olisi vakavaa jos kerran tai pari syö, tosin en syönyt itse ollenkaan)



Maksapasteijanhan ne jo vapauttivatkin raskaanaolevien syötäväksi.

Vierailija
19/23 |
01.09.2007 |
Näytä aiemmat lainaukset

melba:

Maksapasteijanhan ne jo vapauttivatkin raskaanaolevien syötäväksi.

Onko maksapasteija vapautettu ihan virallisesti? Faktatietoa? Se olis kyllä herkkua just nyt.

ap

Vierailija
20/23 |
01.09.2007 |
Näytä aiemmat lainaukset

Evira sanoo näin: " Koska myös yksittäinen suuri kerta-annos voi olla sikiölle haitallinen, kerta-annoksesta saatavan retinoidimuotoisen A-vitamiinin määrän tulisi olla korkeintaan 7500 μg RE."



Finelin mukaan maksalaatikko sisältää a-vitamiinia 3604.6 µg/100g

Kirjoita seuraavat numerot peräkkäin: kahdeksan yksi neljä